top of page

Kosmonautų maistas tūtelėse – praeitis. Kaip kosmose valgo šiandien?

Šiandien – tarptautinė aviacijos ir kosmonautikos diena. Gal prisimenate, o gal ir ne: prieš 57-erius metus Jurijus Gagarinas apskrido Žemę. Ta proga pasakojame apie maistą, kurį astronautai kerta nutolę nuo motinos žemės.

Astronautų patiekalams galioja šios taisyklės: jis turi mažai sverti, būti kompaktiškas, maistingas ir, žinoma, skanus. Taip pat jis turi išlikti šviežiais ilgą laiką laikomas ne šaldytuve. Dėl mažesnio judėjimo nei įprastai kasdien kosmonautams reikia gauti 2500 kalorijų.

Būtent gardumo patiekalams (jeigu juos galima taip pavadinti) trūko pačioje pradžioje. Johnas Glennas – pirmasis amerikietis, valgęs kosmose. 1962-aisiais vykusios ekspedicijos metu pirmasis jo patiekalas buvo obuolių padažas iš tūbelės (jį siurbė per šiaudelį) ir bei cukrinės ksilozės tabletės. Nelabai gausus pasirinkimas, ar ne? Šiaip ar taip, įvyko atradimas – kosmose valgyti galima.

Pexels.com nuotr.


Laikui bėgant raciono kokybė gerėjo. Vėliau vykusiose Gemini, Apollo ekspedicijose racionas buvo kur kas geresnis. Kaip pasakojama vaizdo įraše, 60-aisiais astronautai valgydavo maistą, kuris pirmiausia buvo paruošiamas, tada užšaldomas, o vėliau sudžiovinamas. Visa tai keliaudavo į vakuuminę pakuotę, kurios turinį valgytojams tereikėdavo sudrėkinti vandeniu ir valgyti per šiaudelį. Būdavo ir desertų! Apollo eros komanda skanaudavo braunio, ananasinio vaisių pyrago, šokoladinio pudingo, dehidratuotų persikų. Žinoma, visi jie buvo paruošti jau minėtu specialiu šaldymo ir džiovinimo būdu.

„Skylab“ programos metu 1973-aisiais komanda turėjo šaldytuvą. Kadangi vandens atsargų nebuvo pakankamai, todėl buvo atsisakyta dehidratuotų patiekalų ir produktų. Mėgstamiausiu desertu tapo ledai. Apollo-Soyuz testavimo projekto (angl. The Apollo-Soyuz Test Project) metu rusų ir amerikiečių kosmonautai iš tūtelių ragavo rusiškų ikrų ir barščių. Ant pastarųjų tūtelių buvo degtinės pavadinimas. Istoriškai svarbus rendezvous!

Šiandien astronautų meniu yra be galo įvairus. Jame – virš 74 patiekalų, iš kurių jie gali rinktis tuos, kuriuos valgys „kelionės metu“. Kalbama, jog vienas populiariausių – krevečių kokteilis. Tokie skanėstai kaip pudingai, saldainiai „M&M’s“ ar džiovinti abrikosai irgi sąraše. Savaime suprantama, prieš kelionę astronautų pasirinkimus turi patvirtinti dietistai. Juk ne tik žemėje svarbu gauti visų reikalingų medžiagų.


Meniu planavimas prasideda anksti tarsi kūdikio laukimas. Likus 8-9 mėnesiams iki misijos pradedamas kurti valgiaraštis. Vėliau kosmonautai jį išbando. Likus 5 mėnesiams iki kelionės astronautai galutinai nusprendžia, kaip atrodys jų valgymai kosmose. Galiausiai 3 mėnesius iki skrydžio jis galutinai patvirtinamas dietistų.


Naujausi įrašai

bottom of page