top of page

Kas skanesnio, šefe? Artūras Samavičius ir jo kava su degintu sviestu



1. Ką skanesnio šiandien valgysite? Šiandien sekmadienis, todėl mano dienos, o gal labiau ryto skanėstas, yra „crepes” blyneliai pagal Francis Mallmann receptą, kuris kartą mane sužavėjo ir vis dar negali paleisti. Skanu ne tik todėl, kad patiekalas skanus – skanus ir pats gaminimo procesas: man patinka špižinės keptuvės svoris rankoje, pasklidęs deginto, kitaip tariant, ghi, sviesto kvapas virtuvėje ir kiti maži dalykai. Blynelių receptu esu pasidalijęs su portalo vmgonline.lt skaitytojais (receptas yra ČIA).

2. Skaniausia vietelė mieste? „City Chef Barbecue“ gerai varo, tačiau kaip gali pats judėti pirmyn, jeigu neatrandi savitai geresnių už save? Todėl noriu išvardyti kelias labai geras vieteles, jeigu nieko prieš. „Backstage Cafe“. Atrodo, kad chebra yra išprotėjusi dėl kavos, bet jie lygiai taip pat yra išprotėję ir dėl gero maisto! Dar dabar prisimenu jų tacos su žuvimi – tai buvo tiesiog wow! Net tortilija paskrudinta kaip tik tiek, kad būtų tobula: nei per minkšta, nei per traški. O ir sekmadienio brunchas yra, tad greitu metu eisiu ragauti visko.

Šiandien lėksiu trumpam iki Halės darbo reikalais ir, kaip visada, užsuksiu pas Dominyką iš „Spoon Out“. Čia visada renkuosi laksą vištiena, kurioje dar ir karališkos krevetės plaukioja, žodžiu, dieviškai skani! Taipogi aplankau „Downtown Food Hall’e“ esantį „Kalimera“, kurio šefas Niko žino, ką daro. Čia renkuosi „Pita Gyro“ – ji visada yra on the top, o jei dar lieka vietos, šaunu kiaulienos papilvės bao„Ping Pong“ vietelės.

Dar užsiminsiu ir apie „Monstro Pizza Bar“, kur vakarais gali skanauti išskirtinės formos picą dar išskirtinesnėje ir labai jaukioje aplinkoje, kurioje nejučia imi ir paskęsti draugų pokalbiuose bei estetiškai skoningos muzikos fone.


3. Skaniausia knyga, kurią dabar skaitote ar visiškai neseniai perskaitėte? Kiek užtrukau, bet jau turiu ją savo rankose. Tai yra Anthony Bourdain’o „KItchen confidential“. Šioje knygoje Anthony atvirai pasakojo visas savo skanias ir neskanias kitchen life istorijas, kurių dėka dabar kiekvienas gali atsikąsti šios profesijos kasnelį, pažinti ir pažvelgti į gastronomijos pasaulį Anthony'io akimis. 4. Skaniausia kava, kurią kada nors esate gėręs? Man labai patinka tavo klausimai, todėl trumpai papasakosiu apie savo kavos ritualą! Atsikeliu, tada mankšta, meditacija, nes geriau yra pabusti natūraliai prieš šaunant tos mano kavos. Tada judu virtuvės link ir pradedu savo kavos ritualą: išsitraukiu moka kavinuką (rekomenduoju gerai išveisti savo moka kavinuką po kiekvieno naudojimo – tai turės įtakos kavos skoniui), susimalu kavos pupeles, pilu į kavinuką verdančio vandens (nerekomenduojama virinti to paties vandens du kartus!), dedu maždaug 14 g. kavos, kas yra dvigubas espreso, užsuku ir statau kaisti. Po kelių sekundžių pilu savo skaniausią kavą į puodelį, kuriame jau yra įdėtas šaukštelis deginto sviesto ir muskovado cukraus. Štai toks tas mano kavos ritualas.



5. Kaip skaniai gaminti?

Jausti pusiausvyrą tarp patiekalo išvaizdos, spalvų, skonių ir kitų elementų. Kaip pavyzdį galiu pateikti padažo prie Sunday Roast ruošimą. Šio padažo vieni svarbiausių ingredientų yra šaukštas medaus ir garstyčių. Paragauni ir pirmas įspūdis toks: hmmm, jaučiasi medus ir garstyčios, bet norisi dar kažko kažkiek įdėti. Tai štai šitas momentas ir yra balanso akimirka: visada geriau likti prie pirmos minties, tikrai nereikia nei extra medaus, nei garstyčių.


6. Skaniausia kelionė? San Pietro sala Italijoje, iki šiol nesuprantu, kas ten įvyko, bet nieko panašaus niekur dar nebuvau patyręs: kiekvienas skonis buvo dienos atradimas ir taip buvo visas dienas, kol keliavom.


7. Skaniausia profesinė pergalė, pasiekimas, saldžiausias iššūkis? Skaniausia mano gyvenimo pergalė yra „Girotonno Tuna Festival“ kurioje kartu su man labai brangiu žmogumi, draugu, kolega šefu Tadu Gailiūnu iškovojome auksą. Kaip mes tai įgyvendinome, galima matyti ir paskaityti mano instagrame. Ir net VMGonline.lt rašė apie mus, galima paskaityti ČIA!


8. Ką skanesnio sukirsti Lietuvoje primygtinai rekomenduotumėte svečiui iš užsienio? Tikiuosi, teisingai suprasite mane, nes nuoširdžiai rekomenduočiau jam aplankyti Trakus garsinančią legendinę „Senoji kibininė“, kuri pati pirmoji gavo „Kulinarijos paveldo fondo“ ženklą, o tai patvirtina restorane gaminamų karaimų kibinų receptų autentiškumą.


9. Kas jums yra skani atmosfera restorane, restoranėlyje, bare, kavinėje ir kaip ją sukurti?

Skaniausia yra tai, ką sukuri savo rankomis, t. y. kaip stipriai tiki, kad tas stalviršis ar kabanti lempa yra dalelė tavęs, nes tu savo rankomis dailinai stalviršį, lyginai, deginai ir dengei dešimčia sluoksnių lako. Kiek savęs įdėjai, tiek atmosfera tavo restorane, bare, kavinėje bus gera, nes pasidalinai su savo svečiais tuo, kas tau yra svarbu ir jauku.


10. Ką skanesnio visada turite pasislėpęs savo namų spintelėse?

Šiuo metu slepiu negliaudytus žemės ir lazdyno riešutus. Kodėl negliaudytus? Nes jei užsimanai riešutų vėlai vakare, juk tingėsi gliaudyti visus. Štai taip ir lieka negliaudyti kitam vakarui, o gal net ir dar kitam!


Skanaus!

Asmeninio archyvo nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page