Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Kultinis suomių dizaino ženklas „Iittala" švenčia 140 metų jubiliejų: ko tikėtis?

Net ir švęsdama pusantro šimto metų jubiliejų „Iittala" Jūsų nešokiruos, nesukels triukšmo ir nesistengs, kad netektumėte amo, nes laiko ir jau kelių kartų seniai patikrinta – mažiau visada yra daugiau.

iittala indai, kaip serviruoti stalą, ametistas, vmgonline

Jubiliejinių metų stalo ir interjero dekoro kolekcijos kaip ir visos prieš tai buvusiosios – santūrios, konceptualios, nepavaldžios laikui ir be jokių pastangų elegantiškos – kad ir kaip jas dėliosite ar interpretuosite. Svarbiausios vertybės yra nepajudinamos.

Visgi yra naujovių, kurios maloniai nustebins ir dar kartą suvirpins kolekcionieriaus gyslelę: gali būti, kad naujais kūriniais norėsis papildyti ir praplėsti savo jau turimų kolekcijų galimybes.


Idėjos, formos ir spalvos harmonija

1881 metais įkurta kaip stiklo fabrikas, per beveik pusantro šimto metų „Iittala" tapo pažangaus, progresyvaus Suomijos dizaino simboliu ir jau 140 metų meistrai kasmet randa vis naujų būdų, kad meno objektai ir toliau be jokių pastangų tarnautų praktiškajai kasdienybei, t. y. kad lėkštė ar stiklinė pirmiausia būtų lėkštė ir stiklinė, kuriomis jūs puoštumėte savo pusryčių, pietų, vakarienių ir švenčių stalus. Kita vertus, „puošti“ „Iittala" kontekste skamba gal kiek pernelyg barokiškai, nes „Iittala" daiktai sukurti gyventi kartu su jumis, tarnauti jums kasdienybėje taip išmaniai ir neįkyriai, kad viskas atrodo tarsi savaime suprantama.

iittala indai, kaip serviruoti stalą, ametistas, vmgonline

Ryškusis ametistas + pilkos ramybė

Jubiliejinių metų „Iittala" kolekcijas papildė dvi spalvos: chamelioniškasis ametistas – stipri, akį traukianti, labai gyvybinga spalva, kuriai atsvarą suteikia santūrioji „gili“ tamsiai pilka – viena populiariausių spalvų skandinavų namuose.

Ikoniškąsias kolekcijas – Kastehelmi, Aino Aalto, Alvar Aalto Kartio, „Essence", Birds by Toikka, papildžiusios naujos spalvos nėra atsitiktinis pasirinkimas. Ametistas – viena sunkiausiai išgaunamų spalvų, ypatingas tuo, kad priklausomai nuo apšvietimo keičia atspalvį nuo tamsiai alyvinės iki „gilios“ mėlynos spalvos, tačiau visada išlieka savimi ir tai tarsi simbolizuoja „Iittala" istorijos esmę: išlikti tuo, kas esi. Tuo tarpu natūrali, stabili pilka – tarsi manifestas pusiausvyrai, paprastumui ir elegantiškai ramybei. Santūrus žaismingumas – gal taip galėtume pavadinti šį spalvų derinį?

iittala indai, kaip serviruoti stalą, ametistas, vmgonline

Esminiai elementai

Antroji jubiliejinė naujiena – 7 nauji stalo serviravimo indai, kurie papildė 2001 –aisiais garsaus dizainerio Alfredo Häberli sukurtą „Essence“ taurių kolekciją.

Prisiminkime jos istoriją.

Šveicarijos ir Argentinos produktų dizaineris Alfredo Häberli sukūrė „Essence“ bandydamas išpildyti paprastą, bet kartu ir genialią idėją – sukurti minimalistinę taurių kolekciją t. y. tokią, kurioje būtų kuo mažiau taurių ir vis tiek būtų galima tiekti visą vynų asortimentą. Taip pat jis užsibrėžė rasti pusiausvyrą tarp šventinės serviruotės ir kasdienio naudojimo, tradicijos ir modernumo, trumpai tariant, į „labai mažai“, įdėti maksimaliai daug. Siekdamas universalumo, dizaineris dekonstravo tradicinės vyno taurės dizainą – „minkštą“, aptakų išlenkimą pakeitė kampuota trapecijos forma, o taurės kotelį apvertė aukštyn kojomis – Häberli taurės smailėja iš apačios į viršų. Dizaineris pasiekė ir taip trokštamos harmonijos: viena šalia kitos sustatytos skirtingiems gėrimams skirtos taurės atrodo išskirtinai harmoningai. Paslaptis paprasta – vienodo dydžio koteliai!

Taigi, 2021-aisiais, praėjus dvidešimčiai metų, „Essence“ paaugo – pasipildė naujais stalo serviravimo produktais, kurie tęsia gerąją tradiciją – paprastos formos, švarios linijos ir maksimalus daugiafunkciškumas kasdieniam valgymo malonumui.

iittala indai, kaip serviruoti stalą, ametistas, vmgonline

7 svarbiausi indai

Ar kada susimąstėte, kiek indų reikia patenkinti svarbiausius jūsų kasdienės mitybos ir stalo serviruotės poreikius? Alfredo Häberli rado atsakymą: septynių.

Didelė apvali keramikinė lėkštė (idealiai tinka tiekti užkandžius vakarėliams, dėlioti sūrius, sudėti kepinius, traškučius ar tiesiog iš jos valgyti) , ovali keramikinė lėkštė (žuviai, taip pat sūriams, daržovėms, vaisiams ir t.t.), gilus keraminis dubuo (riešutams, vaisiams, desertui ar pusryčių košei), mažas indelis su dangteliu maisto likučiams, pagardams, sviestui uogienėms ir pan., ir trys keramikai akomponuojantys stikliniai indai – didelė apvali lėkštė, ovali lėkštė ir gilesnis dubuo. Šios kolekcijos užtenka viskam: ir kasdieniams pusryčiams, pietums, vakarienėms, ir ypatingoms šeimos progoms bei siautulingiems vakarėliams. Ir jokių pastangų derinant indus tarpusavyje – kad ir kaip su jais žaistumėte, stalas visada atrodys jausmingai, bet ir labai elegantiškai.


iittala indai, kaip serviruoti stalą, ametistas, vmgonline


Atraskite „Iittala“ gaminius „Iittala“ salonuose PC Ozas Vilniuje ir PLC Mega Kaune bei Ginalasinterjeras.lt



ATGAL

PASIDALINTI