top of page

Kitokios Vilniaus kavinės, arba kur užsukti daugiau nei kavos?

Prieš 8-erius metus Vilniuje atsiradęs nepriklausomas knygynas „Mint Vinetu“ buvo kone pirmasis Vilniuje, po vienu stogu suvienijęs dvi veiklas – knygyną ir kavinę. Jauki, savitą atmosferą turinti vieta tuo metu dar buvo naujovė. Netrukus ji prigijo ir greitai tapo mėgstama vilniečių ir miesto svečių. Šiandien tokių vietų sostinėje jau yra daugiau.

Įdomu, kodėl įvairios kultūros ir meno vietos papildomai ruošia kavą, t. y. veikia ir kaip kavinė? Ar tik tokiu būdu išsilaiko, ar tai suteikia papildomo patrauklumo? O gal yra atvirkščiai – kavinių tiek daug, kad konkurencinio pranašumo joms suteikia tik papildomos paslaugos? VMGonline.lt pamėgino atsakyti į šiuos klausimus ir paieškoti pavyzdžių, siūlančių ne tik vieną paslaugą.

Anot „Mint Vinetu“ įkūrėjo Jono Valonio, pradinė mintis nebuvo, kad kavinė reikalinga knygyno išlaikymui. „Tai suprantančios vietos atsiranda dabar. Į knygyną žmonės ateina susirasti knygos ir išeina. Norėjosi vietos, kurioje jie galėtų būti, susipažinti, bendrauti ir dalytis savo patirtimi. Kad sukurtum tokią vietą, reikalinga didesnė paslaugų pasiūla. Ten, kur yra knygos, turėjo būti ir kažkas, kas skatintų juos pasilikti“, – pradžią, kai dar nebuvo madinga su kompiuteriu dirbti kavinėse, prisimena jis.

Apskritai, kaip sako Jonas, užsienyje knygynas + kavinė yra labai dažna ir gana įprasta sąjunga. Vien tik knygyno nebūna, nebent kalbėtume apie naudotų knygų pardavėjus, bukinistus. Taigi „Mint Vinetu“ šį kelią pasirinko organiškai. Per visus tuos metus kavinės pusė keitėsi – išsiplėtė pasiūla, o besivystant kavos kultūrai Lietuvoje buvo atsisakyta kavos paruošimo iron press (jį, beje, jie naudojo vieni pirmųjų).

„Gėlių gatvės keramikos“ sumanytoja Rūta Maksimavičiūtė. Deimantės Dubauskaitės nuotr.


Kavinė + keramika

Užsukę į „Gėlių gatvės keramiką“ čia visuomet sutiksite šios vietos sumanytoją Rūtą Maksimavičiūtę (kaip ir visus šiame tekste minimus vietų autorius). Po Danijoje ir Škotijoje praleistų metų ji sugrįžo į Lietuvą ir ėmėsi verslo. Alternatyvioje kavinėje ji sutalpino savo du pomėgius – kavą ir keramiką. Įtakos turėjo ir kelionių įspūdžiai bei gyvenimo užsienyje metai. Nors paint your own pottery vietų, kur galima pasigaminti puodelį ar kitokį indą, užsienyje netrūksta, dažniausiai, anot Rūtos, tokios vietos primena mokyklėles. Tokių, kaip ši, t. y. papildomai turinčių kavinę ir parduotuvę, nėra mačiusi.

Čia galima išgerti kavos su pyragu, įsigyti keramikos dirbinių ar pačiam tokių pasiruošti. Kaip tai veikia? Pasirinktą puodelį, lėkštę ar kitą indą dekoravus, reikės jį palikti glazūroms ir išdegimui. Vėliau apie jau gatavą dirbinį Rūta informuoja tekstiniu pranešimu.

Nuo kada? 2018 m. birželis

Meniu raktiniai žodžiai: „Ovenbird Coffee Roasters“ kava (pieniškos kavos ruošiamos su avižų pienu), arbata, limonadai, veganiški skanėstai (piešiant ant keramikos galima atsinešti savo silpnuosius alkoholinius gėrimus)

Adresas: Gėlių g. 4, Vilnius

„Facebook“ paskyra ČIA

Leono Garbačiausko nuotr.


Kavinė + muzika ir literatūra

Būti vien tik knygynu ir muzikos parduotuve neužtenka, tad 2017 m. rudenį, lygiai prieš metus, „Rūdninkų knygyne“ įvyko permainos. Knygynas išplėtė savo veiklą – jame atsirado kavos ir kitų gėrimų, bei perskirstė erdvę. Atsinaujinimas, kuriam įtakos turėjo ir ateinančiųjų noras pabūti ilgiau, o ne tik įsigyti, anot vadovo Deimanto Vainilkos, buvo į naudą: „Didžioji dalis mūsų nuolatinių pirkėjų liko ir su džiaugsmu priėmė pokyčius, bet buvo ir tokių, kurie gailėjosi, kad esą pradanginome bohemišką netvarką. Tuo pačiu atsirado ir daugybė naujų lankytojų – kai kurie jų kavos užsuka bemaž kasdien.“

„Man atrodo, kad kavos įliejimas į ne visai kavinišką erdvę, kaip antai knygyną, keramikos parduotuvę ar meno galeriją, yra puikus sprendimas, leidžiantis verslui ne tik geriau pažinti savo klientus, bet ir patiems klientams smagiai leisti laiką savo mėgstamoje erdvėje. Žinoma, svarbu, kad gėrimai derėtų prie bendro verslo koncepto. Pavyzdžiui, mes galvojome, kaip nustebinus savo kavinės lankytojus ir kaip pateisinus knygyno vardą, ir sumąstėme klientams siūlyti žymiausių rašytojų mėgstamiausius kokteilius. Dabar tai yra vienas dažniausiai užsakomų dalykų – visi be galo nori paragauti, ką gurkšnodavo Markas Twainas ar F. Scottas Fitzgeraldas“, – teigė salono vadovas D. Vainilka.

Nuo kada? 2001 m. liepa (atsinaujino 2017 m. rugsėjį)

Meniu raktiniai žodžiai: kava, arbata, skanėstai, alkoholiniai gėrimai, kokteiliai

Kur? Rūdninkų g. 20, Vilnius

„Facebook“ paskyra ČIA

Spalvingas „Raštinės“ asortimentas. Augustės Tamulytės nuotr.


Kavinė + raštinės reikmenys

„Raštinė“, viena jauniausių šio sąrašo dalyvių, įsikūrė Trakų ir Pylimo gatvių sankirtoje. Kaip ir sako pavadinimas, čia tikrai rasite raštinės reikmenų. Taip pat kavos ir žurnalų, deserto ir vaikiškų knygelių, japoniškos arbatos ir ja kvepiančių smilkalų. Prie raštinės pulto sukasi vienas įkūrėjų Saulius Šaltenis.

Nuo kada? 2018 m. paskutinė vasaros diena

Meniu raktiniai žodžiai: kava, „matcha“, limonadai, sveikesni desertai

Kur? J. Basanavičiaus g. 2, Vilnius

„Facebook“ paskyra ČIA

Halės turgaus pašonėje veikia „Ideas Block“. „Ideas Block“ nuotr.


Kavinė + dizainas ir menas

Vilniaus stoties rajone pora meksikietis menininkas, muzikos kūrėjas ir programuotojas Roberto Becerra ir menininkė bei tekstilės dizainerė Liucija Dervinytė įkūrė kūrybinę erdvę, tinkančią bendruomenės susibūrimams. „Ideas block“ apima galeriją, dizaino gaminių parduotuvę ir kavinę. Anot L. Dervinytės, kavinė erdvei suteikia patrauklumo ir atvirumo, leidžia užsukti ne tik apžiūrėti parodą ar apsipirkti, bet ir pasilikti pokalbiui, padirbėti. Ji sutinka, jog finansiškai kavinė taip pat padeda.

Paklausta, ar Vilniuje yra užtektinai erdvių, apimančių plačiau nei vieną veiklą, Liucija atsakė, kad ateityje jų turėtų atsirasti daugiau: „Vilniuje yra kelios multifunkcės erdvės, galbūt jos dar neišsivystė į didesnes, atviresnes bendruomenei vietas. Tačiau šios idėjos yra plėtojamos ir manau, jog tokių erdvių vis daugės. Kūrybinių centrų tikrai teko matyti įvairiose Vakarų Europos šalyse bei JAV. Turbūt galėčiau išskirti Kaliforniją, Vokietiją, Ispaniją, kur tokių erdvių yra gana daug. Taip pat mūsų netolimi kaimynai estai turi puikų pavyzdį – „Telliskivi Creative City“, kuris apjungia studijas, kūrybines kompanijas, kavines, barus, dizainerių parduotuves bei galeriją ir siūlo įvairiausius renginius savo lankytojams.“

Nuo kada? 2017 m. vasaris

Meniu raktiniai žodžiai: „Taste Map“ kava, arbata, kombučia, vegetariški ir veganiški paniniai ir kesadilijos, veganiški desertai

Adresas: Pylimo g. 60, Vilnius

„Facebook“ paskyra ČIA

P. S. Visko į sąrašą nesudėjome. Čia tiktų pridėti ir barą-plokštelių parduotuvę „Amadeus“, ir žaliuojančią „Gėlės ir kava“. Ką pridėtumėte jūs?

Naujausi įrašai

bottom of page