top of page

Specialistė pataria: „Nedėkite druskos ant stalo!"

Su druska susiduriame kasdien. Ar žinojote, jog net galvodami, kad nenaudojate druskos, jos gaunate su kasdieniais maisto produktais?

Šeštadieninėje ALFAS LIVE laidoje apie druskos naudą ir žalą Alfas Ivanauskas kalbėjosi su Indre Stoškuviene – maisto rizikos vertinimo specialiste.


Druska, vmgonline.lt
Shutterstock.com nuotr.

Suvartojame daugiau nei tikimės

„Valgomąją druską sudaro 40 proc. natrio ir 60 proc. chlorido. Tiek natris, tiek chloras yra reikalingi mūsų organizmui. Pagal Europos Sąjungos teisės aktus, bent jau deklaruojamose maisto produktų etiketėse, druskos kiekis nurodomas tik per natrį, t. y., nurodoma, kiek yra natrio. Ne kiek yra druskos, bet kiek visose produkto sudedamosiose dalyse yra natrio. Pavyzdžiui, sausainiai. Nesvarbu, kad gamindama įbėriau 200 g druskos į kilogramą, druskos gaminyje bus daugiau, nes miltai irgi turi natrio.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, žmogaus organizmui reikia iki pusės gramo druskos per dieną. Viršutinė rekomenduojama riba – 2 gramai natrio per dieną, juos daugindami iš 2,5, gauname 5 g per dieną. Tai būtų arbatinis šaukštelis druskos per dieną. Ne beriamos, bet apskritai visos druskos.


Druskingiausių produktų topas

Naudojant daugiau natrio kyla kraujospūdis, hipertenzijos grėsmė, gali atsirasti infarkto, insulto rizika, grėsti inkstų ligos. Reikėtų stengtis sumažinti druskos vartojimą. Tyrimai rodo, kad Europoje žmonės suvartoja nuo 8 g iki 12 g druskos. Lietuvoje žmonės vidutiniškiai suvartoja 7 g druskos per dieną. Rekomenduojama suvartoti mažiau nei 5 g druskos per dieną – tiek vaikams, tiek suaugusiems.

2015–2016 metais Lietuvoje buvo atliktas maisto produktų tyrimas dėl druskos kiekio juose. Druskingiausių produktų Top trejetukas: sūriai, šaltai rūkytos ir vytintos dešros, rūkyti ir vytinti žuvies produktai. Taip pat daug druskos yra ir duonos produktuose.“


Druskos įberia net neragavę

„Pirmiausia, druskinės nelaikyti ant stalo, ją kažur paslėpti. Nes atlikto tyrimo duomenimis yra nustatyta, kad 6,8 proc. žmonių, net neparagavę maisto beria į jį druskos. O apie 42 proc. išvis nesūdo maisto. Bet apie 52 proc. žmonių paragavę pasūdo maistą. Druska yra skonio įprotis. Iš vienos pusės, jos nereikia bijoti, nes ji prailgina produktų vartojimo terminą, mažina mikroorganizmų dauginimąsi. Jos neišvengsime, bet namų sąlygomis galime jos sunaudoti mažiau. Ypač svarbu druskos kiekį mažinti vaikų mityboje: jie labai greitai pripranta prie naujų skonių. Jei jie nuo mažens pratinsis, kad yra daug druskos, jie ir toliau augs daug jos suvartodami.“


Indrė Stoškuvienė, Delfi.lt nuotr.


Keli naudingi patarimai:

  • Nelaikykite druskinės ant stalo.

  • Nepirkime pusfabrikačių, gaminkime maistą patys.

  • Berdami druską į patiekalus, jos kiekį vis mažinkite. Laikui bėgant priprasite prie prėskesnio skonio.

  • Druską taip pat gali pakeisti įvairios žolelės.

  • Jeigu gaminate salotas su sūriu, nepilkite padažo, o tiesiog apšlakstykite aliejumi ar citrinos sultimis.


Visą laidos ALFAS LIVE įrašą galite pažiūrėti ČIA


Naujausi įrašai

bottom of page