top of page

KLAUSK GYDYTOJO: kodėl sukyla rūgštys?

Jeigu skaitote šį tekstą, greičiausiai žinote, kas yra tas nemalonus deginimo jausmas skrandyje. Tik galbūt nežinote, kuo jį gesinti? Vandeniu su soda, natūraliu jogurtu, o gal švelniu maistu?



Į klausimus apie kylančias skrandžio rūgštis atsako „InMedica“ klinikos gydytojas-dietologas Edvardas Grišinas.


Kas yra tas skrandžio rūgštingumas? Tai natūrali terpė, kuri yra mūsų skrandyje. Kiekviena mūsų virškinamojo trakto dalis turi tam tikrą terpę, tarkime, skrandyje yra rūgšti terpė, o jeigu mes eisime giliau žarnyno link, pateksime į šarminę terpę. Dažniausiai „rūgštingumas“ žmonėms siejasi su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu. Tam yra įvairių priežasčių: gali būti tiesiog fiziologiškai padidėjęs rūgštingumas, taip pat – virškinamojo trakto ligos, gyvensenos padariniai, kai sutrinka virškinamojo trakto raukų, kurie palaiko uždaras talpas, funkcija ir jie tampa šiek tiek laisvesni – tuomet rūgštis, kuri yra skrandyje, kyla į viršų. Tai reiškia, kad rūgštingumas yra ne padidėjęs, o surtikusi anatominė funkcija, kuri ir lemia, kad mes jaučiame rūgštis.

Kokios priežastys, kad jaučiame kylančias rūgštis? Maistas? Ligos? Tai gali būti ligos pasekmė, pavyzdžiui, atrofinio gastrito, po įvairiausių operacijų, kai sutrinka atgalinis ryšys ir skrandžio ląstelės gamina rūgštį, tačiau neišsiskiria hormonas, kuris jas slopina, nes ta skrandžio dalis, tarkime, yra pašalinta. Visgi dažniausia priežastis yra mūsų gyvenimo būdas – gausaus, riebaus, daug cukraus turinčio maisto vartojimas, greitas valgymas, fizinio aktyvumo stoka, labai didelis stresas ir vakariniai apsivalgymai.

Kada reikėtų kreiptis į gydytoją? Jeigu dieną iš dienos jaučiame padidėjusį rūgštingumą ir nežinome, kaip su juo susitvarkyti, suvaldyti, pirma rekomendacija – užsirašyti pas gydytoją gastroenterologą. Jeigu manome, kad tai susiję su mityba – pas gydytoją dietologą, kad gautumėte tikslią ir koncentruotą informaciją. Nesiūlau griebtis rekomendacijų, kurių galima rasti internetuose, nes ten yra daug netinkamos informacijos. Labai dažnai žmogus nesugeba atsirinkti, kas tinka būtent jam, ir gali dar labiau sau pakenkti.

Ar įmanoma namų sąlygomis sau padėti? Tikrai taip. Tik noriu pasakyti, kad nebūtina iškart griebtis įvairiausių papildų, kad ir žolelių pagrindu. Pirmiausiai atkreipkite dėmesį, kada būtent jums pakyla rūgštingumas, kas galėjo tai paaštrinti: gal tai buvo soti vakarienė ar didesnė maisto porcija, galbūt tai buvo daug cukraus turintis ar riebus maisto produktas, alkoholis, tos pačios daržovės – rūgštingumą gali padidinti netgi pomidoras, aštrus, sūrus maistas. O galbūt valgydami labai skubėjote, iškart nuėjote miegoti – tuomet žmonės naktį prabudę skundžiasi deginimu. O galbūt valgėte itin stresinėje situacijoje, kas vėlgi reiškia greitą valgymą, taigi skrandis paprasčiausiai nespėjo suvirškinti. Kaip jau minėjau, protas labai siejasi su mūsų virškinamuoju traktu, tad psichologinė būklė daro milžinišką įtaką mūsų virškinamajam traktui ir visiems procesams, vykstantiems jame.

Daugelis žmonių, siekdami „nugesinti“ rūgštingumą, naudoja sodą... Taip, šis būdas populiarus namų sąlygomis, bet labai didelė rizika, kad, įpylus per daug sodos, gali įvykti toksinis jos poveikis ir žmogus dar labiau gali sau pakenkti. Kai kurie vartoja linų sėmenų aliejų. Jį rekomenduojama suvartoti ryte – bet tik šaukštą, kad būtų padengta skrandžio gleivinė ir sumažinti jos pažeidimai. Vis dėlto, nepaisant visų rekomendacijų, siūlau kreiptis į gydytojus, kurie tiksliai pasakys, ką reikėtų daryti.


Būkime sveiki!

Naujausi įrašai

bottom of page