top of page

Kavos gėrimo ypatumai: italai ryte geria kapučiną, britai – balintą kavą, o jūs?

Kiekvienas turime savitų kavos gėrimo ritualų, kuriems, net jeigu apie tai nesusimąstome, įtaką daro šalis, kurioje gyvename. Skirtinguose regionuose klostėsi vis kitoks požiūris į kavą ir jos gėrimą.


Kavos gėrimo ritualai, kava, Alfas Ivanauskas
Unsplash.com nuotr.


Dž. Britanija

Kavos gėrimas Anglijoje atsirado ne anksčiau nei XVI amžiuje, dėka rytuose esančių kolonijų, kurios tuo metu priklausė Britanijai. Pirmuosius kavos namus Oksforde 1654 m. atidarė Karalienė Lane ir jie veikia iki šiol.

Populiariausias kavos paruošimo būdas iki šiol yra maltų kavos pupelių užplikymas verdančiu vandeniu, nors filtravimo, užpylimo arba vadinamojo drip (kava lašinama per specialų filtrą, ant stambiai sumaltos kavos tolygiai pilant silpną vandens srovę) metodai taip pat turi nemažai šalininkų.

Mėgstamiausias prietaisas kavai ruošti yra keramikinis ąsotis su medvilniniu maišeliu viduje, kuris neleidžia su kava išbėgti ir jos tirščiams. Ąsotis prieš tai pašildomas. Į ąsotį dažniausiai įdedama trys-keturi arbatiniai šaukšteliai šviežiai maltos kavos ir užpilama puse litro vandens. Kava pamaišoma mediniu šaukštu ir paliekama 3–5 min. Kai kurie, prieš pateikdami kavą gėrimui, pamaišo ją dar kartą.

Dažniausiai kava, kaip ir arbata, čia geriama su cukrumi ir pienu arba grietinėle. Geriama per pusryčius, po pietų ir po vakarienės.


JAV

Amerikiečių manymu, Europoje kava dažnai yra perskrudinama. Naujajame pasaulyje mėgstama vidutinio arba švelnaus skrudinimo kava.

Kava čia suvokiama kaip kavos gėrimas, kuris yra pakankamai silpnas ir kuriame stimuliuojančių medžiagų yra mažai, todėl ji vartojama bet kuriuo paros metu. Tipinis niujorkietis gatvėje sunkiai įsivaizduojamas be popierinio puodelio rankoje. Kava dažniausiai geriama su cukrumi ir pienu arba grietinėle.



Italija

Italijoje kava laikoma nacionaliniu gėrimu. Pirmą kartą kavos gėrimo paragavo Venecijos pirkliai, parsigabenę pupelių iš Šiaurės Afrikos. Florencijoje kava buvo pardavinėjama kartu šokoladu ir kitais gėrimais, dažniausiai limonadais, todėl pirmosios kavinės buvo vadinamos „Limonadinėmis“.

Romoje, kaip ir visoje Italijoje, namuose kava yra verdama kavinuke. Į apatinę kavinuko dalį įpilama vandens, viršuje uždedamas metalinis filtras su smulkiai sumalta kava. Vandeniui užvirus, kava ekstrahuojasi į viršutinę dalį. Iš tokiu būdu iš paruoštos kavos išgaunamas maksimumas – ji yra labai intensyvaus aromato ir skonio.

Verta paminėti, kad Milane ir šiaurinėje šalies dalyje geriama švelnesnė, Arabikos rūšies kava, atkeliaujanti iš Viduriniųjų Rytų. Romoje ir piečiau jos pirmenybė teikiama aitresnei, Robusta rūšies kavai, kuri atkeliauja iš šiaurinės Afrikos dalies.

Italų manymu, jų kava yra pati geriausia pasaulyje, todėl jie į kavos gėrimą žiūri itin rimtai, turi nustatytą gėrimo etiketą ir gėrimo tradiciją. Nė vienas italas neįsivaizduoja savo ryto be kapučino su standžia pieno puta ant viršaus. Prie kavos, per pusryčius, italai mėgsta valgyti kruasanus. Dienos metu mėgsta gerti espreso vietinėje kavinėje prie baro. Savaitgaliais arba po vakarienės, prie espreso geriami stiprieji saldūs likeriai, tokie kaip Limoncello arba vaisių ir uogų trauktinės.

Italijoje, skirtingai nei kitose Europos šalyse, neprigijo amerikietiška kavos gėrimo kultūra, čia nepastebėsite skubančių praeivių su vienkartiniais kavos puodeliais rankose.


Japonija

Kava tekančios saulės šalyje išpopuliarėjo XX amžiaus pradžioje ir nuo to laiko tvirtai laikosi japonų įpročių sąraše.

Tokijuje kava yra populiariausias gėrimas po arbatos. Nuo 1980-ųjų sparčiai plintanti vakarietiška kultūra įtvirtino kavos pirkimą populiariuosiuose kavos tinkluose. Taip pat japonai dažnai kavą perka iš savitarnos aparatų, kurių Tokijuje pilna net atokiausiose miesto gatvėse. Skardinėse parduodama kava yra įvairių rūšių: su pienu, grietinėle, pieno pakaitalu, cukrumi ir sirupais. Verta paminėti, kad Tokijuje kava dažniausiai vartojama su daug cukraus ir virintu pienu, dėl kurio ji įgauna dar daugiau saldumo.

Tokijo gyventojams nesvetima ir brew kava, kurios paruošimui reikia ypatingo atidumo ir laiko. Tokiuose kavos namuose dažniausiai daugiau nieko ir nesiūloma, tik daug kavos rūšių iš įvairių metų derliaus ir įvairaus skrudinimo.

Kava Tokijuje įprasta mėgautis kaip atskiru gėrimu. Rytiniu gėrimu, pagrindiniu gėrimu prie valgio ir atsigaivinimui Tokijuje išliko žalioji arbata.



Vokietija

Pirmieji kavos namai Vokietijoje buvo įkurti uostamiesčiuose: 1673 m. Bremene ir 1677 m. Hamburge. Iš pradžių kavai pavadinti buvo taikomas coffee terminas, palaipsniui buvo adaptuotas prancūziškas žodis café, kuris transformavosi į šiuolaikinį vokiškąjį kaffee variantą. Pirmoji kavinė Berlyne atsirado 1791 m.

Vakuuminis kavos paruošimas, arba kitaip tariant „sifonas“, buvo išrastas 1830 m. Berlyne. Šiame mieste labai populiarios kavinės, kurių specializacija yra ypatingų kavos rūšių atgabenimas iš viso pasaulio ir pupelių skrudinimas. Kavinėse siūlomi įvairūs kavos pateikimo būdai. Tokios kavinės yra vadinamos „Brew barais“.


Prancūzija

1669 m. sultono Mehmed IV ambasadorius su savo palyda atvyko į Paryžių ir atgabeno didelį kiekį kavos pupelių. Jie pirmieji Prancūzijos ir Europos gyventojams parodė kavos gėrimo ceremoniją ir karališkajam dvarui paaukojo didelį kiekį kavos pupelių. Iki 1670 m. ambasadorius sugebėjo pripratinti pasiturinčius paryžiečius prie kavos gėrimo.

Iki šiol populiariausias kavos gėrimo namuose būdas yra gėrimas iš kavinuko. Toks būdas paplitęs didžiojoje Europos dalyje ir yra vadinamas french press. Malta kava užpilama verdančiu vandeniu, paliekama porai minučių ir suspaudžiama presu, kad kavos tirščiai nepatektų į puodelį.

Kavinėse ir restoranuose per pusryčius ir pirmoje dienos pusėje dažniausiai geriamas kapučinas su lengva aukšta puta ant viršaus, o popiet ir vakare – espreso kava.




Jūsų namai

Gali būti, kad esate tas, kuris savo kofeino dozę turi gauti dar nė neišlipęs iš lovos. O galbūt tas, kuris kavą pasilieka gražiausiai ryto akimirkai – gurkšnoja ją sėdėdamas prie lango į bundantį miestą. O gal kava jums – bendravimo gėrimas ir nesvarbu, kada ją geriate, nes svarbiausia – su kuo?

Kad ir kaip būtų, Nesspreso turi pasiūlymą tiems, kuriems nesvetima pasaulinė kavos gurmanus vienijanti lėto kavos gėrimo tendencija. Tiems, kurie geria kavą iš gražiausių puodelių ir jaučia malonumą stebėdami, kaip ji „išsikleidžia“. Vintažinė, „gili“, daugiasluoksnė, riboto leidimo „Aged sumatra“ yra kava, verta to, kuris moka laukti ir stebėti, kaip skleidžiasi malonumas.

Unikaliu šlapiuoju būdu, vadinamu „Giling Basah“ apdorotos kelis metus brandintos arabikos pupelės pasižymi švelniu aksominiu skoniu su pikantišku medienos poskoniu, elegantišku kakavos, tabako ir saldžios karamelės sąskambiu. Mėgaukitės aksominu rudeniu ir aksomo švelnumo kavos puodeliu rankose. Tebūnie tai jūsų rudens ritualas!



Visą „Nespresso“ kavos kapsulių asortimentą, kavos apparatus ir viską, ko reikia kasdieniams kavos ritualams, rasite www.nespresso.lt ir

„Nespresso“ butikuose Vilniuje PC „G9“ bei PLC „Panorama“.


Skanios kavos!

Naujausi įrašai

bottom of page