top of page

Kiek ledų per dieną gali suvalgyti vaikas?

Karštą vasaros dieną atsispirti porcijai vėsinančių ledų praktiškai neįmanoma. Dažnas suaugusysis supranta, kad piktnaudžiauti šiuo desertu nedera, tačiau vaikams, regis, negalioja jokios taisyklės. Įdomu, ar egzistuoja normos, kiek ledų per dieną galima suvalgyti mažiesiems?

Kuo vėliau

Pasak mitybos specialistų, antsvorio neturintys vaikai turėtų suvalgyti ne daugiau nei dvi ledų porcijas per dieną ir jų reikėtų pasiūlyti vietoje priešpiečių ir pavakarių, tačiau šiukštu ne prieš pagrindinius dienos valgymus, nes ledai yra sotūs. Paprastai ledų rekomenduojama leisti paragauti ne anksčiau nei vaikas sulaukia vienerių metų, tačiau, pasak spaudos pranešimo, vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys vaikams šio deserto ragina siūlyti kiek įmanoma vėliau.

„Galbūt pasirodysiu kiek senamadiškas, tačiau aš už tai, kad visų saldumynų, ar tai būtų šokoladas, ar ledai, vaikai paragautų kiek įmanoma vėlesniame amžiuje. Kita vertus, suprantu, kad gyvename tokiame amžiuje ir tokios pasiūlos gausybėje, jog atsispirti sunku net ir patiems racionaliausiems. Tėvai turėtų atminti, kad sykį vaikas, paragavęs tikrų ledų, kitą kartą jų taip pat norės ir pasiūlyti alternatyvą bus labai sunku – taip jau dirba mūsų, žmonių, smegenys“, – teigia L. Slušnys.

Kuo vėliau vaikas paragaus ledų – tuo geriau.


Kuo mažiau cukraus

Pradėjus pažintį su ledais, psichiatras pataria atidžiai peržiūrėti sudėtį ir rinktis tokius ledus, kuriuose cukraus ir kitų pridėtinių dalių kiekis būtų kiek įmanoma mažesnis. „Išsirinkus geros sudėties ledus, nieko blogo, jei vaikas suvalgys ir porciją, ir dvi. Tiesa, vasaros metu, kai suvaldyti kiekius ne visuomet pavyksta, tėveliai turėtų nepersistengti su kito maisto siūlymu. Jei vaikas jau valgė ledų, ypač pagamintų iš grietinėlės ar pieno, nesistebėkite sumažėjusiu apetitu ir neverskite valgyti rimtesnio maisto per prievartą. Verčiau kompensuokite balansą kitą dieną, bet išvenkite konflikto“, – pataria L. Slušnys.

Ne apgaudinėti, o tartis

Anot specialisto, tėvai su vaikais turėtų kompromiso būdu patys aptarti ir nusistatyti, kiek ledų ir kada galima suvalgyti, nes draugiškai įvesta taisyklė padėtų apsisaugoti nuo nereikalingų ginčų. „Vis dėlto manau, kad ledai neturėtų būti „uždirbami“, t. y. nepatariu ledų siūlyti kaip atlygio už kažkokį darbą, susitvarkymą ar išskirtinį klausymą. Kuo ankščiau su vaikais susitarsite abiem pusėms priimtinas taisykles, tuo lengvesnės bus vasaros dienų situacijos“, – įsitikinęs psichiatras. L. Slušnys priduria, jog tėvai jau ankstyvame vaikų amžiuje turėtų gražiai ir įdomiai pasiūlyti įvairių alternatyvų ledams, pavyzdžiui, šaldytų vaisių, namų gamybos ledų, kurie tam tikromis progomis galėtų pakeisti įprastus ledus.

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad šiltuoju metų laiku prekyba ledais iš tiesų smarkiai suintensyvėja: „Vos prasidėjus šiltiems orams, ledų pardavimai akivaizdžiai šokteli, o itin karštomis dienomis pardavimai išauga net 160 proc. Pirkėjai dažnai perka ne po vieną porciją, renkasi iškart kelias opcijas, dažnai pasipildo ir atsargas namų šaldikliuose, kad prireikus atsigaivinti galėtų ir namuose.“

Pasiteiravus, kokie ledai pastaruoju metu yra populiariausi, B. Čaikauskaitė teigia, kad pirkėjų sąmoningumas apie maistą apskritai yra išaugęs, todėl ši tendencija galioja ir ledams: „Matome, kad tautiečiai skiria kur kas daugiau laiko produktų sudėties analizei. Pastaruosius kelis metus auga susidomėjimas maistiniu požiūriu naudingesniais ledais. Ledų be dirbtinių saldiklių ar pridėtinio cukraus, su natūralia uogiene, papildytų baltymais nuperkama vis daugiau. Taip pat pirkėjai dažniau renkasi ledus be gyvulinės kilmės pieno ir laktozės. Be to, karštomis dienomis daugiau nuperkama ir vaisinių – sorbeto ir šerbeto – ledų.“


Naujausi įrašai

bottom of page