AŠ Ikona vmgonline

Kečupas ar pomidorų padažas – kur daugiau pomidorų?


Sakoma, kad kečupas arba pomidorų padažas ištaiso beveik visas kulinarines klaidas. Yra ir tokių šių padažų mėgėjų, kurie savo aistrai ieško pateisinimų, neva kečupas gaminamas iš pomidorų, tad valgyti jį yra beveik tas pats, kas valgyti daržoves!


Apie kečupus ir pomidorų padažus laidoje ALFAS LIVE Alfas Ivanauskas kalbėjosi su Raminta Bogušiene – maisto technologe ir VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja. Virtuvės šefas domėjosi, ką reikia žinoti apie padažus ir kuo skiriasi kečupas, pomidorų padažas ir pasta.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Kas svarbiausia

„Pirmiausia norėčiau pasidžiaugti, kad mūsų gamintojai atsižvelgia į sveikumo tendencijas. Nors nėra jokių teisinių reglamentų, kiek cukraus ar druskos, kiek pomidorų turi būti padaže, lietuvių gamintojai stengiasi, kad cukraus ir druskos būtų mažiau, o pomidorų – kuo daugiau pomidorų. Tai džiugina." – pastebi R. Bogušienė.

Tačiau aiškaus apibrėžimo, kuo skiriasi pomidorų padažas ir kečupas, nėra. Pagrindinis skirtumas, pasak specialistės, tik toks, kad kečupas yra išpilstomas į sandarias pakuotes, o pomidorų padažas – į pakuotes, kurias atidarius jos netenka sandarumo ir padažą iš jos galima kabinti šaukštais. „Dažnu atveju kečupe randama spirito acto, didesnis cukraus kiekis, tačiau tai nėra taisyklė. Dar gali būti krakmolo, bet taip pat nebūtinai. Kartais manoma, kad, pavyzdžiui, pomidrų padaže yra daugiau pomidorų, tačiau tai nėra taisyklė, todėl renkantis vieną iš kelių produktų visada pravartu skaityti etiketę, pasidomėti konkretaus produkto sudėtimi."

Trumpai tariant, renkantis kečupą ar pomidorų padažą svarbiausias kriterijus – pomidorų kiekis: kuo daugiau pomidorų, tuo geriau. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į kitas sudedamąsias dalis maistinę ir energinę produkto vertę, kiek yra cukrų ir druskos.



Kas yra pomidorų pasta?

Pasta dažniausiai būna šimtaprocentinė, tai reiškia, kad jos sudėtyje – tik pomidorai. 100 proc. pasta išgaunama pašalinus pomidorų odelę, sėklas, ją sukoncentravus ir susmulkinus iki vienalytės masės. Tačiau rinkoje dar galime rasti ir smulkintus pomidorus. Pastą, smulkintus pomidorus dažniau naudojame ne kaip padažą, o dedame į sriubas ir troškinius.

vertingas patarimas: jeigu gaminate sriubą, pastą ar trintus pomidorus pakepinkite ant kokybiško aliejaus, kad ištirptų likopenas (karatinoidas), kuris yra labai vertinga medžiaga. O pakaitinus organizmas jį geriau įsisavina.“


Visą pokalbį galite išklausyti ČIA

ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg