top of page

Maisto ekspertė: ar įmanoma „padauginti" uogų?

Vasarą reikia atsivalgyti uogų. „Valgyk tiek, kiek telpa" – kartojame vieni kitiems ir savo vaikams. Ar tikrai reikia, kiek telpa, o gal tiek gali būti per daug?

Apie uogas, kokias ir kiek jų sveika valgyti laidoje ALFAS LIVE kalbėjosi jos vedėjas Alfas Ivanauskas ir maisto ekspertė Aida Čepukaitė.


uogos, mėlynės
Unsplash.com nuotr.


Uogos yra maisto produktas, kurį naudinga valgyti kasdien, ar tai vis tik yra labiau desertas?

Ir taip, ir taip. Jeigu uogų vartojama saikingai, jos visada yra gerai. Žinoma, priklauso dar ir nuo to, kaip jos paruoštos: vienokia jų vertė, kai jos šviežios ar šaldytos, visai kita, jei jos yra uogienėje su daug cukraus. Taip pat čia svarbūs dar du aspektai – sezoniškumas ir alergijos.


Dabar, vasarą, yra daug šviežių uogų. Kur jas geriausiai pirkti: prekybos centruose, turguose ar... pakelėse?

Labai dažnai tai gali ir nesiskirti, kitaip tariant – ateiti iš tų pačių tiekėjų. Aš esu šalininkė uogas ir vaisius pirkti iš ūkininkų, kurie uogas augina čia, Lietuvoje. Netobulai atrodantis vaisius ar uoga reiškia, kad tai buvo užauginta natūraliai, o štai tobulumas visada kelia įtarimų.


Jeigu reikėtų išrinkti uogą, kuri būtų ta uogų karalienė, t. y. sveikiausia ir geriausia?

Net nežinau, visos labai sveikos. Kiekviena uoga turi tam tikrų savybių: vienos turi daugiau vandens, kas vasarą labai padeda atsigaivinti, kitos – daugiau vitamino C, putino uoga yra gydanti, populiarus yra sausmedis. Manau, kad visada valgyti naudoti tas uogas, kurios auga Lietuvoje.


Kiek uogų galima suvalgyti?

Yra sakoma, kad uogų per dieną galima suvalgyti 200–400 g. Taip pat reikėtų turėti omeny, kad vienos uogos turi daugiau vandens, kitos – cukraus. Tai irgi svarbu įvertinti. Būtina atkreipti dėmesį, kad daug žmonių yra alergiškų braškėms – labai alergizuoja braškių plaukeliai. Žmonės galvoja, kad išbėrė, nes padaugino braškių. Tačiau alergizuoti gali ir vienintelė uoga.


Ar tiesa, kad uogų geriau netrinti, o valgyti jas sveikas?

Uogas labiau veikia terminis apdorojimas ir sąlytis su metalu. Jeigu negalite rinktis šviežių uogų, geriausias apdorojimo būdas yra šalčiu. Džiovinimas taip pat nėra gerai, nes uogoje nebelieka vandens, o tai veikia dantis, gali atsirasti kariesas.


ALfas Ivanauskas, Aida Čepukaitė, Alfas live
Delfi.lt nuotr.

Visą laidą ALFAS LIVE galite pažiūrėti ČIA.




Naujausi įrašai

bottom of page