AŠ Ikona vmgonline

Maisto kalendorius: spurgų penktadieniui – spurgos su braškėmis

Šiandien yra birželio penktoji – diena, kuri maisto kalendoriuje pažymėta kaip spurgų penktadienis! Kad jaustumėtės gerai ir nuotaika būtų puiki, šiandien be jokios sąžinės graužaties galite suvalgyti keletą cukraus pudra apibarstytų ar glajumi aplietų spurgų. Bent vieną tai tikrai!



Spurgų yra pačių įvairiausių: ir varškinių, ir mielinių, ir virtų aliejuje, ir keptų orkaitėje, na, o apie skonius net neverta pradėti kalbėti... Visgi, ta proga, kad vasara jau pasibeldė į duris, norisi ir į šį desertą įlieti šiek tiek gaivesnio skonio. Tad šįkart ant pjedestalo – braškinės spurgos!


Šios spurgos kepamos orkaitėje, todėl nėra tokios riebios kaip tradicinės. Purios, lengvos ir ypatingai minkštos, nes į tešlą yra įmaišyta pasukų. Tačiau geriausia yra tai, kad spurgose rasite... braškių! Uogų gabaliukai paįvairina deserto tekstūrą ir suteikia papildomos gaivos. O kad braškinės spurgos iki galo išpildytų savo pavadinimą, braškinis glajus yra bū-ti-as. Neabejokite, verta ar ne, nes sugaišite mažiau nei pusvalandį!


Spurgos su braškėmis



10 minučių + 12 minučių kepimo

10-12 spurgų


Reikia:

  • 1 kiaušinio

  • 180 ml pasukų

  • 45 ml aliejaus

  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

  • 65 gcukraus

  • 140 g miltų

  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

  • žiupsnelio druskos

  • 60 g braškių (maždaug 2-3 braškės)

  • 20 gramų kambario temperatūros sviesto | formos patepimui

Braškių glaistui:

  • 125 g miltelinio cukraus

  • 1 sutrintos braškės

  • šlakelio citrinos sulčių

Papuošimui:

  • Šaltyje džiovintų braškių


  • Pasiruoškite spurgų tešlą. Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite pasukas, aliejų ir vanilės ekstraką. Viską trumpai paplakite konditerine šluotele arba mikseriu.

  • Kitame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Suberkite juos į spurgų tešlą ir išmaišykite, kad neliktų sausų miltų.

  • Smulkiai supjaustykite braškes ir įmaišykite į tešlą.

  • Silikoninę spurgų kepimo formą ištepkite kambario temperatūros sviestu, pabarstykite miltais, apverskite ir papurtykite, kad nubyrėtų miltų perteklius. Kiekvienai spurgai dėkite apie 1,5-2 valgomuosius šaukštus tešlos. Formelių neužpildykite pilnai, nes kepant tešla kils.

  • Spurgas kepkite 180 laipsnių orkaitėje 12-13 min. Ar spurgos iškepė, galite patikrinti įkišdami medinį pagaliuką. Jeigu ištrauktas pagaliukas sausas, spurgos jau geros.

  • Spurgoms leiskite pravėsti formoje, o tuomet išimkite.

  • Pasigaminkite glajų. Dubenėlyje sumaišykite cukraus pudrą, sutrintą braškę ir kelis šlakelius citrinos sulčių. Citrinos sulčių reikia tiek, kad gautumėte norimą glajaus konsistenciją.

  • Atvėsusias spurgas aptepkite glajumi ir apibarstykite šaltyje džiovintomis braškėmis. Skaniausios šios spurgos pirmąją dieną.




Skanaus!



Rubriką MAISTO KALENDORIUS rengia, t. y. kepa, fotografuoja ir viską užrašo, tinklaraščio wavykitchen.com autorė Banga Mudėnaitė.


ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg