top of page

Kodėl verta valgyti vabzdžius? Virtuvės šefas Martynas Praškevičius pateikia argumentų ir receptų

22-ojo Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ kulinarinių filmų programą atidarė ne vieną įvertinimą už dokumentiką pelniusio danų režisieriaus Andreas Johnsen juosta „Vabzdžiai“, kurioje aptariama globali maisto stygiaus problema bei vabalai ir kirmėlės, kaip vienas pagrindinių ateities maisto resursų. Ji tapo ir pagrindine atidarymo vakaro tema, kurią kartu su restorano „Skonio slėnis“ komanda ir prieskonių gamintoja „Santa Maria“ genialiai išpildė vienas geriausių Lietuvoje šefų Martynas Praškevičius.


PRADĖJOME KREVETĖMIS, O BAIGSIME…

„Dar ne taip seniai į profesionalias, o ypač namų virtuves Lietuvoje atkeliavo tokie produktai kaip krevetės, austrės, žalia žuvis. Ne vieną jų skonis ir vaizdas stebino, net šokiravo. Dabar šiais egzotiškais produktais mėgaujamės ir svečius vaišiname, deriname juos su mums jau gerai žinomais vietiniais produktais, taip pat – įvairiais gurmaniškais ingredientais. Tuo pat metu tokių savo kulinarine kultūra pažengusių šalių, kaip Danija, restoranų virtuvėse atsiranda vabzdžiai“, – sako šefas Martynas Praškevičius.

KODĖL VERTA VALGYTI VABZDŽIUS?

„Virtuvėje, kurioje, ypač pagal mus, šefus, privalo vyrauti ideali švara ir tvarka, vabzdžiams, atrodo, nėra vietos, tačiau vertinant per sveikatos prizmę, tai – gausiai baltymų turintis produktas. Be to, juose daug geležies, B grupės vitaminų. Ne atsitiktinai vabzdžių gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų. Vabzdžiai buvo populiarūs ir lietuvių liaudies medicinoje. Vis dėlto, nesu tvirtai už vabzdžių naudojimą ruošiant maistą, ypač – profesionalioje virtuvėje“, – prisipažįsta praėjusiais metais geriausiu Lietuvoje išrinkto restorano „Stebuklai“ vadovas M. Praškevičius.

Valerijos Stonytės nuotr.


Jis įsitikinęs, kad atsakingas vartojimas yra kelias, padėsiantis išvengti poreikio vabzdžius naudoti kaip vieną pagrindinių maisto produktų. „Jei gamindami ir maitindamiesi visi atsakingai galvos, kokius ir kiek produktų naudoti, kad kuo mažiau maisto būtų išmetama, ne tik patys taupysime, bet ir prisidėsime prie globalių aplinkosaugos bei maisto trūkumo problemų sprendimo“, – sako praėjusį, vasario, mėnesį naują restoraną „Džiaugsmas“ atidaręs šefas.

SVIRPLIŲ DRUSKA – TIK PRADŽIA

Dviem sostinės restoranams – „Stebuklai“ ir „Džiaugsmas“ – vadovaujantis M. Praškevičius „Kino pavasario“ kulinarinių filmų programos atidarymo renginyje pristatė kulinarinę fantaziją, paįvairintą modernių technologijų. Meniu vaišėms paruošti panaudotas inovatyviausiu 2016 m. išradimu pripažintas liofilizuotas medus bei pasitelkti molekulinės virtuvės šedevrai, tokie kaip medaus nanogranulės, svirplių druska, specialiai valgiaraščiui išauginti bičių perlai.

Renginio organizatorių nuotr.


Švelniame kokoso piene mirkyta krevetė, pateikiama su migdolu tyre ir medumi

Penkioms porcijoms reikės: – 10 krevečių – 10 g vyno – 200 ml „Santa Maria“ kokosų pieno – 100 g maltų migdolų – 100 g migdolų miltų – 5 g želatinos – medaus, „tabasco“ padažo, ridikėlių daigų (pagal skonį)

Nuo šviežių krevečių nulupami kiautai. Krevetės užmerkiamos 100 ml kokosų pieno ir mirkomos 60 min. Išėmus iš kokoso pieno krevetės porą minučių apkepamos baltajame vyne. Malti migdolai ir migdolų miltai sumaišomi su 100 ml kokosų pieno ir želatina, supilami į formą ir užšaldomi. Į porcelianinį indelį dedamos dvi krevetės ir migdolų tyrė, gardinama medumi, ridikėlių daigais ir šlakeliu „tabasco“ padažo.

Renginio organizatorių nuotr.


„Clamarita“ su svirplių druska

Gėrimui reikės: – 60 ml žaliosios citrinos ir cukraus koncentrato (arba šerbeto) – 120 ml „Corrona“ alaus – 50 ml tekilos – žiupsnelio „Santa Maria“ druskos – žiupsnelio „Santa Maria“ aitriųjų paprikų dribsnių – 50 ml „Clamato“ (pomidorų sulčių su trintais moliuskais) – žaliosios citrinos skiltelės

Supilkite žaliosios citrinos ir cukraus koncentratą (arba šerbetą) į vieną indą, druską – į kitą. Trečiame sumaišykite alų, tekilą ir „Clamato“. Taurės kraštus pamerkite į žaliosios citrinos ir cukraus koncentratą, paskui – į druską. Į taip paruoštą taurę supilkite gėrimą, patiekite su žaliosios citrinos skiltele, apibarstyta aitriųjų paprikų dribsniais.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page