top of page

Kavos eksperto patarimas: investuokite į malūnėlį

Apie Emanuelį Ryklį bent viena ausimi yra girdėjęs kiekvienas kavos entuziastas. „Crooked Nose & Coffee Stories“ kavos baro įkūrėjas ir pats dažnai sukasi kitoje baro pusėje, pasiruošęs padėti ne tik išsirinkti geriausią variantą kvapniai popietės kavai, bet ir atrasti visą kavos pasaulį. O sukaupta patirtis bei nuolatiniai žmonių klausimai galiausiai pavirto „Tebūnie kava“ knyga. Leidinyje sukauptos pačios įvairiausios žinios, praversiančios tiek pirmą kartą susiduriančiam su kava, tiek jau seniai su ja dirbančiam. Apžvelgtas kavos kelias nuo jos auginimo iki garuojančio puodelio, kavos istorija ir pasaulyje, ir Lietuvoje, mitai, tiesos, eksperimentai ir įrankiai.

Geriausia investicija – kavos malūnėlis

Kalbant apie įrankius, pirmas žingsnis skanios kavos link yra investicija į gerą kavos malūnėlį: „Šviežiai sumaltai kavai apibūdinti paprastai trūksta žodžių. Ir jei išties mėgstate ją – kavos malūnėlis yra kone svarbiausias šio gėrimo ruošimo instrumentas namuose. Manau, tai būtų tas vienintelis įrankis, kurį norėčiau pasiimti į bet kurią kelionę ar net negyvenamą salą, jei tik ten augtų kavamedžiai,“ – knygoje rašo Emanuelis.


kava, VMGonline.lt
Valerijos Stonytės nuotr.

Kavos pupelė it skydas saugo subtiliausius aromatus. Malant pupeles, lakiosios skonio molekulės išsilaisvina. Namai pakvimpa, nosis nudžiunga. Kavos kvapas yra vienas sudėtingiausių pasaulyje, ir net paprasčiausias malūnėlis gali išties padėti juo mėgautis ir atrasti naujų aromatų.

Žinoma, malimo tikslas yra ne atskleisti tiesiog nuostabų kvapą, o paruošti sąlyčiui su vandeniu kavos daleles, kurios vėliau kontaktuodamas leis ištirpti esantiems skoniams. Todėl knygoje „Tebūnie kava“ yra aptarti tinkamo malimo principai ir dažniausiai sutinkami kavos malūnėliai – su girnomis ar peiliukais. Ir nors pastarųjų bent jau Lietuvoje yra daugiau, deja, tokie malūnėliai nėra geriausias būdas kavai malti.

„Pirmąją kavamalę atsimenu gana gerai. Ir ji iš dalies kalta dėl mano šiandienio susižavėjimo kava. Tai buvo pilkšva latviška „Straume“. Mama ja maldavo kavą, o mes su seserimi – cukrų. Aišku, kai mama nematydavo. Na, nes norėjome turėti cukraus pudros, su kuria viskas būdavo skaniau. Žinau, yra lig šiol naudojančiųjų tokius kavos malūnėlius. Ir jie vis dar veikia. Prieš trisdešimt ar daugiau metų gaminti daiktai yra tvirti. Man asmeniškai – ir gražesni. Atitikmenų rasite ir dabar ne viename prekybos centre. Ir tai, ko gero, vieni pigiausių kavos malūnėlių,” – pasakoja Emanuelis.


Tiesą pasakius, tokio tipo kavamales tikslingiau vadinti kavaskaldėmis. Nes mala jos peiliukais, o ne girnomis. Ir malimas, deja, tėra tik netolygus pupelių skaldymas. Tai reiškia, kad dalis kavos po malimo (skaldymo) bus panaši į miltus, o dalis – į smulkią druską. Netolygus malimas ir yra vienas pagrindinių šių kavamalių trūkumų. Žinoma, toks malūnėlis yra geriau, negu jo išvis neturėti ir pirkti maltą kavą. Vis dėlto jeigu tikrai gerbiate kavą, autorius rekomenduoja tokį įrankį kuo greičiau pasikeisti į girnas turinčią ir tolygiai malančią kavamalę.

Kodėl geras kavos malūnėlis toks svarbus?

Kuo tolygesnis malimas, tuo tolygiau vanduo jungiasi su kava. Kuo tolygiau vanduo jungiasi su kava, tuo tiksliau tirpsta kavos dalelės ir tuo labiau gėrimas tampa subalansuotas. Paprasčiau kalbant, tuo kava skanesnė ir tinkamesnė skirtingiems kavos ruošimo įrankiams – minėtinos ir pour-over tipo, ir mokos kavinukus, ir espreso mašinas. Kiekvienas šių įrankių turi skirtingo smulkumo filtrus, o šie – skirtingo skersmens skylutes. Jei malsite netolygiai, dalis skylučių užsikimš. Dėl to rezultatas, kurį turėsite savo puodelyje, bus nenuspėjamo ir tikrai ne geriausio skonio.


Tad jei tik galite – rinkitės kavos malūną su girnomis, nors tai ir bus kiek brangesnė investicija. Bet jų irgi būna įvairių: rankinių, elektrinių, metalinių, keraminių, vertikalių, horizontalių, didesnių, mažesnių. Bet svarbiausia – visi mala kavą tolygiai. Taip pat svarbu, kad tokiais malūnėliais lengvai sumalsite skirtingo rupumo kavą, o tai reikalinga skirtingiems jos ruošimo instrumentams.

Emanuelis pateikia pavyzdį, kad prancūziškajam kavinukui reikės rupios it vidutiniškai stambi druska kavos, o rytietiškajai kavavirei – sumaltos smulkiai it miltai. Espreso aparatams skirtos kavos malimas priklauso nuo konkretaus aparato, bet paprastai reikia sumaltos gana smulkiai. Tam gaminami specialūs maltuvai, leidžiantys pasiekti pokyčius milimetrų tikslumu. „Aeropress“ įrankiui kavą reikėtų malti iki smulkios druskos dydžio, o lietuviškajam „Bro“ – iki Palangos pajūrio smėlio. Tiesiog „Bro“ lininis filtras pritaikytas kiek rupesniam malimui. Išvada gana elementari – turėdami malūnėlį su girnomis nesunkiai jį prisitaikysite savo reikmėms.

Dar viena svarbi detalė – malūnėlio priežiūra ir elementarios švaros užtikrinimas. Sumalę nepamirškite jo bent jau lengvai pavalyti, kad kavos likučiai nesugadintų kito kavos puodelio.


Naujausi įrašai

bottom of page