AŠ Ikona vmgonline

KLAUSK GYDYTOJO: ar galima valgyti sėklas?


Shutterstock.com nuotr.

Žmonės yra dviejų tipų. Vieni, valgydami obuolį, vynuoges arba arbūzą, sėklas išrenka ar išspjauna, kiti suvalgo viską. Tie pirmieji, kai buvo vaikai, greičiausiai girdėjo sakant, kad sėklos užkemša žarnas, o tada gresia apendicitas! Ar taip gali būti, klausiame gydytojo.


Į klausimą atsako klinikos „InMedica" šeimos gydytoja Malgožata Puzelevič.


Aš valgau ir vynuogių, ir obuolių, ir granatų, ir kitų vaisių sėklas, nes jos yra labai vertingos dėl kelių priežasčių. Pirma, jos yra, vaizdžiai kalbant, organizmo šluota. Sėklos - tai augalinės kilmės skaidulos, kurios labai palengvina virškinimo sistemos veiklą: padeda judėti maistui per visą žarnyną, judėdamos sugeria vandenį, palengvina tuštinimąsi, slinkdamos žarnynu jos suriša maisto likučius kartu su žarnyne užstrigusiais toksinais ir taip juos pašalina iš organizmo.

Antra, kiekvieno vaisiaus sėkla turi labai daug vitaminų, maistinių ir mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, A, E, B grupės vitaminų, geležies, folio rūgšties, baltymų, naudingųjų riebalš ir pan.

Todėl vaisius patarčiau valgyti su sėklomis, juolab, kad, pavyzdžiui, pašalinus vynuogių sėklas šios uogos praranda ir skonio savybes.

Tai, kad sėklos gali išprovokuoti apendicitą, tėra mitas. Apendicitą gali išprovokuoti net koks maistas.”


Būkite sveiki ir... skanaus!


Laidą ALFAS LIVE, kurioje kalbėta ir apie sėklų nauda, galima pažiūrėti ČIA



ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg