top of page

Kas skanesnio, šefe? Pynė su sviestu, sūriu ir arbata – geriausias desertas Jaroslavui Orševski



Ką skanesnio šiandien valgysite?

Nesu labai išrankus maistui. Nebent maistas sugadintas, tada jau kas kita... O šiandien lepinsiuosi japoniškais keptais ryžiais su daržovėmis ir kiaušiniu. Ko jau ko, o šio patiekalo (kaip ir karštų sumuštinių) niekada nebūna per daug!


Skaniausia vietelė mieste?

Turiu tik kelias, bet tikiu, kad ir jų pakanka. Labai žavi „Momo grill“ – puikus pavyzdys, kaip paprastume atrasti tai, kas žavi visus. Labai gerbiu Vytą ir tai, ką jis daro. „Dia” būtų mano antrasis pasirinkimas. Nors senokai lankiausi, bet kaskart ten užsukus atrodo, kad esi pas draugus, kur viskas taip pažįstama. Trečia ir labai puiki nauja vietelė – „Arrivee“. Vis nesiliauju stebėtis Egle, kuri tiek daug daro dėl šios vietos ir savo svajonės išsipildymo... O ar ragavote jų desertų?.. Noriu jiems visiems palinkėti ištvermės ir šypsenos, nes kartais tik jos ir trūksta, kad pamatytume šviesesnį rytojų.


Skaniausia knyga?

Massimo Bottura „Bread is Gold”. Tai knyga, kurią pirkau tikėdamasis puikios knygos apie duoną bei jos gaminius, o ji, pasirodo, ne apie tai! Bet pati idėja žavi. Pasaulinio garso šefas su savo ne ką mažiau žinomais draugais gamina maistą iš produktų, kuriuos mes paprastai išmetame… Puikus bei užkrečiantis pavyzdys apie tai, kaip reikia gerbti tai, ką darai ir nesustoti siekiant tobulybės.


Skaniausia kava?

Aš mėgstu sakyti, kad maisto gerumas labai priklauso nuo kompanijos, su kuria jį valgai. Gal taip pat yra ir su kava? Prieš gerus 8–9 metus esu gėręs kavą Panevėžyje. Nors vieta niekuo neišskirtinė, bet tą skonį vis dar jaučiu! Lengvai karti su stipriu kavos aromatu, kuris pereina į juodojo šokolado skonį burnoje... Norėčiau dar, bet, deja, tos vietos nebėra. O kitos tokios dar neteko ragauti.



Kaip skaniai gaminti?

Yra skirtumas, kur gamini – namuose ar darbe, bet paslaptis viena – paprastumas. Nereikia prisigalvoti „stebuklų“, kurie ne visada pavyksta. Leiskime produktui kalbėti už save. Pamirškime senus prietarus, kad orkaitėje prie 200 laipsnių temperatūroje dvi valandas kepta antis yra sultinga ir kad geriausia yra tris paras velniai žino kame, kad ir majoneze, marinuota mėsa... Druska, pipirai, šviežios žolelės – kartais tik tiek ir reikia pagardinti patiekalui. Dar vienas „baisus“ prieskonis – cukrus. Taip, žinau, „baltoji mirtis“, bet saldumas balansuoja su rūgštimi, o tam tikros rūšies mėsoms padeda pašalinti drėgmės perteklių.


Skaniausia kelionė?

Italija – gavau dovanų šią kelionę nuo žmonos. Nors, atrodo, maistas toks paprastas ir taip paprastai patiektas, bet istorija, kurią gauni kartu su juo, bei atmosfera atperka viską. O kai paragauji jų vietinių, šviežių produktų, supranti, kodėl toks paprastas maistas gali būti toks nuostabus.


Skaniausia profesinė pergalė, pasiekimas, saldžiausias iššūkis?

Tai šių metų pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA Culinary Olympics 2020“ iškovotas sidabras. Tai konkursas, kuris atima iš tavęs ne tik laiką, energiją, nervus, blaivų mąstymą ir visa kita, nes mėnesį iki jo ir savaitę jam vykstant nesi savimi, nebematai pasaulio, o vis verdi savyje ir matai tik tai, kas turi atsigulti tavo lėkštėse. Šimtus kartų dėlioji ir perdėlioji lėkštę ir vis kritikuoji save. Tai sunku, bet noras ir vėl patirti tą adrenaliną grįžta jau po kelių savaičių.



Ką skanesnio sukirsti čia, Lietuvoje, rekomenduotumėte bičiuliams iš užsienio?

Kiekvienam savo. Man pynė su sviestu, varškės sūriu ir karšta arbata kartais gali pakeisti desertą. Keptos bulvės, tikiu, kad yra daugelio mėgstamas dalykas. Tačiau svečią iš užsienio be jokių skrupulų siunčiu į „Sweet Root”. Tikri lietuviški skoniai su lietuviškais produktais…. Geriau būti negali, o darančiųjų geriau už juos dar nemačiau.

 

TAIP PAT SKAITYKITE:


 

Kas jums yra skani atmosfera restorane?

Vieta, kur galiu jaustis laisvai. Kur nelandama į akis, kur viskas taip, lyg kitaip ir negalėtų būti. Kai jautiesi taip, lyg padavėjai skaito tave lyg knygą: žino, ko ir kada tau gali prireikti. Tai vieta, kur jautiesi lyg pas draugą svečiuose, nors ten lankaisi pirmą kartą.


Ką skanesnio visada turite pasislėpęs savo namų spintelėse?

Oi. Turiu du monstrus namuose, tad spintelės tuštėja gana greitai, ypač jei esi užslėpęs kažką ypač skanaus. Pastaruoju metu laikau kelias porcijas ledų šaldiklyje bei kokių riešutų.


Asmeninio archyvo nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page