top of page

TOP 10 kulinarinių mokyklų ir kursų internete

Pasaulyje vis labiau plinta mokymasis nuotoliniu būdu, kuriam sėkmingai talkina internetas ir kitos šiuolaikinės technologijos. Kulinarija – ne išimtis. Receptų knygos, laidos, kurias veda pramogų pasaulio atstovai, realybės šou, skatinantys varžytis ruošiant maistą, pasisakymai, esą šefu gali būti kiekvienas – visa tai paskatino dar didesnį visuomenės susidomėjimą maisto pasauliu.


„iittala“ nuotr.


Maistui virtus kultu, nenuostabu, jog daugelis ne tik namuose užsirišo prijuostę, bet ir ryžosi pilna koja žengti į gastronomijos pasaulį. Metę pirmąjį iššūkį savarankiškai išsikepti „braunį“ namuose, vėliau nepastebėjo, kaip pasinėrė į gastronomiją – pradėjo vaikščioti į geriausius restoranus, juos reitinguoti, leistis į brangių delikatesų paieškas ir pan.

Susidomėjimo kulinarija fenomenas ne vieną paskatino žinias gilinti, tobulintis, mokytis, nes kulinarinių laidų ir receptų knygų apetitui numalšinti jau nebepakanka. Norintieji formalaus išsilavinimo įprastu būdu studijas renkasi kulinarijos mokyklose, kitiems, kurie aiškiai žino, ko norėtų išmokti, tinkamiausi konkrečios tematikos kulinarijos kursai, treti pradeda mokslus nuotoliniu būdu. Šis būdas patogus, nes studijuoti galima neprisirašant nei prie vietos, nei laiko, t. y. mokomasi tada, kai patogu. VMGonline.lt apžvelgia šiuolaikiniam žmogui patraukliausias kulinarijos mokslų galimybes virtualioje erdvėje.

  1. Coursera.com. Viena populiariausių internetinio mokymosi platformų siūlo platų spektrą įvairiausių kursų, kuriuos rengia akademikai iš prestižinių universitetų visame pasaulyje. Pavyzdžiui, kursus, susijusius su maistu ir sveikata, siūlo Stanfordo universitetas, studijuoti dumblius – Kalifornijos universitetas San Diege. Taip pat galima mokytis apie vyno ragavimą, gastronomiją iš mokslinės perspektyvos. Čia mokslai dažniausiai trunka apie 5 savaites, jiems paskirti reikia maždaug nuo 1 iki 3 valandų kasdien, kursų temos periodiškai keičiasi. Svarbu pabrėžti, kad sertifikatą gauna tie, kurie sumoka už kursą. Priešingu atveju, pamokos nemokamos.

  2. „America‘s Test Kitchen Cooking School“. Autentiškos bagetės, viskas apie prieskonius, veganiškos vakarienės, naudojimasis peiliu – tokių filmuotų teminių pamokų yra daugiau nei 200, todėl kažką įdomaus pavyks rasti kiekvienam. Neribotos prieigos prie visos vaizdinės medžiagos mėnesio kaina – 19,95 dol. Suteikiama galimybė nemokamam 14 dienų bandymui.

  3. Rouxbe.com. Daugiau nei 230 tūkst. studentų vienijanti kulinarinė mokykla tinka besidomintiems kulinarija ir ne tik – siūlomi internetiniai kursai personalui, kuriuos pripažinusi Amerikos kulinarijos asociacija, 9 tūkst. „Marriott“ viešbučių tinklo virėjų yra juos išklausę. Neribota narystė (299,99 dol. narystės mokestis + kiekv. mėn. 4,99 dol.) leidžia rinktis iš 12 teminių kursų, 75 pamokų (kaip išvirti sultinį, kaip išsirinkti peilių rinkinį ir pan.), originalių šefų kurtų receptų. Kiekvienam priskiriamas instruktorius, su kuriuo galima konsultuotis.

  4. Harvardo universiteto kursas. Kokią įtaką molekulės turi skoniui? Koks karščio vaidmuo kulinarijoje? Nemokamoje paskaitų serijoje šefai ir akademikai analizuoja ryšius tarp kasdienės maisto ruošos, haute cuisine ir tokių mokslų, kaip chemija, fizika ir inžinerija. Įdomus kampas!

  5. Foodistkitchen.com. Žada išmokyti gaminti per 30 dienų. Moko ne receptų, o maisto gamybos principų. Pamokos apima ne tik maisto ruošimą, bet ir apsipirkimą, patiekalų planavimą, skonių derinimą ir netgi susitvarkymą po! Visa tai – už 99 dol.

  6. Internationalculinarystudio.com. Svajojate tapti profesionaliu šefu? O gal jūsų atžala dega aistra kulinarijai? Esate profesionalus šefas? Ši mokykla siūlo įvairias diplomus ir sertifikatus suteikiančias programas: profesionalams (apie 6 tūkst. dol.), ieškantiems trumpų ir teminių kursų (tortų dekoravimas, darbas su šokoladu, specialių mitybos poreikių ir pan.), 8–16 m. jauniesiems šefams (pritaikyta pagal mokinių atostogų trukmę; kulinarija ir kepiniai – 80 dol.) ir norintiems tapti profesionaliais šefais (modulio kaina – 300 dol.).

  7. Escoffier Online International Culinary Academy. Garsaus XX a. šefo vardu pavadinta mokykla, kurios kursus jau išklausė 30-ties pasaulio šalių studentai. Galima rinktis iš 2 programų – kulinarijos ir kepimo bei konditerijos. Už 49 dol./mėn. prenumeratą galima gauti prieigą prie papildomų paskaitų: desertų patiekimas, sveikų desertų ruošimas, kepimo ir desertų pagrindų ir kulinarijos pagrindų. Susidomėjote? Pažiūrėkite demo versiją.

  8. Gordono Ramsay meistriškumo pamokos. Visada žavėjotės šiuo šefu? Tuomet pirmyn žiūrėti 20 garsiojo šefo pamokų vaizdo įrašų formatu. Šiame puslapyje taip pat rasite Thomo Kellerio maisto ruošimo technikų pamokas. Neribota narystė kainuos 210 eurų metams.

  9. International Career Institute. Diplomą suteikianti „Catering&Cooking“ programa prasideda nuo mitybos ir baigiasi meniu planavimu. Privalumas – nereikia jokios ankstesnės patirties. Mokslus sudaro 24 savaitės, vienos kaina – 25 svarai.

  10. Udemy.com. Puslapis veikia panašiu principu, kaip ir Coursera.com, t. y. siūlo daug įvairiausių paskaitų ir kursų, tad į paieškos laukelį įvedus „cooking“ ar kitą susijusį raktinį žodį jums bus pasiūlyta nuo maisto ruošimo lauke iki 13-ikos marokietiškos virtuvės receptų serijų. Smagu, kad galima pasiskaityti apie kiekvieną kursų mokytoją, filtruoti pagal lygį, įvertinimą, kalbą. Kainos varijuoja nuo nemokamų (tiesa, jų nėra daug) iki 10 dolerių už kursą.

Naujausi įrašai

bottom of page