top of page

Kas kaltas dėl rekordiškai menko alyvuogių derliaus Italijoje? Specialisto komentaras

Alyvuogių aliejus jau ilgą laiką įsisukęs ne vien Viduržemio jūros virtuvėje. Tačiau jei šis aliejus yra ir jūsų mėgstamas ingredientas įvairiuose patiekaluose, laikas susirūpinti – gal net pradėti kaupti atsargas, kaip ėmė daryti ne vienas restoranas. Dėl nepalankių oro sąlygų ir kitų priežasčių, Italijoje alyvuogių derlius yra rekordiškai menkas, o tai turės įtakos kainoms, ir galbūt netgi nelabai sąžiningiems gamintojų sprendimams. Apie šios situacijos padarinius ir pavojus VMGonline.lt kalbėjosi su Pauliumi Jurkevičiumi, portalo 15min.lt apžvalgininku ir pirmojo lietuviško alyvuogių aliejaus vadovėlio „Knyga apie ypač tyrą” autoriumi.

Pauliaus komentaras dėl esamos padėties abejonių nepalieka: „Drastiškai menkas derlius” – tokia alyvuogių aliejaus analitikų nuomonė apie 2018-ųjų rezultatus”, – teigia jis. „Lyginant su ankstesniųjų metų derliumi, surinkta 50 proc. mažiaus alyvuogių. Šįsyk prastos oro sąlygos – užsitęsusi žiema, šalčiai, drėgnas ir karštas ruduo, kenkėjų aktyvumas ir kiti faktoriai labiausiai pakenkė Pietų Italijos ūkiams. Ir nepamirškime: Pietų Italija išspaudžia maždaug keturis penktadalius visos Italijos metinės aliejaus produkcijos.”

Valerijos Stonytės nuotr.


Taigi, didžiausi prasto derliaus kaltininkai yra dėl klimato atšilimo tapę itin permainingi orai. Tačiau tai nėra vienintelė priežastis. Kaip pasakoja P. Jurkevičius, Kampanijos, Kalabrijos regionuose išspausta 50 – 60 proc. mažiau alyvuogių aliejaus, bet ypač ryškus produkcijos sumažėjimas – 65 proc., o kai kur siekęs 90 proc. – užregistruotas tradiciškai produktyviausiame Italijos regione  – Apulijoje.

Šį regioną jau prieš keletą metų ištiko tragedija, kurios pasekmių neįmanoma pristabdyti: Jonijos jūros pakrančių alyvmedžius siaubia nuožmus invazinis kenkėjas xylella fastidiosa. Ši bakterija atkeliavo iš Pietų Amerikos ir per keletą metų išnaikino milžiniškus Salento alyvmedžių plotus. Kol kas nerasti kovos su šiuos parazitu būdai, išskyrus vieną – užkrėstų medžių kirtimas.  Vietiniams ūkininkams šis drastiškas valdžios pasiūlymas nepriimtinas – jie nesiryžta savo rankomis iškirsti šimtmečiais puoselėtų medžių.

Tiesa, žymiai palankesnė situacija susiklostė šalies Šiaurėje, Lombardijoje, Venete. Tačiau šiuose regionuose spaudžiamo alyvuogių aliejaus kiekis didesnės įtakos eksporto rodikliams neturės.

Sumenkęs kokybiško Italijos ypač tyro kiekis turės, be abejo, įtakos ir kainoms: „Vidutinė kilogramo kaina daug kur kilo 40 proc. Lygiai priešinga situacija yra kitose alyvuogių aliejaus valstybėse: Ispanijoje gausus derlius lėmė 15 proc. mažesnes kainas, o Tunise – net 30 proc.”,  – komentuoja specialistas, ir įspėja: „Šioje situacijoje mano pareiga perspėti itališko alyvuogių aliejaus vartotojus: būkite apdairūs! Sumažėjusią kokybišką Italijos produkciją kai kurie gamintojai papildys pigesniu aliejumi iš kaimyninių šalių, tačiau, deja, ne visi ūkiai šitai skelbs produkto etiketėje.”

Valerijos Stonytės nuotr.


Paprasčiau kalbant – jeigu pirksite litrinį butelį itališko alyvuogių aliejaus prekybos centre – galite neabejoti: Italijoje pagamintas bus nebent butelis, etiketė ir kamštis.  O butelio turinys – graikiškas, ispaniškas arba iš Afrikos.  Pasak Pauliaus, toks vartotojo kvailinimas yra apgalvota didžiųjų alyvuogių aliejaus konsorciumų strategija, ir čia ypač aktyvi Ispanija, perpirkusi keletą garsių Italijos prekės ženklų.

Žinoma, visa tai atsilieps ir Italijos ekonomikai – jau dabar vien tik Apulijos regione nuostoliai siekia beveik 400 milijonų eurų.

Ir nors alyvuogių derliaus svyravimai yra įprastas procesas, visgi pastarieji įvykiai verčia susirūpinti: „Alyvuogių aliejaus derlingumas yra cikliškas: po derlingų metų seka prastesni – tai yra normalus biologinis procesas. Tačiau derliaus svyravimai pastaruoju metu vis didėja ir tai kelia nerimą.  Klimato kaita neabejotinai turės lemiamą reikšmę alyvuogių aliejaus produkcijai: kenkėjo iš tropikų – xylellos invazija į Pietų Italiją tėra vienas šio proceso patvirtinimų”, – komentuoja specialistas.

Naujausi įrašai

bottom of page