top of page

Matematikos mokytojos ruošia pusryčius, kurie padeda protinei veiklai

Nors šiomis dienomis didžioji dalis šalies gyventojų dėmesį sutelkę į „Eurovizijos“ dainų konkursą, „Kulinarinio detektyvo“ dalyvė matematikos mokytoja Svetlana prisipažino, kad su šeima konkurso transliacijų nežiūri, tačiau šių metų Lietuvos atstovą palaiko. Vaikams mokytoja rekomenduoja rinktis sveikus užkandžius: traškučius keisti riešutais, o saldainius – džiovintais vaisiais. Jie turėtų suteikti energijos atlikti su protiniu darbu susijusias užduotis.

Svetlana, visa Europa šiomis dienomis gyvena „Eurovizija“, kuri šiais metais vyksta Izraelyje. Kokia jūsų nuomonė apie šios šalies virtuvę?

Praeitais metais aplankėme Izraelį. Vienintelis dalykas, kurio neįmanoma padaryti „šventoje žemėje“ – sulieknėti. Izraelio virtuvė – tai Viduržemio ir Rytų tradicijų derinys, kuris slepia savyje įdomius ir nepakartojamus pojūčius bei yra naudingas sveikatai. Iš visų tradicinių patiekalų išskirčiau humusą ir falafelius. Taip pat nepakartojamo skanumo salotos.


Ar stebėsite „Eurovizijos“ pusfinalį? Ką manote apie šių metų Lietuvos atstovo pasirodymą?

Paprastai nestebime „Eurovizijos“ konkurso – tik domimės, kas laimėjo. Šiais metais Lietuvai atstovaus Jurijus su daina „Run with the Lions“. Kiek teko matyti, jo pasirodymas yra spalvingas, įdomus ir originalus.

Kokiais užkandžiais vaišinate svečius, artimuosius?

Mūsų namuose nė vienas savaitgalis neapsieina be užkandžių, nes per juos susitinkame su draugais ir giminėmis. Mėgstame pikantiškų salotų su pomidorais derinį, taip pat – lavašo užkandėlių bei mocarelos sūrio su pomidorais vieno kąsnio užkandėles.

Esate mokytoja. Kaip manote, ar maistas susijęs su protine veikla?

Esu tikra, kad protinė veikla yra susijusi su maistu. Stengiuosi, kad mūsų šeimoje per pusryčius valgytume maistą, kuris padeda protinei veiklai. Tai galėtų būti įvairios košės, kiaušiniai, patiekalai iš varškės. Stengiamės nevartoti gazuotų gėrimų, traškučių, mažinti cukraus kiekį.

Ką patartumėte jaunuoliams užkąsti prieš matematikos egzaminą ar kontrolinį?

Patarčiau saldainius pakeisti riešutais arba džiovintais vaisiais. Pusryčiams puikiausiai tiktų avižų košė. Mano nuomone, kiaušinių ir avokadų derinys yra nepakartojamas. Taip pat siūlyčiau daugiau vartoti įvairių daržovių.

Be kokio patiekalo ar užkandžio neįsivaizduojate savo darbo dienos?

Pastaruoju metu atradau datules. Jos yra labai kaloringos, bet aprūpina organizmą energija visai dienai, be to yra ir labai skanios. Taip pat mėgstu užkandžiauti riešutais.

Ką dažniausiai valgote pietums?

Pietų neįsivaizduoju be sriubos. Nepavalgiusi sriubos nejaučiu sotumo. Antram patiekalui visada renkuosi garintą arba virtą maistą. Mėgstu žuvį, įvairius vištienos patiekalus.

Koks jūsų firminis patiekalas?

Varškės apkepas. Greitai paruošiamas, visuomet pavykstantis ir labai skanus.

Jei reikėtų pasirinkti vieną patiekalą, kurį tektų valgyti visą gyvenimą, koks jis būtų?

Be abejo, tai būtų makaronai. Mėgstu makaronus su padažu, mėsa, tiesiog su sūriu.


Laidos metu su Alfu Svetlana gamino karštus sumuštinius, įkvėptus Maroko. Receptą rasite ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page