top of page

KLAUSK GYDYTOJO: šilto ar šalto vandens stikline pradėti rytą?

Rytą rekomenduojama pradėti stikline vandens. Tačiau vieni geria šaltą, kiti – šiltą, treti – karštą vandenį. Ar yra koks nors skirtumas organizmui? Ar tiesa, kad šiltą vandenį gerti geriau, nes taip tarsi pažadinamas organizmas? Bet gal vėsus imunitetą stimuliuoja labiau?


vanduo, patarimai, sveikata
Unsplash.com nuotr.

Į klausimą atsako klinikos „InMedica" padalinio „Elite Medicale" med. dr. doc. dietologė ir gastroenterologė Aida Žvirblienė:


Pagal sveikos mitybos rekomendacijas, nesvarbu, kokios temperatūros vandenį gersite (drungną, šaltą, šiltą), svarbu, kad jo išgertumėte rekomenduojamą kiekį per dieną (5-6 stiklinės).

Karštas vanduo sąlygoja terminius burnos gleivinės, ryklės, stemplės nudegimus. Mokslinės literatūros duomenimis,  karštas gėrimas (daugiau 65 laipsnių Celcijaus) statistiškai reikšmingai   padidina iki 1,8 karto stemplės epitelinių ląstelių vėžio išsivystymo riziką.

Remiantis mokslinės literatūros duomenimis, šalto vandens gėrimas karštoje aplinkoje iki 30 proc. padidina fizinio krūvio toleranciją, taip pat padidina deguonies suvartojimą ir sunaudoja daugiau kalorijų, kad išlaikytų terminę pusiausvyrą organizme (equilibrium). Tačiau siekiant deginti kalorijas, to sureikšminti nereikėtų, nes kalorijas labiausiai degina" kalorijų ribojimas ir fizinis aktyvumas.

Itin šalto, ledinio, vandens gėrimas gali sąlygoti gerklės uždegimą.

Renkantis, kokios temperatūros vandenį gerti, svarbu laikytis aukso viduriuko” taisyklės, taip pat atsižvelgti, kokios temperatūros vanduo individualiai yra labiausiai priimtinas."


Būkime sveiki!

Naujausi įrašai

bottom of page