top of page

Ką valgysime 2020 metais?


Dabartinis mūsų racionas žymiai skiriasi nuo buvusio prieš 10 metų. Ir toliau populiarės sveikas, bet paprasčiau, greičiau patiekiamas (ne greitasis) maistas – pietūs bus vis dažniau užsisakomi į biurą, pasitelkus maisto užsakymo programėles išmaniuosiuose telefonuose ir pan. Pasidomėjome, kas dar mūsų laukia kitąmet, ir pasiteiravome dietologės, ką vertėtų pritaikyti savo maisto racione.

Sąvoka „patogu“ neturės negatyvaus atspalvio

Vis tobulėjant technologijoms, maistas pasiekiamas kitokiais būdais. Technologijos teikia vartotojams naujų būdų gauti maisto: tai išmaniųjų telefonų programos, pristatymo tarnybos, maisto kioskai, maisto užsisakymas į darbą, kas tampa populiaru ir Lietuvoje. Užsienio ekspertai spėja, kad į rinką įsiverš produktų pristatymo į namus paslaugos. Esminis principas – valgyti sveikai ir greitai.

Pasak dietologės Eugenijos Repšienės, maisto pristatymas į darbovietes, namus tikrai populiarėja, nes dabartinis žmogus būna labai užimtas ir ne visada gali ar nori ruošti maistą pats, kitas aspektas – kai kurie asmenys pasirenka pristatymo paslaugą dėl to, kad už juos būna paskaičiuota to maisto maistinė vertė, subalansuojamas racionas, yra įvairovė.

Chemikalų mažėja – bakterijų daugėja

Žmonės vis labiau domisi, ko dedama į maisto produktus. Didėja suvokimas apie dirbtinius priedus ir stiprėja siekis padaryti natūralesniu mūsų valgomą maistą. To siekia ir didelės maisto produktų gaminimo kompanijos, restoranai. O mokslininkai jau pastebėjo, kad naudinga papildyti maistą tam tikromis bakterijomis. Produktai vis gausiau praturtinami (gerosiomis) bakterijomis, siekiant sumažinti įvairius negalavimus – pradedant virškinimo sutrikimais, baigiant odos ligomis.

Ekspertės nuomone, maisto praturtinimas gerosiomis bakterijomis turi daug sąsajų su mūsų mikrobiota ir ligomis: „Manau, nėra blogai, kad probiotikais praturtinamas maistas, nors norėtųsi, kad natūraliai pamaitintumėme savo mikroflorą – valgydami daugiau daržovių, arba gauti jų pačių iš rūgusio pieno produktų, raugintų produktų.“


Naujai suvokiamas apibūdinimas „sveika“

Dar neseniai buvo laikas, kai didžiausias besirūpinančiųjų sveikata priešas buvo riebalai. Bet 2020 metais riebalai grįš! Svarstyklės vėl nusvėrė šios netinkamai vertintos makromaistingos medžiagos naudai, daugelis suvokia, kad gerieji riebalai – maistingų medžiagų kupinas kuras, kuris iš tiesų mūsų nestorina. Per ateinančius 10 metų toliau keisis samprata apie tai, kas sveika, o kas – ne. Dėl to ir restoranai turės pateikti lankytojams vis daugiau informacijos.

Dietologė E. Repšienė mano, kad taip pat ir maisto gamintojai stengsis atsisakyti dirbtinių skonių dažiklių, saldiklių, konservantų, nes daugelis žmonių vis dažniau renkasi sveikatai palankų maistą, o gamintojai prisitaiko prie vartotojų.

Didesnis dėmesys tvarumui

Tvarumas jau dabar yra tema, kuri skverbiasi į visas gyvenimo sritis. Nieko keista – juk vien amerikiečiai kasmet išmeta apie 150 mlrd. eurų vertės maisto produktų. Tai turi keistis. Atsiranda gamintojų, kurie siekia perdirbti maistą. Tikėtina, kad vis daugiau restoranų ims naudoti tvarius ingredientus. Vos kelis komponentus pakeitus į tvarius, būtų juntamas didžiulis pozityvus poveikis aplinkai ir sveikatai.

Naujausi įrašai

bottom of page