top of page

Kruopų nauda organizmui





Košė – vienas tų universalių patiekalų, kuriems nuo mažumės girdime priskiriant visas geriausias savybes: tam tikru gyvenimo periodu ji reikalinga norintiems užaugti dideliems, kitu – norintiems trupučio to didumo atsikratyti… Dar kiti įvairias košes renkasi paisydami mitybos piramidės principų ar tiesiog labai jas mėgdami. Nors dauguma renkamės mėgstamiausius, kiekviena kruopų košė gali mums suteikti skirtingos naudos – todėl šįkart siūlome atmintinę su svarbiausia informacija apie kai kurias populiariausias kruopas.


MIEŽINĖS KRUOPOS

Miežines kruopas į savo racioną turėtų įtraukti visi, norintys atsikratyti svorio: kadangi jose yra net 9,5 proc. ląstelienos ir įvairių bakterijas naikinančių medžiagų, šios kruopos yra labai naudingos virškinimui. Miežiai taip pat rekomenduojami ir tiems, kurie turi skrandžio bei virškinimo problemų, be to, jos neleidžia gamintis ir kauptis cholesteroliui. Miežių kruopose gausu angliavandenių bei įvairių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, magnis, kalcis, varis, fosforas, jodas, geležis, nikelis, cinkas, chromas, jodas.


RYŽIAI

Egzistuoja daugybė skirtingų šių kruopų rūšių, iš kurių galima gaminti tiek karštus patiekalus, tiek garnyrus, tiek ir košes. Ilgagrūdžiai ryžiai – tai pati nekrakmolingiausia rūšis, o išvirę išlieka birūs, lengvi ir nesulipę. Nors ryžiuose gausu angliavandenių, mineralinių medžiagų ir vitaminų, rudieji ryžiai visų šių elementų turi daugiau nei baltieji. Kadangi ryžiuose esantys angliavandeniai priskiriami „sudėtingųjų“ grupei, juose sukaupta energija į raumenis tiekiama ilgą laiką – dėl to ryžiai yra ypač naudingi diabetikams. Šios kruopos yra vitamino B šaltinis – tai svarbu stiprinant nervų sistemą ir verčiant maisto medžiagas energija žmogaus organizme. Kaip ir grikiai, ryžiai neturi gliuteno, galinčio kai kuriems žmonėms sukelti alerginių reakcijų. Kadangi grūduose yra daug kalio, jie ypač naudingi sutrikus virškinimui, pykinant ar daug sportuojant, prakaituojant.


ŽIRNIAI

Ar atkreipėte dėmesį, kokią svarbią vietą žirniai užima tarp vegetarinės mitybos šalininkų? Greičiausiai nustebsite sužinoję, kad jų kaloringumas netgi viršija jautienos, o, vertinant pagal baltymų kiekį, žirniai gali pakeisti mėsą. Žirniai pasižymi dideliu B vitaminų kiekiu, taip pat geležies, magnio, jodo, cinko bei mineralinių druskų gausa. Šiose kruopose esantys augaliniai baltymai sudaryti iš organizmui itin reikalingų amino rūgščių, taip pat yra ir cholesterolį mažinančių skaidulų. Kai kurios jų padeda reguliuoti ir cukraus kiekį kraujyje, neleidžia jam staiga pakilti pavalgius.


KVIETINĖS KRUOPOS

Šios kruopos yra viena seniausių kultūrų, kuri nepelnytai sulaukia įvairių priekaištų, nes dažniausiai juos valgome rafinuotus. Tačiau tiesa ta, kad kvietinės kruopos yra labai maistingos ir naudingos širdžiai, jas turėtų rinktis norintys lėtinti senėjimo procesą ar greitai atgauti jėgas nusilpus, taip pat besirūpinantys savo nagų, plaukų bei odos būkle. Be to, kvietinės kruopos rekomenduojamos ir sergant tulžies pūslės, kepenų ligomis, esant virškinimo sutrikimams, diabetui, aterosklerozei. Tam, kad kvietinę košę būtų lengviau suvirškinti, patariama ją valgyti su troškintomis ar šviežiomis daržovėmis arba pieno produktais. Valgydami kvietines kruopas, gausite daug dirbantiems ar sportuojantiems žmonėms taip reikalingo magnio, taip pat fluoro, kurio reikia dantims, ir geležies.


GRIKIAI

Juose yra organizmui pačių svarbiausių maistingųjų medžiagų: be riebalų ir angliavandenių, augalinių baltymų grikiuose yra iki 30 proc. daugiau nei kituose grūduose. Juose gausu ir vitaminų B bei B2, stiprinančių nervų sistemą ir greitinančių medžiagų apykaitą; grikiuose esantis kalis palaiko optimalų kraujo spaudimą, kalcis – dantų, kaulų ir nagų sveikatą, magnis padeda kovojant su depresija, juose taip pat yra jodo ir fosforo. Geležies kiekiu grikiai bene du kartus lenkia kitas kruopas, o šis elementas svarbus raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Dėl didelio baltymų kiekio grikiai laikomi bene geriausiu mėsos pakaitalu ir yra ypač rekomenduojami visiems, ieškantiems būdų, kaip saugiau ir sveikiau sulieknėti. Grikių košė pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį bei sunkiuosius metalus.

Šios kruopos ypač rekomenduotinos tiems, kas skundžiasi padidėjusiu kraujospūdžiu, serga mažakraujyste, kepenų, širdies ar kraujagyslių ligomis, kenčia nuo tinimų. Grikiai taip pat skatina audinių atsistatymo procesą, gerina širdies darbą ir padeda įveikti nuovargį. Svarbus ir grikiuose esantis rutininas – vitaminas P, stiprinantis kraujagyslių sieneles. Kadangi jis geriausiai įsisavinamas vartojant su vitaminu C, geriausia grikių košę valgyti su tokiomis daržovėmis kaip salierai, kopūstai ar petražolės.


PERLINĖS KRUOPOS

Išskirtinė šių kruopų savybė – didelis fosforo kiekis jose. Perlinėse kruopose jo yra beveik dvigubai daugiau nei bet kuriose kitose! Dėl šios priežasties jos ypač vertinamos sportuojančių, nes fosforas yra raumenis aprūpinantis mikroelementas. Be to, jis svarbus ir protinei veiklai bei normaliai medžiagų apykaitai palaikyti. Perlinių kruopų košė yra labai soti, ilgai virškinama ir dėl to labai gera prižiūrint figūrą. Be vitaminų B, A, D, E joje gausu geležies, kalio, kalcio, jodo, chromo, cinko, bromo, molibdeno, nikelio, kobalto ir stroncio. Kaip ir grikiai, perlinės kruopos turi augalinių baltymų – lizino. Kai kuriuos nuo šios košės atbaido tai, kad jos gamyba yra pakankamai ilga – kruopas reikia užmerkti iš vakaro. Virdamos jos išskiria nemažai krakmolo gleivių, tad puikiai tinka gaminant tirštas sriubas, guliašus ar naudojant kaip garnyrą.

Naujausi įrašai

bottom of page