top of page

Madingosios sulčių iškrovos dienos: puiki dieta ar tik reklaminis triukas?

Prieš kelis metus prasidėjusi sulčių iškrovos mada vis dar tęsiasi. Kelios įmonės Lietuvoje siūlo organizmo valymo programas sultimis nuo vienos iki net penkių dienų. Tuo susivilioja ir pramogų pasaulio žvaigždės, ir paprasti piliečiai, tiesa, dažniau moterys, kurios sulčių iškrovą laiko puikia ir skania dieta. Deja, ne viskas taip gražu, kaip atrodo, todėl nusprendėme šią temą panagrinėti iš arčiau.

KAS TA SULČIŲ IŠKROVA?

Sulčių iškrova, sulčių detoksikacija arba organizmo valymo programa sultimis, kaip ir dauguma grožio procedūrų bei dietų, išpopuliarėjo JAV. Pirmosios įmonės pradėjo siūlyti į buteliukus supilstytas įvairias šalto spaudimo sultis. Šalto spaudimo sultys nuo paprastų skiriasi tuo, kad spaudimo metu nesukelia didesnės nei 4 laipsnių temperatūros. Paprastos sulčiaspaudės sukuria gan aukštą temperatūrą, taip pražudomos reikalingos maistinės medžiagos ir mikroelementai. Tuo tarpu šalto spaudimo sulčiaspaudėse išsaugomas visas maistingumas ir didžioji vaisiaus dalis. Dėl to šalto spaudimo sultys net sveria daugiau nei paprastosios.

Iškrovos metu dienai pakanka nuo 3 iki 6 buteliukų šalto spaudimo sulčių. Paprastai jų talpa būna 0,5 l. Šiose sultyse yra tiek kalorijų, kiek jų priklauso vidutinio sudėjimo žmogui gauti per dieną. Paprastai sultis sudaro 80 % daržovių ir 20 % vaisių, todėl ir cukraus kiekis kraujyje lieka normalus. Kartais į sultis pridedama ir įvairiausių priedų: burnočio ar ispaninio šalavijo sėklų, linų sėmenų, avižų ir kt.


sulčių buteliukai

Kaip skelbia reklamos, sulčių iškrova yra skirta iš organizmo pašalinti toksinus, papildomus riebalus ar net kilogramus. Kai kurie tai vadina „pasninku“, kiti – veganiška iškrova, juk sultys gaminamos tik iš augalinės kilmės produktų. Kartu su sultimis žmogus gauna pakankamai vitaminų ir mineralų, tiesa, mažiau skaidulų ir baltymų, todėl sulčių iškrovos metu nepatartina daug sportuoti, judėti, protiškai dirbti. Iškrovos metu rekomenduojama atsipalaiduoti ir leisti kūnui „atkurti gamyklinius parametrus.“

VERSLAS IR GYVENIMO BŪDAS

Prieš kelis mėnesius vykusioje radijo laidoje „Skonio iššūkis“ Alfas Ivanauskas kalbino „Fit Food“ įmonės įkūrėją Vaidą Deksnį, pradėjusį lietuvių pamišimą dėl sulčių ir detoksikacijos jomis. „Fit Food“ siūlo ne tik sultis, bet ir tirštuosius kokteilius, kuriuos galima vartoti kaip atskirą patiekalą.

„Vienos paros sulčių iškrovos labai lengva laikytis, ypač tada, kai sultys yra skanios. O jas stengiamės ruošti kuo skanesnes, – pasakoja V. Deksnys. – Rekomenduojama tokios iškrovos laikytis kartą per savaitę. Tiesa, trijų ir penkių dienų sulčių programos jau gali tapti iššūkiu, ypač darantiems tai pirmą kartą arba iki tol valgiusiems nesveiką maistą ir tikintiems, kad sultys viską sutvarkys. Tai lygiai tas pats, kas pradėti sportuoti ne po truputį, o iškart labai radikaliai. Tai tampa organizmo alinimu.“


mangų kokteilis su bazilikais

Vaidas Deksnys teigia, kad pradedantieji patiria diskomfortą ir problemų. Norintys to išvengti pirmiausia turėtų rinktis detoksikuojančias programas, kuriose yra daugiau organizmą valančių, vandeningesnių daržovių ir vaisių. Jau pabandę valymo programas, galima bandyti kitą programą, skirtą ne tik organizmui valyti, bet ir jį papildyti energija. „Programos yra sukurtos taip, kad kiekvienas, pagal savo gyvenimo būdą, turėtų ką pasirinkti, gerai jaustųsi ir nesukeltų organizmui streso. Yra tokių programų, kurios sultis derina su maistu – tiems, kurie pasiilgsta kramtymo. Jei kyla klausimų, visada galima pasitarti su mūsų baruose dirbančiu personalu“, – rekomenduoja V. Deksnys.

Po to, kai V. Deksnys pradėjo šį verslą, atsirado dar 2–4 įmonės, siūlančios tokias programas. Todėl šiuo metu tikrai yra, iš ko rinktis, tačiau nederėtų užkibti ir ant reklamos – ne visos iškrovos veiksmingos ir ne visiems jų reikia.

NE VISADA VERTA PASIDUOTI REKLAMAI

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė


Gydytoja-dietologė Kristina Jasmontienė gan kritiškai žiūri į sulčių iškrovas. Jos manymu, nebūtina pirkti brangių sulčių programų kokybiškai sulčių iškrovos dienai. Pasak jos, iškrovas galima daryti valgant lengvas salotas, daržoves ir vaisius, geriant daug vandens ir derinant jį su lengvai virškinamu maistu. „Iškrovos dienos yra naudingos, bet tik tada, jei jas darome ne per dažnai ir ne per ilgai, pavyzdžiui, kartą per savaitę. Iškrovos diena yra būdas palengvinti virškinimo darbą, kartais pakovoti su vienu kitu papildomu kilogramu. Tačiau tai jokiais būdais neturėtų būti pasiteisinimas, jog galiu valgyti, ką noriu – po iškrovos dienos vėl viskas susitvarkys: taip nebūna“, – teigia dietologė.

Kalbėdama apie sulčių iškrovas, gydytoja pabrėžia, kad ji yra tinkama ir gera, tačiau per ilgai tęstis negali – juk todėl ir yra sąvoka „iškrovos diena“, o ne „iškrovos savaitgalis“ ar „iškrovos savaitė“, tad ji nepateisina tų sulčių programų, kurių reikia laikytis ilgiau nei dieną: „Sveikos mitybos pagrindas yra įvairovė. Tad jeigu gersime sultis 3–5 dienas, kaip kad rekomenduoja kai kurios programos, nebus sveikos mitybos ir jokio balanso. Organizmas jaus stresą.“ Dietologė sako, kad mūsų organizmas yra taip sutvarkytas, kad detoksikuotųsi pats: turime kepenis, inkstus, prakaito liaukas, tad papildomai detoksikacija nėra reikalinga. Sulčių iškrova yra skirta daugiau gerai savijautai ir lengvumo jausmui bei papildomų kilogramų pašalinimui.


sultys vanduo

K. Jasmontienė rekomenduoja nepamiršti, kad sultys ir sulčių iškrovos tinka ne visiems. Sultys, jei jų pagrindą sudaro vaisiai, yra gan cukringos, todėl gali pakenkti virškinimo sistemos ligomis, refliuksu bei cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, turintiems polinkį į šią ligą arba cukrų kraujyje linkusiems kaupti asmenims. Prieš pradedant tokią iškrovą reikia ir, geriausia, prieš pradedant bet kokią iškrovą ar dietą pasitarti su gydytoju-dietologu. Taip nepakenksite organizmui ir pasieksite maksimaliausią naudą.


Naujausi įrašai

bottom of page