Elžbietos patarimai: kaip išplakti grietinėlę?
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Elžbietos patarimai: kaip išplakti grietinėlę?

Plakta grietinėlė – bene lengviausiai ir greičiausiai pagaminamas desertas. Išplakei, užbėrei uogų ir pirmyn vaišinti netikėtus svečius. Bet kodėl kartais ima ir nesiplaka grietinėlė?

Šį klausimą sau užduoda 99 procentai ją plakančiųjų. Likęs procentas neužduoda, nes tik keikiasi ir pila lauk tai, kas su ta grietinėle pasidarė. Atrodytų, kas galėtų būti paprasčiau – tiesiog plaki ir viskas. Bet kažkodėl pavyksta ne baltas, lengvas, purus desertas, o sviestas ir… pasukos.

Taigi, kaip ją plakti?

3 dalykai

Yra trys svarbiausi dalykai, kurių turite nepamiršti, jeigu norite, kad grietinėlė išsiplaktų.

  1. Riebumas – 33–36 proc. ji skirta būtent plakimui. Taip ir vadinasi: plakamoji. Mažesnio riebumo grietinėlės tinka padažams gaminti, kavai baltinti ir pan. Taip pat yra plakama naminė grietinėlė, bet šiuo atveju neaišku, kokio ji yra riebumo, todėl niekas negali garantuoti, kad ji tikrai išsiplaks.

  2. Temperatūra – grietinėlė turi būti stipriai atšaldyta.

  3. Dėmesys – akylai stebima, kaip plakasi grietinėlė.

Jūratės Ivanauskaitės Valantinės nuotr.


Patikimoji UAT

Parduotuvėse galite rasti UAT grietinėlę – tai reiškia, kad šis produktas buvo apdorotas ultraaukšta temperatūra. Dėl to jo galiojimo laikas tapo ženkliai ilgesnis – net iki kelių mėnesių. Plakamosioms savybėms įtakos tai neturi. Svarbiausia – pasirinkti tinkamą riebumą. Patirtis rodo, kad UAT apdorota grietinėlė išsiplaka geriau nei šviežia. Kadangi etiketėje nerašoma, kad tokios grietinėlės sudėtyje yra stabilizatorių, galima manyti, kad stabilesnis plakimas yra būtent temperatūros poveikio pasekmė.

Atšaldyta

Grietinėlė PRIVALO būti atšaldyta. Atšaldyta – tai mažiausiai 12 valandų išbuvusi šaldytuve, o ne panešta iš parduotuvės ir palaikyta šaldytuve 15 min. Toks palaikymas nesiskaito. Grietinėlei reikia laiko atvėsti.

Tad ne trumpiau nei per naktį šaldytuve, o prieš plakant nepamaišys dar ir 5–10 min. įdėti ją į šaldiklį. Kaip ilgai ten laikyti, priklauso nuo kiekio. Jeigu turime 150 ml pakuotę, tai pakaks ir 2–3 min. Puikiai pasitarnaus ir atšaldyti plakimo indai – nepamirškite jų palaikyti šaldytuve. Kodėl reikia atšaldyti? Šaltas sviestas (irgi pieno riebalai) puikiai laiko formą. Šiltas sviestas tirpsta. Taip ir grietinėlė – nešalta ji tampa nestabili ir akimirksniu išsisluoksniuoja ją plakant.

Dėmesys

Supilkite šaltą grietinėlę į šaltą indą ir pradėkite plakti maksimaliu greičiu, nors ir labai taškysis. Labai įdėmiai stebėkite grietinėlės konsistenciją. Kai pradeda tirštėti, žiūrėkite dar įdėmiau. Svarbu pagauti momentą, kai grietinėlė tampa standi, bet dar nepradėjo „varškėti“, t. y. skirtis riebalai ir pasukos.

Išplakta grietinėlė turi laikyti formą, būti glotni ir ant šluotelės laikyti „paukščio snapą“. Jei netyčia praleidote tą momentą ir grietinėlė pradėjo sluoksniuotis, nesinervinkite, nes dar tik pradėjo! Galima įpilti dar truputį grietinėlės ir rankine šluotele permaišyti – situacija turėtų pagerėti. Tuomet jau ilgai neplakite. Taip pat grietinėlė išsisluoksniuoja ir nuo rankų šilumos. Tad į konditerinį maišelį nedėkite viso grietinėlės kiekio, net jei jis ir telpa. Dėkite po truputį ir spauskite labai greitai.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.


Elžbieta rekomenduoja: grietinėlės kavos kremas

  • 400 ml plakamosios grietinėlės 50 g miltelinio cukraus 1 šaukšto kavos pupelių

  1. Kremą pradėkite gaminti dieną prieš. Grietinėlę supilkite į plono stiklo arba metalinį indą. Kavos pupeles lengvai patraiškykite ir suberkite į grietinėlę. Indą su grietinėle laikykite šaldytuve ne trumpiau nei 12 val. arba per naktį.

  2. Po to grietinėlę perkoškite ir pradėkite plakti. Grietinėlę plakite tol, kol ims tirštėti. Tada, nuolatos plakdami, po truputį suberkite miltelinį cukrų.

  3. Baikite plakti, kai sutirštės ir ant šluotelės matysis „paukščio snapas“.


#plakamojigrietinėlė #elžbietamonkevič #UAT #Verduirkepužurnalas #grietinėlėskremas #kaipišplaktigrietinėlę

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg