top of page

Ko paskanauti Kalėdų miestelyje?

Vilniaus Katedros aikštėje kaip ir kasmet ne tik žybsės eglutė, bet ir šilumą skleis Kalėdų miestelis. Sukorus gerą kelią šaltomis Vilniaus senamiesčio trinkelėmis, tikrai norisi užkąsti ar išgerti ko nors jaukaus ir malonaus.

Šiųmetinis Kalėdų miestelis yra europietiškai lietuviškas. Modernūs nameliai, kuriuose iš Lietuvos miestų ir miestelių suvažiavę pardavėjai siūlo pačių gamintus keisčiausius gėrimus, olandiškus blynelius ar keliasdešimties rūšių obuolių sūrį. Jeigu prieš penkerius metus Kalėdų miestelis labiau priminė Užgavėnių vaišių stalus, tai pastaruosius dvejus metus ši vieta nestokoja išradingų pasiūlymų. Tiesa, kone pusė apklaustų praeivių sakė, kad Vilniuje norėtų įdomesnio ir netikėtesnio Kalėdų miestelio.

Atmetus ironiją ir tiesiog mėgaujantis švenčių laukimu, malonu, kad miestelis pasitinka skambant 1943 metų Bingo Crosby „Santa Claus is Coming to Town“, karšto vyno šiluma ir obuolių bei šokolado aromatais. Kiekvienas pardavėjas atrodo it nykštukas ar nykštukė, kurių nosys nuo šalčio šiek tiek paraudusios, siūlantis ragauti kalėdinio kisieliaus ar keptų kaštainių.

Kaštainius geriausia valgyti tada, kai šalta, užsigeriant karštu vynu

„Kaštainius atsivežame iš Italijos. Jie yra valgomos rūšies. Kepame juos ant ketaus keptuvės be jokių papildomų skonių ar prieskonių. Paprasti kaštonai, pakepti ant ugnies, yra savotiško ir įdomaus skonio. Geriausia juos valgyti tada, kai šalta, užsigeriant karštu vynu“, – sako pardavėja Vera.

Kitame namelyje išrikiuoti dideli bidonai su kaitinamais gėrimais. Obuolių, baltojo šokolado, vyno, net viskio… „Karšto viskio punšo recepto neišduosime (juokiasi). Į jo sudėtį įeina viskis, citrinos, gvazdikėliai ir viskas pakaitinama. Su tokiais ingredientais galite improvizuoti, išeis labai skaniai. Šiemet čia populiariausias karštas vynas“, – sako gėrimų pardavėja iš Panevėžio.

Trečiojo namelio savininkė kepa kvapnius riešutus, pro juos neįmanoma praeiti abejingai. „Riešutai yra saldūs, juos skrudiname nenaudodami jokių konservantų. Bekepdami skaniname žiemiškais prieskoniais: cinamonu, baltaisiais ar juodaisiais sezamais, imbieru. Juos skanu valgyti ir vienus, ir prie arbatos ar kavos“, – sako pardavėja Erika.

IMG_0620

Vilniaus katedros aikštėje kaip ir kasmet ne tik žybsės eglutė, bet ir šilumą skleis Kalėdų miestelis. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Kalėdų miestelis www.kaledossostineje.lt

Darbo laikas: I – IV 11–21 val., V 12–22 val., VI 11–22 val., VII 11–21 val. Gruodžio 24 d. 12–17 val. Gruodžio 25, 26 d. 12–22 val.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page