top of page

Lietuvė apsilankė veganų festivalyje Rygoje ir štai ką jame pamatė (TIK VMG)

Rygoje, Latvijoje, veganų festivalis, kitaip nei Lietuvoje ar Estijoje, buvo surengtas pirmą kartą. Todėl, palyginus su kaimynų patirtimi, veganų festivalis Rygoje buvo labai jaunas, mažas kamerinis renginys su ne iki galo apgalvotomis detalėmis. Kaip viskas vyko, sužinosite reportaže, kurį specialiai VMGonline.lt portalui paruošė „Vegfest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė.

Ventės Viteikaitės nuotr.

Ventės Viteikaitės nuotr.


Festivalio metu veikė veganiško maisto erdvė bei mugė (tiesa, gana nedidelė – tik apie trisdešimt dalyvių, kai prieš kelis mėnesius jų Vilniuje buvo beveik šimtas), buvo paskaitos, dirbtuvės, koncertas. Įdomu tai, kad festivalio programa buvo gana plati: vyko ne tik paskaitos apie veganizmą, bet ir apie kūno rengybą ar zero waste gyvenimo būdą.

Ventės Viteikaitės nuotr.

Ventės Viteikaitės nuotr.


Ilgiausios eilės mugėje driekėsi prie karšto maisto – ypač prie mėsainių, falafelių ir kioskelio, kur nusipirkus lėkštę buvo galima įsidėti ko tik nori. Kaip ir Lietuvoje, pirmiausia čia baigėsi tortai ir kiti saldumynai, o vieni iš populiariausių pirkinių buvo kanapių produktai ir prieskoniai.

Ventės Viteikaitės nuotr.

Ventės Viteikaitės nuotr.


Taip pat mugėje dalyvavo ir keli dalyviai iš Lietuvos – mėsos, pieno pakaitalais ir kitomis tradicinio maisto alternatyvomis prekiaujantys „Veggo Shop“ bei „Sorbum“ ir liofilizuotais vaisiais, uogomis bei daržovėmis prekiaujantys „Frupp“. Taip pat dalyvavo kelios Latvijos įmonės, kurias bus galima pamatyti ir artimiausiuose vegfestuose Lietuvoje, pvz., „Good Life Solutions“ (prekiaus seitano, sojų gaminiais ir kitomis mėsos alternatyvomis), „Rafa Kenapes“ (kanapių produktai) ir dar keli.

Ventės Viteikaitės nuotr.

Ventės Viteikaitės nuotr.


Veganų renginiai pasaulyje organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų – pirmieji buvo surengti JAV, vėliau persikėlė į Europą ir išplito po visą pasaulį. Ypač išpopuliarėjo pastaraisiais metais. Jungtinėje Karalystėje, kur tradicijos ypač senos, norint veganiškame renginyje būtų galima dalyvauti kiekvieną savaitgalį – jie organizuojami net ir mažuose miesteliuose, o didmiesčiuose rengiama net po kelis kartus per metus.

Ventės Viteikaitės nuotr.

Ventės Viteikaitės nuotr.


Estai šiuos renginius pradėjo rengti pirmieji – šiemet bus jau septintas renginys, o lietuviai juos rengia nuo pernai. Tiesa, Lietuvoje rengiami net keli renginiai per metus, pvz., šiemet – net trys: birželį buvo surengtas „Vegfest LT“ vasaros festivalis, rugsėjo 16 d. Kaune vyks „Vegfest LT“ renginys, o gruodžio 9 d. – „Vegfest LT“ kalėdinė mugė Vilniuje.

Naujausi įrašai

bottom of page