top of page

Maistiniai dažai: kokie pavojai juose slypi?

Artėjant žiemos šventėms puošiame ne tik namus, bet ir maistą: kepame spalvotus meduolius, morengus, dažome glajų. Parduotuvėse ir kai kuriose kepyklose maistiniai dažnai naudojami ne tik tam, kad būtų pagražinti produktai, bet ir prailginta jų galiojimo trukmė, išryškintas skonis ir tekstūra. Nors tai atrodo nekaltas, žavus ir ryškiaspalvis produktas, maistiniai dažai slepia daugybę netikėtų pavojų. Kokie jie ir kaip jų išvengti?

Paslėpti kancerogenai

Raudoni ir geltoni maistinių dažų atspalviai sudėtyje turi kancerogenų. Kancerogenai – tai vienas naftos perdirbimo produktų. Nors apie kancerogenus ir jų įtaką sveikatai kol kas dar žinoma nedaug, mokslininkai yra tikri, kad jie sukelia arba paskatina vėžinių ląstelių vystymąsi organizme. Juk kancerogenai randami net tabako dūmuose! Geltonus ir raudonus maistinius dažus kartais sunku pastebėti, mat raudonaisiais gali būti dažomos įvairios dešros sodresniam atspalviui išgauti, o geltonaisiais – sūris. Pirkdami šiuos produktus atidžiai perskaitykite etiketėse nurodytas sudėtis!

Gėrimai su… nafta

Ar kada pagalvojote, jog esate ragavę naftos? Specialistai garantuoja beveik 100 %, kad esate. Įvairūs limonadai, gazuoti bei energiniai gėrimai sudėtyje turi naftos vien dėl to, kad yra dažyti. Oranžinė, žalia ar geltona spalvos yra gaminamos ne tik iš naftos perdirbimo produktų, bet iš jos pačios. Šių atspalvių dažų galima rasti ir perdirbtuose maisto produktuose, tokiuose kaip margarinas, kečupas, užpilami makaronai ar kramtomi saldainiai.

Sukelia aktyvumo ir dėmesio sutrikimus

Pastaruoju metu išaugęs vaikų hiperaktyvumas jau yra konkrečiai siejamas su perdirbtais maisto produktais ir maistiniais dažais. Aktyvumo ir dėmesio sutrikimas pasireiškia ne tik hiperaktyvumu, bet ir išsiblaškymu, užmaršumu, impulsyvumu, negalėjimu susikaupti. Beje, ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Australų mokslininkai, atlikę bandymus su 200 vaikų, nustatė, kad visi šie požymiai dingo vos jų tėvams išbraukus iš meniu produktus, kuriuose yra maistinių dažų, būtent tai leido jiems susieti sutrikimą su šiuo abejotinos kokybės ir naudos produktu.

Maistiniai dažai prilygsta moteriškajam hormonui

Estrogenas – moteriškasis lytinis hormonas – daugiausia gaminamas kiaušidėse. Vyrų organizme irgi randama estrogeno, šiek tiek jo gamina sėklidės, tačiau jo kiekis yra žymiai mažesnis. Vis dėlto, pastaruoju metu gydytojai atranda estrogeno perteklių tiek moterų, tiek vyrų organizmuose ir tai yra siejama su geltonų atspalvių maistiniais dažais, kurie, patekę į kūną, elgiasi būtent kaip šis hormonas. Estrogeno perteklius gali sukelti krūties vėžį, sumažinti vyriškąjį libido, paskatinti vyrų krūtų augimą ir sukelti kitus nemalonius simptomus.

Ką daryti?

Vienintelis tikras būdas išvengti maistinių dažų – skaityti etiketes ir vengti perdirbtų maisto produktų. Jei patys gaminate patiekalą, kurį norite nuspalvinti, rinkitės natūralius dažus: įvairias uogas (mėlynes, braškes, gervuoges), burokėlių ir morkų sultis, špinatus ir pan. Nepirkdami dažytų ir perdirbtų maisto produktų ne tik būsite sveikesni, bet ir prisidėsite prie aplinkos švarinimo nuo naftos produktų.

Praneša http://www.globalhealingcenter.com Nuotrauka iš http://www.at375.com

Naujausi įrašai

bottom of page