top of page

KLAUSK GYDYTOJO: ką valgyti, kai skauda dantį?


Burnos higiena, InMedica, patarimai, dantų skausmas, ėduonis
Unsplash.com nuotr.

Yra maisto produktų, kurių reikėtų vengti, jeigu turite (o jeigu ir neturite) sugedusių dantų, nes jie skatina dantų ėduonį. Vengti rekomenduojama lipnių, saldžių, rūgščių, krakmolingų produktų ir gazuotų bei alkoholinių gėrimų.

Įdomu, ar yra produktų, kurie veiktų atvirkščiai ir juos reikėtų vartoti, nes jie turi dezinfekcinių ar priešuždegiminių savybių ir todėl stabdo ėduonies plitimą? O gal netgi malšina skausmą?


Į klausimą atsako klinikos „InMedica“ burnos higienistė Laura Sviglinskienė

Maistas, kuris veikia antibakteriškai turint dantenų problemų:

  • Augalinės žolelių arbatos (be cukraus!) turi teigiamą poveikį dantenoms, mažina uždegimą, jautrumą. Pavyzdžiui: ramunėlių, bruknių, pipirmėčių arbatos.

  • Gvazdikėlių aliejus, česnakas su druska, sūrus vanduo, šviežias svogūnas visi šie mums gerai žinomi produktai veikia antibakteriškai, be to, padeda išlaikyti socialinį atstumą, ypač svarbų šiuo laikotarpiu. Nors skaudamo danties jais nepagydysite, bet turėsite papildomą veiklą, kuri Jums leis trumpam užsimiršti.

  • Švieži vaisiai ir daržovės, kuriuose yra vitamino C taip pat pasižymi teigiamu poveikiu dantenoms, nes stiprina jas. Pavyzdžiui: paprikos, obuoliai.

  • Jei likote izoliuotas, ne savo noru atskirtas nuo mylimo dantų šepetėlio, turėkite omenyje, kad salierai, morkos, ridikai, švieži agurkai (nelupti), kopūstai, kietosios daržovės skatina savaiminį dantų apsivalymą, t. y. valgant šias gėrybes pavyks pašalinti dalį minkštųjų apnašų nuo dantų.


Būkite sveiki.




Naujausi įrašai

bottom of page