top of page

Karšto vyno beieškant

Karšti gėrimai, pagardinti įvairiais prieskoniais, Europoje ypač išpopuliarėjo XVII a., tačiau pirmųjų tokio gėrimo minėjimų galima rasti dar 500 metų prieš mūsų erą užfiksuotuose šaltiniuose.

Screen Shot 2015-12-21 at 20.27.50

Svarbiausia, be vaisių, išsirinkti kelis (4 ar 5) prieskonius, kad gėrime nesusimaišytų per daug skirtingų skonių.


Tais laikais prieskoniai į vyną buvo dedami ne tik dėl skonio, bet ir gydymo tikslais. Tokia gėrimo sąsaja su gydymu dar kartą patvirtinama ir bene seniausioje Europoje rastoje kulinarinėje knygoje „Forme of Cury“ („Gaminimo būdai“, apytikris vertimas iš senosios anglų k.), parengtoje apie 1390 m. Knyga, kurioje įtrauktas ir karšto vyno gėrimo receptas, pradedama tokiais žodžiais: „Sutikimas ir pritarimas suteiktas medicinos bei filosofijos mokslų magistrų, savo veiklą vykdančių rūmuose“ (Anglijos karaliaus Ričardo II rūmuose – red. past.). Be tokių ir šiandien naudojamų prieskonių kaip cinamonas, gvazdikėliai, muskatas, kardamonas bei mairūnas, recepte buvo minimi ir tokie kaip mėlynasis imbieras bei rojaus grūdeliai: pastarieji buvo iš Vakarų Afrikos kilusi pipirų rūšis, kurios pavadinimą Europos pirkliai sukūrė siekdami išpūsti jų kainą. Buvo kalbama, kad šie prieskoniai augo tik Edeno rojaus sode, tad jais pagardintas karštas vynas tais laikais buvo laikomas ypatingos vertės gėrimu.

Svarbiausia – neperkaitinti vyno ir tik užvirus jį palikti ant vidutinės ar žemesnės temperatūros

Nors galima nusipirkti ir jau paruoštų prieskonių mišinių karštam vynui gardinti, visiškai paprasta susikurti ir savo individualią kombinaciją – tokiu atveju galite reguliuoti mėgstamų prieskonių kiekius, be to, visus juos vėliau bus labai lengva panaudoti maisto gamyboje. Gėrimą galima ruošti vaisiais ir prieskoniais gardinant tik vyną, tačiau kai kuriuose receptuose siūloma į jį įmaišyti ir kitų gėrimų – romo, likerio ar konjako. Skandinaviškas karšto vyno variantas, vadinamas „Glögg“, kai į karštą vyną ir prieskonius maišoma degtinė.

Renkantis prieskonius, galimų variantų ir kombinacijų yra daug: gėrimą pagal skonį galima gardinti cukrumi, žvaigždanyžiumi, cinamono lazdele, gvazdikėliais, taip pat muskatu, kardamonu, imbieru bei citrusiniais vaisiais. Standartinis būdas – į didelį puodą suberti skiltelėmis pjaustytą ir neluptą apelsiną bei citriną, papildomai išspausti apelsinų sulčių. Dėti cukraus, kardamono, gvazdikėlių, cinamono lazdelę ir truputį muskato, tuomet supilti vyną ir viską virti ant vidutinės ar žemesnės kaitros. Kitas būdas – pradžioje įpilti tik tiek vyno, kad vos uždengtų cukraus sluoksnį, ir viską virinti, kol susidarys sirupas. Tuomet ugnį primažinti ir į sutirštėjusį sirupą supilti likusį vyną. Ieškantys įdomesnių skonių prideda ir laurų lapų ar įmeta vanilės ankštį. Svarbiausia, be vaisių, išsirinkti kelis (4 ar 5) prieskonius, kad gėrime nesusimaišytų per daug skirtingų skonių.

Karšto vyno gėrimą visąlaik galima modifikuoti pagal save: jei jis atrodo per saldus, reikėtų įdėti daugiau prieskonių, tarkime, malto imbiero ar gvazdikėlių. Jei gėrimas išėjo per daug prieskoningas, reikėtų įdėti daugiau cukraus ar įpilti daugiau vyno. Svarbiausia – neperkaitinti vyno ir tik užvirus jį palikti ant vidutinės ar žemesnės temperatūros. Perviręs jis įgauna metalo poskonį – o to šventiniame gėrime tikrai nesinori!

Screen Shot 2015-12-21 at 20.27.29

Ruošdami karštą vyną, vyno ir vaisių bei prieskonių kiekius derinkite pagal savo skonį.


KARŠTO VYNO KOMBINACIJOS:

Raudonasis vynas + apelsinų sultys + apelsino skiltelės + citrinos skiltelės + cukrus + žvaigždanyžis + cinamono lazdelės + muskatas + imbieras + gvazdikėlis.

Raudonasis vynas + obuolių sidras + medus + cinamonas + apelsinų sultys + žvaigždanyžis + gvazdikėliai + apelsinų skiltelės + brendis.

Raudonasis vynas + brendis + gvazdikėliai + medus + cinamono lazdelės + imbieras + vanilės ankštis.

Raudonasis vynas + kadagio uogos + kvapieji pipirai + muskatas + cukrus + apelsino skiltelės.

Raudonasis vynas + citrinos sultys ir žievelė + cukrus + kardamonas + gvazdikėliai + laurų lapeliai + cinamono lazdelės.

Raudonasis vynas + porto vynas + apelsinų skonio likeris + rudasis cukrus + apelsino skiltelės + kardamonas + cinamonas + citrinų likeryje mirkytos razinos + kapoti ir keptuvėje paskrudinti migdolai.

Raudonasis vynas + citrinų ir apelsinų skiltelės + cinamono lazdelė + gvazdikėliai + muskatas + imbieras + klevų sirupas + obuolių sultys.

Raudonasis vynas + obuolių sultys + apelsinų skonio likeris + cukrus + cinamono lazdelė + žvaigždanyžis + šviežios ar šaldytos uogos + obuolio kubeliai.

Raudonasis vynas + šaldytos ar šviežios spanguolės + spanguolių sultys + razinos + cinamono lazdelės + rudasis cukrus + migdolų ekstraktas + apelsinų skonio likeris.

Imbierinis vynas + obuolių sultys + džiovinti obuoliai + cinamono lazdelės + medus + apelsinų žievelės + gvazdikėliai.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page