top of page

Kodėl regbio žaidėjas tapo vyndariu

Lietaus purslais purškiantį ketvirtadienio dangų praskaidrino Vilniuje surengta „Gerard Bertrand“ vynų degustacija. Ragautojams pristatyti 8 Pietų Prancūzijos vynai grynuoliai, kurių skonių takais lydėjo „Gerard Bertrand“ vyninės atstovė Laura Garrigue bei someljė Dariušas Mileris.

Prieš apžvelgiant degustuotus vynus ir net prieš juos ragaujant būtina susipažinti su Gerard‘o Bertrand‘o požiūriu į gyvenimą ir kelionę juo. Gerard‘as vyndariu tapo sulaukęs 23-ejų, po jo tėvo, taip pat vyndario, žūties avarijoje. Iki lemtingų įvykių jis profesionaliai žaidė regbį, netgi buvo Paryžiaus regbio komandos „Stade Français“ kapitonu. Įdomu tai, kad net 90 % šios vyninės vynuogynų yra auginami biodinamiškai, o įtakingiausias vyno žurnalas „Wine Spectator“ vyndarį nominuoja geriausiu ir labiausiai apdovanotu Prancūzijos vyndariu. Vyndario atstovė L. Garrigue sako, kad Gerard‘o sėkmė slypi tame, kad jis mėgsta tarpusavyje, rodos, nesusijusius dalykus:

„Gerard‘as dievina regbį, vyną ir džiazą. Kaip jis pats sakė, regbis jo gyvenimui suteikia tikslumo ir atkaklumo, vynas – džiazo, o džiazas – vyno. Būtent dėl to jau dvyliktus metus vynuogynuose rengia kasmetinius džiazo festivalius. Geras vynas, Pietų Prancūzijos oras ir džiazas yra viskas, ko reikia nuostabiam vakarui. Pradėjome nuo penkiasdešimties žmonių, o dabar susirenka keli tūkstančiai.“

IMG_0120

Gerard Bertrand vyninės atstovė Laura Garrigue (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Pasak L. Garrigue, Vilniuje degustuotus vynus netrukus bus galima įsigyti ir Lietuvoje. Susipažinkite su būsimų vynų asortimentu ir prie jų priderintais užkandžiais.

Pirmasis vynas – 2014 metų „Gio IGP Pays d‘Oc Blanc“. Šis ‘Grenache‘ vynuogių vynas tiektas su tuno užkandžiu. „Gio“ reiškia „šviežias“, „lengvas“, „elegantiškas“. Tai itin švelnaus, skaidraus, elegantiško skonio vynas, kuris tinka su lengvais užkandžiais, pavyzdžiui, sušiais ar balta žuvimi, arba tiesiog vienas. Tropinių vaisių, citrusų ir gaivaus miško aromatas“, – sako L. Garrigue.

„Kadangi Pietų Prancūzijoje daug skirtingų mikroklimatų, o ši vynuogių rūšis gali augti be jokių chemikalų – uogose vis tiek nesiveis kenkėjai, tad jis augintas ir gamintas ekologiškai. Todėl „Naturallys“ vyno skonis atskleidžia tikrąjį gamtos terroir“, – sako Laura, kviesdama ragauti antrąjį baltąjį vyną – ryškesnio skonio 2014 metų „Naturallys Chardonnay IGP Pays d‘Oc“. „Uostydami galite pajusti gėlių aromatą, vaisių, ypač persikų. Toks vynas reikalauja žuvies su riebiais padažais arba dar geriau – jūrų gėrybių skonio“, – priduria D. Mileris.

Trečiasis vynas – raudonasis 2014 metų „Gio IGP Pays d‘Oc Rouge“. Patiektas su ožkos sūrio ir burokėlių užkandžiu. „‘Grenache’ vynuogių vynas, kuris atskleidžia prinokusių juodųjų ar raudonųjų uogų aromatą ir skonį. Jį puikiai tinka gerti vieną, kai grįžtate namo po ilgos darbo dienos ir tiesiog norite taurės gero, lengvo raudonojo vyno“, – sako „Gerard Bertrand“ atstovė. Raudonųjų ‘Grenache‘ vynuogių vynai tinka prie lengvų užkandžių arba su sūriais. „Būtent šio vyno skonis kiek kovoja su ožkos sūrio skoniu ir iš tiesų neaišku, kuris ima viršų (juokiasi)“, – paaiškina someljė.

Ketvirtasis – 2014 metų raudonasis „Naturallys Merlot IGP Pays d‘Oc“. Tai dar vienas ekologiškas vynas, kuris kur kas turtingesnio skonio, turi vaisių aromato. Kadangi tai sausas vynas, jis reikalauja kiek rimtesnio užkandžio. Puikiai tinka su lengva paukštiena. Šiuo atveju – su antiena, kurios skonį vynas papildo.

Penktasis vynas – raudonasis „Terroir Corbieres AOC“. Tiektas su putpele. Vynasiš regiono, kuriame vynuogės auginamos nuo antikos laikų. Šis gėrimas – vienas iš seniausiai gaminamų, prancūzai prie jo pripratę ir derina su laukine paukštiena. „Kadangi „Terroir Corbieres“ yra turtingo skonio, bet kartu išlaiko ir minerališką lengvumą, prie jo netinka žuvies ar jūrų gėrybių patiekalai. Jis reikalauja laukinės mėsos, bet ne žvėrienos. Todėl puikiai tinka laukinė paukštiena. Tai aukso viduriukas“, – pataria someljė.

IMG_0017

Someljė Dariuš Miler ir Gerard Bertrand atstovė Laura Garrigue (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Šeštasis vynas – raudonasis 2013 metų „Grand Terroir Tautavel“. Po ne mažiau kaip 40 % ‘Syrah‘ ir ‘Grenache‘ vynuogių bei ‘Carignam‘ vynuogių rūšies. Patiektas su keptos jautienos užkandžiu. „‘Grenache‘ vynmedžio vidurkis yra 80 metų, į šį vyną sudėta kone labiausiai subrendusios vynuogės. Tai suteikia sodrų kakavos, tabako, juodųjų uogų skonį. Dėl vynuogyno amžiaus skonio koncentracija kur kas didesnė. Patiekėme su jautiena, nes toks vynas reikalauja sodraus užkandžio“, – sako L. Garrigue.

Septintasis – raudonasis 2013 metų „Clos d‘Ora Minervois La Liviniere“. Patiektas su ėriuku. „Net keturių vynuogių rūšių derinys. Tai  ‘Carignam‘, ‘Syrah‘, ‘Grenache‘, ‘Mourvedre‘ rūšys: pastaroji suteikia rūgštumo, o visų derinys – stiprumo. Šio vyno receptas brendo po truputį, jis pagamintas biodinamiškai. Tai tikrai išskirtinis vynas. Juo reikia mėgautis atsakingai ir geroje kompanijoje“, – pataria Laura.

Aštuntasis – gintaro spalvos 1945 metų „Legend Vintage Rivesaltes“. „Tai ‘Grenache‘ vynuogių vynas, nostalgiškas, brandintas. Gerard‘as pasakojo, kad užsilikusių šio vyno statinių rado jo pažįstamas. Kadangi už statinėje laikomą vyną nereikia mokėti mokesčių, anksčiau vynas dažnai nebūdavo išpilstomas į butelius“, – pasakoja Laura.

„Sodrus skonis, tiesa? Saldžiarūgštis, turtingas džiovintų vaisių ir riešutų aromatas. Abrikosai, migdolai, graikiniai riešutai, razinos, cukatos. Tirštas, jaukus skonis. Ragaudami galime įsivaizduoti, koks buvo 1945 skonis“, – sako D. Mileris.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page