top of page

KLAUSK GYDYTOJO: ar citrina balina dantis?

Balti ir gražūs dantys reiškia gražią šypseną, bet dantų emalis sugeria" daugelio maisto produktų spalvas kavos, sulčių ir t.t. , todėl šie ir keičia spalvą. Gal yra produktų, kurie veikia atvirkščiai?




Į klausimus atsako „InMedica“ klinikos dantų higienistė Laura Sviglinskienė



Dantų balinimas – už ar prieš? Ir kaip tai padaryti namų sąlygomis?

Namų sąlygomis – griežtai prieš. Prieš dantų balinimo procedūrą visada reikėtų specialisto konsultacijos, pasitarti, ar balinimas konkrečiu atveju yra įmanomas, ar nepridarys žalos. Nes jeigu, pavyzdžiui, yra emalio pažeidimų, tokių procedūrų atlikti nerekomenduojama, kad dar labiau nepakenktų. Labai svarbu, kad specialistas įvertintų būklę ir rekomenduotų pasirinkti balinimo būdą.


Kokie yra balinimo būdai?

Jeigu specialistas apžiūrėjo ir įvertino, tuomet galima pasidaryti balinimo kapas: yra specialus balinimo gelis ir balinimas vyksta namuose. Kiti būdai – dantys gali būti balinami lazeriu arba lempa. Mūsų klinikos pacientai gali rinktis vieną iš šių trijų būdų.

Pats naujausias – balinimas lazeriu. Iš praktikos galiu pasakyti, kad šis būdas pasitvirtino. Pacientų dantys procedūros metu ir po jos būna kur kas mažiau jautresni nei balinant kitais būdais. Taip pat sutaupomas laikas: balinimas tiek lazeriu, tiek lempa įvyksta vieno vizito metu – dažniausiai per valandą ar pusantros, o štai kapos yra tęstinis balinimas, kuris trunka apie savaitę.


Ar yra amžiaus ribojimai, kalbant apie dantų balinimą?

Mes dažniausiai klausome pacientų norų. Jei žmogui yra 18 metų, dantų paviršius sveikas ir pacientas labai nori, tai tikrai galime balinti.


Ar egzistuoja produktai, kurie paspartintų dantų balinimą? Gal balina soda ar citrina?

Balinimas yra cheminis procesas. Namų sąlygomis cheminiais procesai neįmanomi, viskas, ką galime padaryti – tai gerai mechaniškai nuvalyti paviršių, naudojant abrazyvą ar didesnę spaudimo jėgą. Jei kasdien stengtumėmės tinkamai išsivalyti dantis, rezultatai būtų kur kas geresni. Taigi, nežalojant dantų namų sąlygomis jų išsibalinti tiesiog neįmanoma.


Ką manote apie „balinamąsias“ dantų pastas?

Paskaitykite etiketėje, kokios abrazyvinės medžiagos nurodytos. Jeigu pasta turi granulyčių, tokias išvis rekomenduoju apeiti ratu. Buvo atvejis, kai vieną tokią netirpią granulę radau po paciento dantena... Balinamąsias pastas siūlyčiau naudoti daugiausiai du kartus per savaitę. 


Būkime sveiki!



Unsplash.com nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page