top of page

Maisto fotografijos žvaigždė patars, kaip maistu sprogdinti instagramą



Tai Nyderlanduose gyvenančios maisto fotografės Kamilės Kaveckaitės nuotrauka. Viena iš tų, kurios sprogdina ne tik vietinį instagramą, bet ir rimtus pasaulinio lygio maisto fotografijos konkursus.

Net jeigu nefotografuojate savo patiekalų prieš juos suvalgydami ir neketinate tapti maisto fotografijos asais, šis pokalbis bus įdomus. Juk maistas yra kalba, kurią suprantame visi! O jeigu ką, tai esminiai Kamilės patarimai maisto fotografijos pradinukams teksto pabaigoje.


Ar vis dar nesigaili metusi gerą darbą didelėje kompanijoje ir pradėjusi maisto fotografės karjerą?

Tikrai nesigailiu. Buvo baisu, bet kažkas nuostabaus yra turėti savo verslą. Man labai patinka laisvė daryti, ką noriu, kada noriu ir kaip noriu, o to niekada nejaučiau turėdama bosą.

Pradžioje sulaukiau skeptiškų klausimų, bet dabar skeptikams galiu atsikirsti, nes jau du kartus buvau nominuota Pink Lady Food Photographer" apdovanojimuose, Adobe" mane išrinko 2019 Rising Star in Photography", dažnai dirbu kartu su kompanija Canon" Nyderlanduose. Ir nors pajamos dabar nestabilios ir nesiekia tų, kurias gaudavau kompanijoje, dabar esu daug laimingesnė.


Koks buvo pirmas maisto produktas ar patiekalas, kurį nufotografavai?

Žuvis su daržovėmis. Fotografavau ją prieš trejus metus dar nežinodama, kad sieksiu maisto fotografės karjeros.


Ką iš valgomų dalykų labiausiai mėgsti fotografuoti?

Saldžius patiekalus ir kokteilius. Jie man visada atrodo gražiai ir skaniai, be to, yra daug būdų juos nuostabiai dekoruoti. Aš ypač mėgstu dekoruoti gėlėmis.



Ką fotografuoti sudėtingiausia?

Visokius messy patiekalus, pavyzdžiui curry, kur viskas sumesta į vieną masę ir ją labai sunku paversti skaniai atrodančiu patiekalu. Tenka daug padirbėti, pagražinti garnyru. Kugelis irgi nefotogeniškas, visada tenka galvoti, kaip įdomiau jį patiekti.


Ką sunkiau fotografuoti maistą ar žmones?

Esu bandžiusi fotografuoti mados blogerę, kūdikį ir netgi koncertą, bet niekas manęs neužkabino taip, kaip maistas.

Ir maisto, ir žmonių fotografija turi savų sunkumų. Žmogų reikia pagauti gražia poza, o fotografuojant maistą pirmiausia susidėlioti kompoziciją, o tik tada nešti patiekalą. Ir skubėti, kol patiekalas nenuvyto", o tai įvyksta gana greitai. Ledai tirpsta, pica džiūsta, kavos puta greitai keičiasi ir suburbuliuoja…


Vienu metu mus visus buvo apėmusi manija fotografuoti patiekalus, kuriuos ruošiamės valgyti, ir kelti jų nuotraukas į IG. Atrodė, kad restoranuose žmonės ne valgo, o tik fotografuoja. Ar persirgai šita liga?

Žmonėms patinka dalytis pozityviais savo gyvenimo momentais. Mums patinka matyti gražų ir skanų maistą, tai yra tai, kas mus sujungia, ką mes visi galime įvertinti. Aš esu tiesiog įsimylėjusi maisto grožį, dalinimasis tuo man buvo ir yra būdas pritraukti auditorijos, tobulėti ir rasti klientų.


Trys dalykai, svarbiausi maisto fotografui?

Keramika, švieži produktai ir šviesa.


Tavo mėgstamiausias maisto fotografas?

Labai patinka @toertchenherzog, @twiggstudios, @violaminerva ir @linda_lomelino nuotraukos


Ar smarkiai pajutai pokyčius maisto fotografijos srityje prasidėjus nerimui dėl Covid19?

Taip. Nyderlanduose daug restoranų užsidarė, o dėl saugumo maisto kompanijų vadybininkai negali prisijungti prie fotosesijų mano studijoje. Aš, žinoma, galiu fotografuoti savo namų studijoje, kai turiu reikiamus produktus. Bet dabar viskas sudėtingiau.


Ar pasikeitė tavo valgymo įpročiai, šaldytuvo turinys karantino metu?

Nepasikeitė. Mes visada užsisakydavome maisto į namus vienąkart per savaitę ir pripildydavome šaldytuvą pilnutėlį. Skirtumas tas, kad dabar nebeįmanoma užsisakyti internetu, nes sistema perpildyta, tad tenka į parduotuvę važiuoti patiems.


Įdomu, ar net ir nesiruošdama maisto fotografuoti, tik valgyti, jį sau gražiai, fotogeniškai paserviruoji?

Tiesą pasakius, ne. Maisto sau gražiai neserviruoju, tikriausiai per daug skubu jį valgyti.

Svarbiausia man yra pusryčiai. Mudu su sužadėtiniu abu turime savus verslus, galime sau leisti dieną visada pradėti lėtai, valgyti rimtus pusryčius. Dažnai gaminu frittata arba dutch baby blyną. Pietums dažniausiai valgau veganišką maistą arba kažką labai greito, o vakarienei būna kažkas su mėsa, pavyzdžiui, orkaitėje kepti vištienos sparneliai su saldžiomis bulvytėmis fri greita ir skanu!


3 Kamilės Kaveckaitės patarimai pradedantiesiems maisto fotografams:


  1. Išmok suprasti šviesą ir ja manipuliuoti. Rask geriausią šviesą ji visada yra kuo arčiau lango, naudok juodus ir baltus reflektorius, kad visas dėmesys kryptų į patiekalą. Ir kuo daugiau praktikuokis.

  2. Naudok šviežius produktus. Ypač daug grožio nuotraukai suteikia ką tik nuskinti vaisiai ir daržovės, puiku, jeigu dar su lapeliais.

  3. Kai pajunti, kad padarei tobulą kadrą, ženk kitą žingsnį ir būtinai improvizuok. Jeigu fotografavai kokteilį ir atrodo, kad viskas tobula, nufotografuok dar ir mesdamas į jį ledo kubelį. Dažniausiai tokios eksperimentinės nuotraukos ir iš jų sulipdytos skanios kompozicijos ir yra mano mėgstamiausios.


Daugiau Kamilės nuotraukų gali pamatyti ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page