Maisto tinklaraštininkė Kitchen Julie: balansas mityboje – tai savęs neribojimas
mobile_750x300.jpg
vmgonline_baneris (1).jpg

Naujienlaiškis

Maisto tinklaraštininkė Kitchen Julie: balansas mityboje – tai savęs neribojimas

Julija Steponavičiūtė, dar kitaip žinoma, kaip Kitchen Julie, savo tinklaraštyje dalijasi, kad nėra nei veganė, nei vegetarė, o gyvenime vadovaujasi balansu. Bet kaip jį susikurti? Juk būtent dabar tai taip svarbu. Apie tai ir kalbamės šiame interviu.

Julija Steponavičiūtė

Kaip viskas prasidėjo?

Maistas mano gyvenime atsirado atsitiktinai tuo metu dar net negyvenau Lietuvoje ir dirbau modeliu. Natūraliai norėjosi gaminti, atrasti ir tie eksperimentai labai patiko draugams, kurie ėmė skatinti receptais dalintis ir su platesne auditorija. Taip gimė tinklaraštis, iš kurio nieko nesitikėjau. Tai tiesiog buvo saviraiška.

Bet prieš kelerius metus tai buvo laikas, kai tokie tinklaraščiai sulaukdavo išskirtinio dėmesio, nepaskęsdavo tarp didžiulės pasiūlos, kaip įvyksta dabar, ir šis projektas nuosekliai augo. Tuo pačiu tai sutapo su mano apsistojimu Vilniuje, nors iki šiol nuvykstu modeliauti į didžiuosius Europos miestus.

Tokio tipo tinklaraščiui itin svarbios nuotraukos. Gal galite pasidalinti savo patirtimi, kaip fotografuoti, kad maistas atrodytų atraktyvus?

Maisto fotografijai itin svarbus koloritas. Žinoma, fotografuoju su profesionalia kamera joks telefonas neišgaus tokių kampų. Taip pat labai svarbi dienos šviesa. Tuomet galima reguliuoti atspindžius, šešėlius. Be to, išduosiu patarimą, kuris pravers visiems maistui fotografuoti itin tinka šaltesni tonai, o kompozicija geriausia, kad būtų minimali.  


Ar jūsų gyvenimo ieškojimai atsispindi tinklaraštyje?

Taip, pastebiu tai. Pavyzdžiui, Balio kelionėje pradėjau rinkti tekstus knygai, bet taip nieko ir neparašiau… Kodėl? Nes supratau, kad vaikausi madų ir neturiu stuburo. Tuomet ir pajutau, kad mano esmė ir balanso atradimas yra posakis where healthy meets guilty. Labai svarbu ir tai, kokiame klimate gyvename. Kaip Balio mitybą pritaikyti Lietuvoje? Galima adaptuoti, bet nereikia kopijuoti.

Žinoma, turėjau sau pripažinti, kad vaikydamasi tendencijų galbūt norėjau ir kažkiek įtikti, būti populiari. Bet tie ieškojimai nepadėjo geriau jaustis nei emociškai, nei fiziškai. Tačiau tai buvo kelias į išsigryninimą, kad noriu likti ištikima ir autentiška sau.

Tad kaip jums visgi pavyko atrasti balansą mityboje?

Balansas mityboje tai savęs neribojimas. Tikrai buvo laikas, kai skaičiavau kalorijas, buvo apsėsta ir skaičiau visas etiketes. Visgi, kai pradedi ieškoti ramybės, sąmoningumo, tuomet atrandi balansą visur. Manau, kad klausymas savęs padeda ir intuityviai dėliotis valgiaraštį. Tuomet net, kai nusižengi ir suvalgai mažiau sveiko maisto, nebaudi savęs ir lieka mažiau erdvės emociniam valgymui.


Visgi nuo tendencijų greičiausiai visiškai pabėgti nepavyksta?

Žinoma, pavyzdžiui, dabartinė tendencija supermaistas. Palaikau tokias tendencijas, kurios tau patinka ir tinka, o ne brukamos per prievartą. Tačiau manau, kad svarbu ne tik maistas, bet ir šalia esančios veiklos, kaip sportas. Sportą atradau, kai pradėjau modeliauti. Viskas prasidėjo nuo trenerio priežiūros, vėliau išbandžiau pilatesą, grupines treniruotes. Pastebėjau, kad sportuodama jaučiuosi gyva, tad subalansuotą mitybą stengiuos derinti su joga, meditacija ir kitomis veiklomis, kuriuos tuo gyyvenimo etapu man tampa artimos.

Ar norisi kartais atitrūkti nuo gaminimo?

Žinoma, karts nuo karto atsiranda poreikis. Juk viskas bangomis kartais tiesiog gali leistis vedamas įkvėpimo, o kartais reikia sau leisti jo paieškoti sodyboje ir nuo visko atitrūkti. Taip natūraliai ateina laikas ir naujiems atradimams virtuvėje.

Kartais vykstu pas močiutę, draugus ar į kokį restoraną. Vilniuje man labai patinka Backstage Coffee, Lola, Druska Miltai ir Vanduo, Rise, Mililitrai, Sofa de Pancho, Džiaugsmas, Stebuklai šis sąrašas nuolat kinta ir pildosi.

Nors dabar keliauti negalime, gal keliaujate virtuvėje?

Žinoma. Virtuvė mano kūrybos erdvė, todėl čia kasdien gimsta naujos idėjos. Pastaruoju metu dažnai gaminu Azijos įkvėptą sriubą. Kokosų pienas, žaliosios citrinos sultys, raudonojo tailandietiško kario pasta ir kelios daržovės. Šis gaiviai rūgštus patiekalas man tikras komforto maistas. Svarbiausia, jog jį pagaminu per dešimt minučių, o pagrindinius ingredientus randu virtuvės spintelėse.


Kaip atrodo jūsų karantino šaldytuvas?

Stengiuosi užsipirkti tokių produktų, kurie turi ilgą galiojimo laiką. Ypač pravartu turėti įairiausių sausų maisto produktų bei konservų: ankštinių, pupelių, žirnelių, makaronų, kruopų, pomidorų tyrių, kokosų pieno, įvairių padažų. Daržoves renkuosi šaknines, vaisius tokius, kurių odelę galiu nulupti, šaldytas uogas.


Kokį receptą karantino metu rekomenduotumėte pasigaminti mūsų skaitytojams?

Siūlau pagaminti raudonųjų lęšių troškinį su bulvėmis bei morkomis. Tai dar vienas patiekalas, kurį paruošti paprasta, greita, o ingredientus, ko gero, jau turėsite namuose.

Jis gausus skaidulomis, ryškaus skonio ir tinka netoleruojantiems glitimo bei laktozės (jei serviruojamas be gyvulinės kilmės jogurto). Receptą rasite ČIA.


Kitchen Julie tinklaraščio nuotraukos

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg