Aš Ikona pokalbių šou naujas sezonas vmg online

Naujienlaiškis

Maisto technologė įspėja: nevirkite sultinio iš kubelio, gaminkite taupiau!


Nerimas iš parduotuvių lentynų pirmiausia iššlavė geriausias kruopas. Dabar šluojami jau ir sausi daviniai užpilamos košės, sriubos ir... sultinio kubeliai.


Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Ar tai gera investicija? Ar toks maistas padės išgyventi? Kas iš tikrųjų yra pakelio viduje? Į šiuos klausimus šeštadienio ALFAS LIVE laidoje atsakė maisto technologė, VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.


Ką gauname suvalgę sriubos iš pakelio?

Tuščius angliavandenius, didelį kiekį riebalų, kurių yra net apie 20 proc., iš jų didesnė dalis – sotieji riebalai, kurių mūsų mityboje turi būti mažiau nei nesočiųjų. Tokių sriubų sudėtyje nėra skaidulų, tačiau yra skonio ir kvapo stipriklių. Tai maistine prasme labai silpnas produktas, kurio vartoti nerekomenduočiau. Be to, druskos kiekis tokiose sriubose visada viršija 1 gramą 100 gramų produkto, bet jau ne sausos masės, o užpiltos.

Suvalgę tokios sriubos gauname pasitenkinimą, tačiau ir... nutukimo grėsmę. Beje, nutukimas yra mažiausia problema, kur kas didesnė problema – sveikatos ir gyvenimo kokybės sutrikdymas. Jeigu ta sriuba ir skani, tai dar nereiškia, kad ji yra organizmui naudinga. valgydami tokį - visokių priedų prikimštą maistą, pamirštame tikro, gryno maisto skonį. 

Didžiąją sriubų iš pakelio sudaro kviečiai, krakmolas, druska, skonio ir kvapo stiprikliai ir... hidrinti riebalai, kurie yra vadinamųjų transriebalų šaltinis. Jų mūsų mityboje turi būti nulis. Tai yra patys blogiausi maisto pramonės sukurti riebalai, siejami su mūsų laikų ligomis. 

Be to, tai yra dažniausiai labai sūrus produktas, druskos kiekis viršija 1 g šimte gramų kiekį, su daug cukraus maždaug net 33 g 100 g! 

Net jeigu pažymėta, kad tai yra ekologiškas produktas, t. y. turime nepamiršti, kad jo maistingumas labai mažas. Tokiame produkte nėra nieko, dėl ko sotūs jaustumės ilgiau. 


Delfi.lt nuotr.

Yra ir veganams skirtų sriubų iš pakelių. Gal jos geresnės?

Pažiūrėkime, kokia pagrindinė sudėtinė dalis. Kukurūzų krakmolas! Jos maistinė vertė panaši – nulinė, pasisotinti tokios suvalgius neįmanoma. Reikėtų išmokti virti sriubas patiems. 


Gal verdant patiems galima naudoti sultinio kubelį ar pagardinti „Vegeta“? 

Nerekomenduočiau druską pirkti brangiai (100 ml sultinio kubelių pakuotė kainuoja 2,50 Eur. Už tiek nusipirktumėte 5 kg druskos! – VMGonline.lt past.). Taupiau yra druską pirkti atskirai, prieskonius ir žoleles – taip pat atskirai ir jais gardinti sriubą. 

Kas sudaro sultinio kubelį? Apie 40–50 proc. jo sudaro druska. Virdami sriubą su sultinio kubeliu, dažnai žmonės ją persūdo, nes papildomai dar įberia druskos. Kubelyje taip pat yra palmių riebalų, aromato ir skonio stipriklių, krakmolo, cukraus, aliejaus, kvapiųjų medžiagų ir kitų ingredientų. Trumpai tariant: sultinį sriubai virkite patys – mėsos pagrindu arba vegetarišką.

Kaip išvirti tikrai gerą, naudingą ir turtingą sultinį? Virtuvės šefo Evaldo Žaliuko firminis receptas yra ČIA.


ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg