top of page

KLAUSK GYDYTOJO: ką valgyti, kad širdis būtų sveika?


receptas, Alfo receptai
Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Į klausimą atsako klinikos „InMedica“ šeimos gydytoja Julita Valančauskytė:


  • Gera žinia yra ta, jog sveikatos specialistai iš tikrųjų pripažįsta, kad net 80 proc. visų širdies ir kraujagyslių ligų gali būti išvengta ar net sustabdyta pradinėse stadijose vien pakoregavus gyvenimo būdą ir mitybą. Yra daug mokslinių tyrimų, kurie pabrėžia mitybos reikšmę normaliam kraujo spaudimui ir cholesterolio pusiausvyrai. O šie du rodikliai yra svarbiausi ir dažniausiai susiję su širdies ir kraujagyslių ligų vystymųsi.

  • Išsivysčiusiose šalyse šiandien suvartojama labai daug gyvulinės kilmės riebalų. Jų gausu įvairioje mėsoje, pavyzdžiui, kiaulienoje, taip pat pieno produktuose ir pan. Šių produktų turėtume vengti. Reikėtų dažniau rinktis liesą mėsą. Jei renkamės vištieną, ją rinktis be odos. Rinktis liesus pieno produktus, vietoj grietinės ar majonezo dažniau vartoti augalinės kilmės produktus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų.

  • Tyrimai rodo, kad suvartojame per mažai žuvies. Todėl visiems rekomenduoju kartą per savaitę prisiminti ir valgyti gerą, riebią žuvį. Ne rūkytą, ne keptą, o virtą ar troškintą. Kodėl tai yra svarbu? Gera žuvis turi labai daug omega 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Šios rūgštys yra itin svarbios išstumiant bloguosius riebalus ir tai lemia širdies-kraujagyslių stabilią veiklą.

  • Reikėtų pamiršti apie įvairius kepinius, bandeles, baltą duoną ir pan., dažniau rinktis pilno grūdo, juodą duoną. Kartais baltų miltų kepiniais pasimėgauti norisi, tačiau verta tai daryti kuo rečiau, tikrai ne kiekvieną dieną.

  • Taip pat labai svarbu valgyti produktus, kuriuose gausu ląstelienos. Kas tai yra? Tai medžiaga, kurią daugiausiai sutinkame vaisiuose, daržovėse, grūdinėse kultūrose. Jos turtingos vitaminais, mikroelementais bei antioksidantais. Antioksidantai saugo ląsteles nuo oksidacinio streso, kuris lemia ląstelių pažeidimus, netgi vėžinių ląstelių vystąsi. Tyrimai rodo, kad dauguma žmonių nesuvartoja net pusės vaisių ir daržovių rekomenduojamos porcijos,

  • Svarbu nepersūdyti maisto. Nenaudokite druskos gausiai. Šiek tiek sūdyti galima, bet nereikėtų persistengti. Kadangi druska organizme sulaiko skysčius, apkrauna širdį, pasunkina širdies veiklą: pastebime, kad patinsta paakiai, kojos, kūnas tampa sunkesnis. Yra įvairių prieskoninių žolelių, kurios gali pakeisti druską.

  • Taip pat svarbu nepamiršti gerti vandens ir fizinio krūvio. Nepamirškite pasivaikščioti, mėgaukitės grynu oru, rytą pradėkite lengva mankšta.“


Būkime sveiki!


Naujausi įrašai

bottom of page