top of page

KLAUSK GYDYTOJO: „Kokie maisto produktai mažina cholesterolio kiekį kraujyje?“

Cholesterolis – į riebalus panaši medžiaga, esanti kiekvienoje organizmo ląstelėje, keliaujanti kraujotakos sistema. Cholesterolis būtinas ląstelių statybai, lytiniams ar antinksčių žievės hormonams, tulžies rūgščių sintezei, vitamino D apykaitai ir kt.

„Gerasis“ cholesterolis padeda organizmui mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Per didelis „blogojo" cholesterolio kiekis kaip rūdys vamzdžiuose nusėda ant kraujagyslių sienelių ir skatina aterosklerozės vystymąsi. Jo kraujyje turi būti kuo mažiau.


maisto produktai, patarimai, cholesterolis
Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Į klausimą, kokie maisto produktai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, atsako klinikos „InMedica“ šeimos gydytoja Julita Valančauskytė:


„Daugiausia cholesterolio randama tokiuose maisto produktuose kaip fermentinis sūris, majonezas, sviestas, kiaušiniai ir pan. Mažiau cholesterolio randama liesesniuose produktuose, pavyzdžiui, liesoje mėsoje, liesesniuose pieno produktuose, tamsioje duonoje. Praktiškai jokio cholesterolio nėra vaisiuose, daržovėse ir kruopose. Todėl siekiant sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, reikia atitinkamai koreguoti ir mitybą, t. y. rinktis produktus, kuriuose cholesterolio randama mažiau.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į maisto gaminimo būdą. Ne kepkite, o virkite, troškinkite. Virimui ir troškinimui rinkitės liesesnę mėsą pvz.: jautieną, veršieną, vištieną rinkitės be odelės. Nepamirškite žuvies, kurioje gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, tačiau venkite rūkytos žuvies, nes ji didelės naudos organizmui neteikia. Nepamirškite vaisių, daržovių, košių, įvairių grūdinių produktų. Reikėtų vengti kepinių, bandelių, mažinti ar išvis atsisakyti cukraus turinčių gėrimų.

Norint mažinti cholesterolio kiekį, svarbu ne tik pasirinkti tinkamus produktus, bet ir pasirūpinti savo gyvenimo būdu, stengtis gyventi kuo sveikiau: saikingai vartoti alkoholį, jeigu rūkote, mesti arba rūkyti mažiau, išgerti kuo daugiau vandens, reguliariai mankštintis ir prižiūrėti savo mitybos režimą.“


Būkime sveiki!

Naujausi įrašai

bottom of page