top of page

KLAUSK GYDYTOJO: kas „suvalgo“ dantis?


Unsplash.com nuotr.

Valgome, kad gyventume. Tačiau visiems aišku, kad yra produktų, kurie iš lėto „valgo" mūsų gyvenimus, o jei kalbėtume ne taip vaizdžiai, tai vieni „ėda" mūsų skrandį, kiti gadina inkstus, treti „suvalgo" dantis.


Šįkart pakalbėkime apie dantims nedraugišką maistą. Į klausimus atsako „InMedica“ klinikos dantų higienistė Laura Sviglinskienė.


Ko nevalgyti ar valgyti labai mažai, nes tie produktai tiesiog „suvalgo“ mūsų dantis?

Pradėkime nuo valgymo kultūros. Reikėtų valgyti saikingai, vengti dažnų užkandžiavimų. Rekomenduojami 5 valgymai per dieną – juos sudaro 3 rimti patiekalai ir du užkandžiai. Taigi, pirmiausiai reikėtų vengti dažno užkandžiavimo.

Antra, reikia vengti produktų, kuriuose yra pridėtinio cukraus: saldžių gėrimų, saldžių maisto produktų, konditerinių gaminių, nes pridėtinis cukrus neigiamai veikia mūsų dantis ir yra pagrindinis karieso bakterijų maistas. Bakterijos, „valgančios“ cukrų, išskiria tam tikrą rūgštį, kuri žaloja dantis.

Taip pat reikėtų vengti lipnaus, saldaus maisto – visko, kas limpa prie dantų ir sunkiai nusikrapšto, nes toks maistas veliasi burnoje ir turi ilgesnį kontaktą su dantimis.

Prie užkandžiavimo priskiriamas ir dažnas saldžių gėrimų gėrimas, tad jeigu jūs geriate kavą su cukrumi, tai yra užkandžiavimas.


O jeigu geriame gėrimus su burbuliukais?

Jeigu gėrimas su burbuliukais yra be skonio – tai mažesnis blogis, o jei toks gėrimas yra saldus, žinoma, tai neigiamai veikia mūsų dantis.


Ką daryti mėgstantiesiems guminukus? Kaip apsaugoti dantis?

Jeigu jų išties neįmanoma atsisakyti, pavalgius reikėtų užgerti vandeniu, kad būtų grąžintas pH pusiausvyrą. Skandinavai turi taisyklę – saldumynus valgo kartą per savaitę. Tiesa, daug mažiau kenkia, jeigu vienu metu suvalgome daug saldumynų, nei kai valgome jų o nedaug bet dažnai.

Taip pat galima ieškoti sveikesniū guminukų, t. y. su silikoliu – beržų cukrumi. Taip numalšinamas saldumo „kirminėlis".



Būkime sveiki!

Naujausi įrašai

bottom of page