top of page

KLAUSK GYDYTOJO: ar tiesa, kad dantis reikia valyti prieš pusryčius, o ne po jų?

Dantų valymas – įprasta kasdienė procedūra, kuri vis dar yra apipinta daugybe mitų. Ar tiesa, kad dantų pastos nereikia išskalauti? Ar įmanoma dantis gerai išsivalyti greitai?



Į šiuos ir kitus klausimus atsako „InMedica“ klinikos burnos higienistė Laura Sviglinskienė


Kada visgi ryte geriausia valytis dantis – prieš ar po valgio?

Aš savo pacientams visada rekomenduoju ryte valytis prieš pusryčius, kad dantų pasta apsaugotų dantis nuo maisto dalelių.


Ar tiesa, kad išsivalius dantis galima valgyti tik po kažkurio laiko?

Valytis dantis rekomenduojama likus 30 min. iki pusryčių.


Vadinasi, ką pirmiausiai mes turime padaryti atsikėlę ryte – tai išsivalyti dantis?

Taip, bet išsivalyti ne tik dantis, o ir liežuvį.


O liežuvį valytis tiesiog šluojamaisiais judesiais?

Taip, braukiant dantų šepetėliu į liežuvio išorę.


Ar iš tiesų dantis reikia valytis 3 min.?

Daug žmonių dantis išsivalo greičiau, bet svarbu valytis tam tikrą laiką, kad pasta ant dantų išbūtų 3 min. ir nudirbtų savo darbą. 10 proc. naudojamos dantų pastos įsigeria į dantį, bet tik 5 proc. jos suveikia – visa kita mes išspjauname, todėl ilgesnis kontaktas labai svarbus.


Ar įmanoma dantų pastą ant dantų išlaikyti per ilgai?

Taip nebūna. Pacientams, kurie turi didesnį polinkį į kariesą arba turinčius labai jautrius dantis, rekomenduoju vakarais išsivalius dantis, dantų pastą ne išskalauti, o palikti ant dantų. Taip daryti rekomenduoju ir vaikams. Dantų pastos yra saugios, ištestuotos, tai siūlau eiti miegoti nenuskalavus dantų.


Kiek iš tiesų pastos reikia išspausti ant dantų šepetėlio?

Reklamose vaizduoja, kad dantų pastos reikia uždėti daug – bet tai rinkodaros triukai. Išties pakanka mažylio piršto nago dydžio žirniuko pastos išvalyti visiems dantims, o vaikams pakanka ir pusės tokio kiekio.


Kiek kartų per dieną reikia valyti dantis: du, tris?

Įprastomis aplinkybėmis pakanka dviejų kartų: vakare – labai sąžiningai, ryte galima ir paskubomis. Tačiau tie, kas turi ortodontinius aparatus, nešioja breketus ar tiesinimo kapas, jiems tinkama dantų priežiūra yra dar svarbesnė ir reikalauja daugiau pastangų – dantis reikia valytis po kiekvieno valgio.


Būkite sveiki!



Unsplash.com nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page