top of page

KLAUSK GYDYTOJO: kokius ženklus siunčia organizmas, kai padidėja cholesterolio kiekis kraujyje?


Cholesterolis yra į riebalus panaši medžiaga, svarbi organizmo ląstelėms ir gebanti keliauti mūsų kraujotakos sistema. Cholesterolis būtinas, kad ląstelės atsinaujintų, taip pat jis dalyvauja įvairių hormonų ir vitaminų sintezėje. Trumpai tariant, gerojo cholesterolio mūsų organizme turi būti.

Turime žinoti, kad tris ketvirtadalius cholesterolio pagamina pats organizmas, o ketvirtadalį jo gauname su maistu. Jeigu veikiant įvairiems veiksniams sutrinka vidinė cholesterolio sintezė arba persistengiame ir su maistu jo gauname per daug, pusiausvyra išsiderina ir kraujyje pradeda daugėti blogojo cholesterolio.




Kokie ženklai išduoda, kad blogojo cholesterolio jau yra per daug? Į klausimą atsako klinikos „InMedica“ šeimos gydytoja Julita Valančauskytė:


„Blogojo cholesterolio mūsų organizmas nepajėgia atsikratyti, todėl jis keliauja kraujotakos sistema, išsirenka kraujagysles ir nusėda ant jų sienelių, kur pradeda formuoti aterosklerozinę plokštelę, kuri ilgainiui pradeda kimšti kraujagysles, šios siaurėja. Kraujagyslių siaurėjimo iš pradžių žmogus gali ir nepajusti, bet sutrikus kraujo tekėjimui, simptomai tampa labiau jaučiami.

Blogiausia, kai kraujo plokštelės užkemša kraujagysles ir kraujas nebeprateka. Padidėjusiu cholesteroliu žmonės nesiskundžia, jie nesako, pavyzdžiui, „Man silpna, nes jaučiu padidėjusį cholesterolį". Ši liga tuo ir yra pavojinga, kad simptomai atsiranda tik tada, kai jau dėl užsikimšusių kraujagyslių atsiranda įvairiausių komplikacijų.

Kadangi blogasis cholesterolis dažniausiai mėgsta kauptis širdyje, smegenyse, inkstuose, kojose tai ir simptomai yra susiję su šiais organais. Jeigu kemšasi širdies kraujagyslės, žmogus gali jausti maudimą, skausmą, spaudimą krūtinės srityje, širdies perplakimus, greitą nuovargį po fizinio krūvio. Visiškai užsikimšus kraujagyslėms ištinka infarktas.

Jeigu cholesterolis kaupiasi smegenų kraujagyslėse, skundžiamasi galvos svaigimu, gali kamuoti galvos skausmai. Užsikimšus smegenų kraujagyslėms ištinka insultas.

Jeigu cholesterolis kemša kojų kraujagysles, prasideda kojų maudimai, dilgčiojimai, tinimai, skausmai.

Minėtos būklės jau yra uždelstos, todėl labai svarbu save stebėti ir užbėgti simptomams už akių. Kritiškai įvertinkite savo gyvenimo būdą, pasidomėkite giminės sveikata: ar artimieji turėjo kraujagyslių ir širdies ligų ir pan. Profilaktiškai rekomenduojama kartkartėmis pasidaryti lipidogramą. Žmonėms virš 30 metų, mėgstantiems riebų maistą, turintiems viršsvorį, nemėgstantiems sportuoti, ją reikėtų atlikti kasmet.“


Būkime sveiki!


Naujausi įrašai

bottom of page