top of page

Balandėliai, kuriuose nėra mėsos ir ryžių


Balandėliai, upėtakis, receptas, Alfas Ivanauskas
Valerijos Stonytės nuotr.

8–10 vnt.


Balandėliams su upėtakiu gaminti reikia:

  • 1 vidutinio dydžio violetinio kopūsto (galite naudoti ir paprastą) 1 morkos 1 svogūno 1 skardinės konservuotų pomidorų kubeliais žiupsnelio cukraus 2/3 stiklinės vištienos sultinio 5 lauro lapų įvairių šviežių žolelių grietinės (patiekti) druskos, juodųjų pipirų šlakelio alyvuogių aliejaus (kepti) Įdarui:

  • 500 g šviežio upėtakio filė 2/3 stiklinės kelias valandas mirkytų grikių 1 svogūno 1 šaukšto kambario temperatūros sviesto druskos, penkių pipirų mišinio žiupsnelio džiovinto mairūno žiupsnelio maltos kalendros

1. Viršutinius kopūsto lapus pašalinkite ir išpjaukite kotelį, kad būtų lengviau raškyti lapus. Į puodą su verdančiu vandeniu dėkite kopūstą koteliu į apačią. Virkite kelias minutes vis pasukinėdami ir atsargiai raškykite lapus po vieną, kol turėsite apie dešimt vienetų. Iš viršaus išilgai nupjaukite storiausią kopūsto lapo dalį. (Galite naudoti ir įprastą kopūstą – skonis dėl to nepasikeis.)

2.  Įdarui upėtakį sumalkite arba smulkiai sukapokite. Ant vidutinės kaitros keptuvėje su aliejumi apkepkite susmulkintą svogūną, atvėsinkite. Sudėkite grikius, visus prieskonius ir šaukštą sviesto. Sviestą gerai išminkykite pirštais ir viską gerai sumaišykite. (Jei norite, galite naudoti daugiau grikių, bet tuomet dėkite mažiau upėtakio, ir atvirkščiai.)

3. Paruoštą įdarą dėkite į kopūsto lapo pradžią ir užsukdami kraštus susukite balandėlius. Prieš dėdami į skardą galite dar iš abiejų pusių apkepinti keptuvėje su alyvuogių aliejumi.

4. Į skardą ant griežinėliais supjaustytos morkos ir pusžiedžiais pjaustytų svogūnų, pagardintų druska ir pipirais, dėkite kelis lauro lapus, o ant viršaus – suvyniotus balandėlius. Užpilkite karštu sultiniu ir dėkite į orkaitę. Nustatykite 100 % garų funkciją ir kepkite apie valandą. Likus penkiolikai minučių sudėkite su cukrumi išmaišytus pomidorus ir patroškinkite toliau. Patiekdami paskaninkite šviežia grietine ir mėgstamomis žolelėmis. Skanaukite su norimu garnyru, šalia orkaitėje galite virti ir bulves (toje pačioje ar kitoje skardoje).

Naujausi įrašai

bottom of page