top of page

Kas geriau kildina: soda ar kepimo milteliai?

Dažnai girdime, kad tai yra tas pats. Netgi teko girdėti patarimų, kad nereikia keisti kiekio keičiant kildintoją – jei recepte įrašytas šaukštelis kepimo miltelių, tai turi būti ir šaukštelis sodos: dar ir kupinas. Gesinti? Negesinti?

Kaip yra su ta soda ir kepimo milteliais?


Jeigu turite ūpo, galite atlikti namuose eksperimentą: iškepti kepinius vienodomis sąlygomis, kad pamatytume tekstūros skirtumus.


Receptas eksperimentui:

  • 2 kiaušinių

  • 80 g cukraus

  • 30 ml aliejaus

  • Kildinimo medžiagos

  • 100 g miltų

Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios, kreminės masės. Nuolatos plakdami pamažu supilkite aliejų, suberkite kildinimo medžiagą ir miltus. Sumaišykite, sudėkite tešlą į keksiukų formeles ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.


Rezultatas:



Nr. 1 – soda. Porėtumas netolygus, matosi skirtingų dydžių „akutės“, plutelė tvirtesnė, sprogusi. Kepinys blankesnis. (51) Ypač jaučiasi soda – ir skonis, ir kvapas.


Nr. 2 – sodos ir kepimo miltelių mišinys. (52) Porėtumas lygesnis, tolygiau iškilusi, kepinys nėra toks blankus, kaip vien su soda. Soda jaučiasi mažiausiai.


Nr. 3 – gesinta soda. (53) Porėtumas netolygus, matosi skirtingų dydžių „akutės“, plutelė tvirtesnė, giliai sprogusi. Kepinys blankesnis. Soda jaučiasi, bet mažiau nei pirmuoju atveju.


Nr. 4 – kepimo milteliai. Kepinys su kepimo milteliais yra tolygiai pakilęs, minkšta plutelė, tolygaus porėtumo ir geltonesnis. (55) Kepimo miltelių skonio nesijaučia. Taip.




Soda: ką svarbu žinoti?

  1. Soda naudojama sunkiuose su daugeliu ingredientų kepiniuose. Būtinai recepte turi būti ir rūgštus elementas, pavyzdžiui, vyno akmuo, citrinos sultys, actas, rūgusieji pieno produktai, šokoladas, medus, kava, džemai ir uogienės, vaisių tyrės.

  2. Receptuose siūloma nugesinti sodą su rūgščiu produktu. To daryti nereikėtų – geriau sodą sumaišyti su miltais, o rūgštų komponentą (jei jis skystas – kefyras, medus etc.) sumaišyti pagal recepto nurodymus. Gesinant sodą, ji sureaguoja iš karto ir „keliamosios galios“ jau nebelieka. Kepant kepinius su soda reikia būtinai laikytis recepto proporcijų – jei trūks rūgštaus elemento, tuomet įvyks dalinė reakcija ir jausis nesureagavusios sodos skonis ir kvapas. Jei rūgštaus elemento bus per daug, tuomet tešlos skonis gali būti rūgštus.

  3. Kepinius su soda reikia kepti aukštesnėje temperatūroje, nei su kepimo milteliais. Ir čia slepiasi galimų trūkumų priežastys: kepinys gali sudegti, kepinyje gali susidaryti vadinamasis „zakalcas“ – neiškepusi dalis kepinio viduje, kepinys gali labai giliai įtrukti.

  4. Sunkių su dideliu skirtingų ingredientų kiekiu (pvz., meduoliai, morkų pyragai etc.) kepinių receptuose dažnai minima, kad būtina naudoti kartu ir sodą, ir kepimo miltelius. Dėl didelio ingredientų kiekio vienas puriklis nesusitvarko su savo funkcija, todėl būtinas palaikymas. Paprastais žodžiais – soda staigiai iškelia, o kepimo milteliai tą iškilimą palaiko.

  5. 100 g miltų reikia ¼ šaukštelio sodos arba 1,25 g, arba ¼ šaukštelio sodos ir 1 šaukštelio citrinos sulčių, arba acto arba 1 šaukštelio kepimo miltelių.

  6. Sodą visada galima pakeisti kepimo milteliais, tuo tarpu kepimo miltelius pakeisti soda – ne visada.


Kepimo milteliai: ką svarbu žinoti?

  1. Kepimo miltelių sudėtyje būtinai turi būti sodos, bet kiti ingredientai gali skirtis. Tai gali būti viena arba kelios rūgštys, miltai arba kitas ingredientas (krakmolas), kuris apsaugos kepimo miltelius nuo sušokimo į gumuliukus. Kepimo miltelių nereikia prieš naudojant nei gesinti, nei tirpinti, tiesiog jie įmaišomi į miltus. Svarbu nepilti karštų skysčių ant kepimo miltelių, nes jų reakcija nuo temperatūros labai spartėja ir gali baigtis būtent tą minutę, kai tešla keliaus į orkaitę, dėl to kepinys nebus tinkamai iškilęs. Kepimo milteliai naudojami, visur, kur reikia išpurenti tešlą. Yra netgi mielinės tešlos receptų, kur naudojamos ir mielės, ir kepimo milteliai.

  2. Tešlą su kepimo milteliais galima kuriam laiku palikti iki pradedant kepti. Kadangi reakcija nėra tokia žaibiška kaip su soda, kepinio purumui trumpas buvimas be orkaitės nepakenks.

  3. Kepimo miltelius reikia laikyti sausoje vietoje, sandariai uždarytame indelyje. Sudrėkę kepimo milteliai praranda savo savybes.

  4. Dažnai galime išgirsti arba perskaityti, kad kepiniuose su medumi būtinai reikia naudoti sodą ir jokiais būdais ne kepimo miltelius. Bet tai tikrai netiesa. Puikūs medaus kepiniai pavyksta ir su kepimo milteliais, tiesiog jų reikia įdėti daugiau.



Sėkmės ir iškilių kepinių!



Unsplash.com ir Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page