Mėsos nevalgantis Mindaugas Rainys dievina ją ruošti kitiems
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Mėsos nevalgantis Mindaugas Rainys dievina ją ruošti kitiems

TV laidų vedėjas Mindaugas Rainys nėra vienas tų įprastų ir plušančių virtuvėje vyrų, kurie moka išsikepti tik kiaušinienę. Žymus vyras jau kelerius metus nevalgo mėsos, teigia, kad dubuo salotų yra pats geriausias patiekalas, koks gali būti, ir gamina veganiškus desertus! Kokiais gi principais virtuvėje vadovaujasi Mindaugas ir kaip jis viską spėja?

Ką jūs, Mindaugai, valgote pusryčiams? Ar apskritai turite įprotį pusryčiauti?

Esu vienas tų žmonių, kurie retai valgo pusryčius. Mano pusryčių metas yra gan vėlyvas, sutampa su pietų laiku. Kadangi trejus metus nevalgau mėsos, tai tie mano pusryčiai-pietūs būna gan lengvi. Dažniausiai valgau augalinės kilmės maistą. Pagrindinis mano pusryčių patiekalas, kuris nenusibosta, yra granola su kokosų jogurtu, kurį pats gaminu. Dažnai į tą granolą dar įpjaustau bananą ar obuolį. Tačiau tokius pusryčius pasigaminti pavyksta ne visada, todėl kartais ryte apsiriboju tik kavos puodeliu.

Minėjote, kad jau ilgą laiką nevalgote mėsos. Kas paskatino jos atsisakyti?

Niekada nebuvau didelis mėsėdis, man dubuo salotų visada yra patys geriausi pietūs. Buvo taip, kad prieš artėjant Kalėdoms kartu su buvusia šokių partnere nusprendėme paeksperimentuoti ir pasninko laikotarpiu visai atsisakyti mėsos. Labai lengvai praėjo tas pasninkas, atėjo Kalėdos ir ant stalo buvo patiekta kepta antis. Supratau, kad aš jos visai nenoriu. Nuo tada tas eksperimentas prasitęsė dar kuriam laikui ir tęsiasi iki šiol. Atsisakius mėsos dingo ir įvairiausi nesveiki greiti užkandžiai, susitvarkė kūno svoris, pagerėjo savijauta. Tačiau aš niekada nesakiau, kad mėsos atsisakiau visam laikui: jeigu jos norėsiu, tai ir suvalgysiu. Atsisakiau ne dėl to, kad man gaila gyvūnų, ar dėl to, kad turėčiau sveikatos problemų. Tiesiog toks buvo mano sprendimas – mėsos nesinori ir kol kas labai džiaugiuosi, kad jos ir nevalgau.

Ar yra dar kažkokių produktų, kurių nevalgote ar stengiatės valgyti mažiau?

Vis bandau atsisakyti visos gyvulinės kilmės produktų, tačiau, turiu pripažinti, kartais koks geras sūris mane palaužia ir aš jo užsinoriu. Kai nevalgai mėsos, tokio sunkesnio maisto natūraliai pasiilgsti. Vis tik mano ilgalaikis planas yra atsisakyti visko, kas yra gyvulinės kilmės.

Ar mėgstate gaminti? O gal leidžiate, kad gamintų jums?

Neleidžiu, labai mėgstu gaminti pats! Kai pats gaminu, žinau, kokius kokybiškus produktus naudoju, galvoju, kaip tai bus skanu ir man, ir kitiems. Taigi, natūralu, esu labai kritiškas visam kitam ne namuose ruošiamam maistui, sudėtingiau išsirinkti restoraną, vietą vakarienei su draugais. Maisto ruošimas man yra tarsi meditacijos forma, kai ir pailsi, ir pažaidi, ir skaniai pavalgai. Dažniausiai, jei gaminu tik sau, tai būna grikiai su sviestu, tai – pagrindinis mano maisto raciono patiekalas. Galima juos patobulinti įdedant daržovių ar pagardinant kariu, ir su kiekvienu nauju prieskoniu tokį paprastą produktą, kaip grikiai, paversti įdomiu, nauju atradimu.

Kokį patiekalą jums patinka gaminti labiausiai ir pavyksta geriausiai?

Jei atvirai, tai aš – tas mėsos nevalgantis žmogus, kuris mėgsta mėsą ruošti kitiems. Tai – tarsi iššūkis. Konkrečiai jokio vieno puikiai pavykstančio patiekalo recepto nurodyti negaliu, tačiau pastaruoju metu esu užsikrėtęs desertų gamyba. Ir ne šiaip desertų, o tokių, kurių sudėtyje nėra pieno, kiaušinių ir kitų gyvulinės kilmės produktų. Mėgstu įnešti netikėtų ingredientus į tradicinius desertus, pavyzdžiui, šokoladinį kremą gaminu iš avokadų. Tokiais desertais vaišinant draugus būna labai įdomu stebėti, ar jie atskiria, ką iš tiesų valgo. Ir nors jie gali įtarti, kad valgo neįprastą šokoladinį kremą, tačiau niekada neatspės, kad jis buvo pagamintas iš avokadų.

Tačiau saldumynus, kitaip nei mėsą, kurią patinka ruošti svečiams, mėgstate?

Esu didžiulis saldumynų mėgėjas! Visada sakau, kad jei ir nieko nėra šaldytuve, išskyrus sutirštinto pieno indelį, aš būsiu labai patenkintas ir man daugiau nieko nereikės.

Ar yra toks produktas, kurio, galbūt, nemėgstate jau nuo vaikystės ir net geriausiame restorane jums jo neįsiūlytų?

Tie nemėgstami produktai nuolat keičiasi. Būdamas paauglys, nekenčiau česnakų ir svogūnų, o dabar aš šiuos produktus naudoju beveik kasdien. Neseniai dar atradau ir salierą, be kurio savo virtuvės neįsivaizduoju. Vienintelis dalykas, kurio niekada nesupratau ir nemėgau, tai pieniška daržovių sriuba.

O ką gi jūs dažniausiai užsisakote restorane? Ir kokios virtuvės restoranus renkatės?

Daržovių patiekalą. Arba tai bus salotos, arba ypatingai ruoštos daržovės, arba kokie nors makaronai. Labai mėgstu indų virtuvę, tačiau supratau, kad tokiuose restoranuose negalima valgyti kasdien. Tas kalendros ir kario poskonis ilgainiui atsibosta. Man dar labai patinka visas tailandiečių maistas.

Keliaudamas išbandote naujus dalykus ar maitinatės įprastai?

Visuomet išbandau ką nors naujo. Būdamas svečioje šalyje privalai paragauti to, kas joje tradiciškai gaminama, tai – vienas kelionės tikslų. Taip sutapo, kad atsisakęs mėsos visur galėdavau lengvai rasti alternatyvų mėsai. Juk šalies nacionalinis patiekalas negali būti vien tik šutinta kiauliena, yra ir kitokių pasirinkimų. Išimtį padariau tik viešėdamas Amerikoje, kur be galo norėjau paragauti ten ruošiamų tradicinių šonkauliukų ir mėsainių. Naujų potyrių nebijau, suvalgyčiau net tarakoną. Tiesa, esu suvalgęs kirminą, kurį draugas parsivežė iš egzotinių kraštų ir vaišino. Tikrai nebuvo blogai, tačiau antrą kartą pats nepirkčiau.

Kokių mitybos tikslų išsikėlėte sau šiais metais?

Svarbiausia yra surasti laiko pavalgyti. Būna tokių atvejų, kai antros nevalgymo dienos vakarą staiga suprantu, kad daugiau nei 24 valandas nevalgiau. Be to, būtina prisiminti išgerti vandens. Man pačiam natūraliai neišeina, aš net sportuodamas geriu mažai vandens, tačiau stengiuosi prisiversti jo gerti vis daugiau.

#interviu #mindaugasrainys #vegetaras

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg