top of page

Augaliniai „kiaušiniai“: nuo riešutų sviesto iki avinžirnių miltų

Virtuvėje be kiaušinių išsiversti sunku – neretas rytus pradeda nuo kiaušinienės, šeštadienius skiria pyrago ar blynų kepimui. Laimei, egzistuoja daug alternatyvų, kurios gali šį ingredientą pakeisti. Ir nesvarbu, turite alergiją, laikotės specialios dietos, perėjote į veganišką mitybą ar kiaušiniai tiesiog staiga baigėsi – alternatyvų yra įvairių ir nesunku išsirinkti tinkamiausią. Ko gero, bent vieną jų tikrai rasite artimiausioje virtuvės spintelėje.

kiaušiniai, VMGonline receptai
Valerijos Stonytės nuotr.

Tikras kiaušinis nebūtinas

Apie ne gyvulinės kilmės alternatyvas VMGonline.lt pasakoja Toma Vedrickienė, tinklaraščio „Vegan Pipiras“ įkūrėja. Pasak jos, jei tik neketinate kepti šakočio ar kito itin daug kiaušinių reikalaujančio kepinio, tuomet be šio ingrediento galima išsiversti gaminant viską – nuo salotų iki šaltibarščių. Naudojant raudonuosius lęšius ar avinžirnių miltus netgi galima išsikepti omletą – paslaptis yra įdėti rupios druskos kala namak, kitaip vadinamos juodosios, turinčios kiaušinio poskonį.

Veganiškas kakavinis pyragas


Kurį pakaitalą rinktis,pasufleruos gaminamas patiekalas

Saldiems kepiniams puikiai tiks riešutų sviestas (1 kiaušinis = 3 šaukštai riešutų sviesto) arba vaisių tyrės. Populiariausios yra bananų ir obuolių. Pakeisti vienam kiaušiniui reikės pusės banano arba 1/4 stiklinės obuolių tyrės. Tiesa, bananų skonis – gana stiprus, o kadangi jis gali jaustis ir kepinyje, dar galima paeksperimentuoti ir su 1/4 stiklinės avokado arba moliūgų tyre.

Desertams taip pat puikiai tiks daugumos mėgstamos „chia“ sėklos. 1 kiaušinį atitinka šaukštas sėklų, kurias reikėtų sumaišyti su 1/3 puodelio vandens ir palikti pastovėti 15 min. Kaip pasakoja Toma, „chia“ naudojimą supa kontroversija, nes yra teigiančių, kad kaitinamos šios sėklos tampa nuodingos. Visgi tai nėra iki galo patvirtinta, todėl, anot pašnekovės, svarbiausia yra saikas – jų šeimoje vietoje kiaušinių kartais naudojamos „chia“ dar niekam nepakenkė. Tas pats pasakytina ir apie linų sėmenų kaitinimą. Kita vertus, naudojant vėlgi su saiku, tokie „kiaušiniai“ iš linų sėmenų puikiai sulipins kepsnelius ar kitokius kepinius: šaukštą maltų sėmenų sumaišykite su 3 šaukštais vandens ir palikite pastovėti 10 min.

Tiek saldiems, tiek nesaldiems kepiniams pasitarnaus ir avinžirniai, o tiksliau – jų miltai ir nuo konservuotų avinžirnių likęs skystis. Tokį skystį supilkite į stiklainį ir laikykite, kol prireiks: 1 kiaušinį atitiks 3 šaukštai skysčio. Jeigu receptas reikalauja baltymo, skystį galite suplakti. Taip pat kepiniams tiks avinžirnių miltai – šiuo atveju kiaušinį atitiks 2 šaukštai miltų, sumaišytų su 2 šaukštais vandens. Galite naudoti ir žirnių miltus.

Galiausiai, ieškantiems ne gyvulinės kilmės alternatyvų, verta pagalvoti apie paprasčiausia sodą, o taip pat – ir tarp veganų populiarų tofu. 1 kiaušinį atitiktų 1/4 stiklinės tofu, o jei norėtumėte naudoti sodą, tuomet šaukštą sodos reikėtų sumaišyti su šaukštu acto (tinka įprastas obuolių actas). Tik norint pakeisti kiaušinius tofu, ieškokite būtent vadinamojo šilkinio (angl. silken tofu) – kitoks dėl savo konsistencijos netiks.

Čija (ispaninio šalavijo) sėklos. Vitos Marijos Murėnaitės nuotr.


Kitos alternatyvos egzistuoja, bet ar vertos dėmesio?

Kaip rašoma Healthline.com, įprasti ne veganiški pakaitalai yra trys: jogurtas, pasukos ir želatina. Jogurtas ir pasukos taip pat tiks besimaitinantiems vegetariškai. Tik reikėtų rinktis kuo natūralesnius produktus, be papildomų skonių ir priedų, mat šie gali daryti įtaką galutiniam kepinio skoniui. Ypač jogurtas ir pasukos tiks tokiems saldiems kepiniams, kaip tortai ar keksiukai. Taigi, jei virtuvėje nerandate kiaušinių, bet turite jogurto, 1/4 stiklinės puikiai atitiks 1 kiaušinį.

O jei nevengiate gyvulinės kilmės produktų, kiaušinius gali pakeisti ir želatina. Reikėtų laikytis tokių instrukcijų: šaukštą želatinos sumaišyti su šaukštu šalto vandens, tuomet įpilti dar 2 šaukštus verdančio vandens ir maišyti, kol pradės putoti. Jei yra be papildomų priedų, nei jogurtas, nei pasukos ar želatina neturėtų padaryti jokios įtakos skoniui, nebent kepinio tekstūra gali tapti šiek tiek standesnė.

Verta prisiminti, kad alergijos kiaušiniams atveju nepatartina jų keisti jogurtu ar pasukomis. O taip pat sutariama, kad augalinės kilmės alternatyvos veikia geriau negu ne augalinės.

Paskutinis patarimas tiems, kuriems kiaušinių galbūt prisireikia tik retkarčiais, todėl šaldytuve ne visada jų yra, bet ir pakaitalų naudoti nesinori – kiaušinius galima užšaldyti. Supilstykite juos į nedideles taras ir naudokite bet kada, kada reikia – atšildyti kiaušiniai išsiplaka taip pat gerai, kaip ir švieži. Atskirai užšaldyti galima ir likusius trynius ar baltymus, jei receptas reikalavo tik vienos kiaušinio dalies. Nepamirškite užsirašyti, kiek ir ko tiksliai užšaldėte.

Naujausi įrašai

bottom of page