top of page

Mažoji virtuvės enciklopedija. Duonos lazdelės – bene populiariausias užkandis pasaulyje


duonos lazdelės, grissini, receptai
Pixabay.com nuotr.

Nors kai kurie italai tiki, kad duonos lazdelių (it. – grissini) pirmą kartą buvo pagaminta XIV a., oficialiai jų autorystė priskiriama kepėjui Brunero Antonio iš Lanzo Torinese savivaldybės Turine, Pjemonto regione. Jis 1679 m. duonos lazdelių receptą sukūrė gavęs užduotį pagaminti duoną, kuri tiktų sergančiai karaliaus atžalai, Savojos kunigaikščiui Vittorio Amedeo II. Kalbama, jog net Napoleonas buvo toks duonos lazdelių mėgėjas, kad kasdien reikalaudavo šviežios jų siuntos tiesiai iš Turino!

Šiandien duonos lazdelės yra vienas populiariausių užkandžių (antipasti) ne tik italų, bet ir kitose pasaulio virtuvėse, dažnai derinamų su kumpiu. Taip apvyniotas lazdeles galite dar labiau pagardinti pasigaminę kreminį užtepą iš vandenyje išmirkytų vakarykščios duonos riekelių, orkaitėje paskrudintų migdolų, česnakų, balzamiko acto, alyvuogių aliejaus. Tereikia viską sumalti smulkintuvu bei paskaninti druska ir pipirais.

Jei gaminsite duonos lazdeles patys, mėginkite pagrindinį receptą patobulinti savo mėgstamais ingredientais: parmezano sūriu, rozmarinais, aguonų sėklomis, sezamais ar kitais pikantiškais prieskoniais.



Sėkmės ir skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page