top of page

Kaip pratęsti vaisių ir daržovių galiojimo laiką?

Tik įsivaizduokite tokį apsipirkimo scenarijų: užsukate į prekybos centrą ir esate visiškai apžavėti gausybės nuostabios sezoninės produkcijos. Neilgai trukus jūsų pirkinių krepšelis jau kupinas gardžių uogų ir daržovių. Tuomet grįžtate namo, viską sudedate į šaldytuvą ir, praėjus kuriam laikui, pusės pirktų produktų nė neprisimenate. Tokiu atveju dauguma jų tampa nebetinkami vartoti, o šiukšliadėžė – perpildyta sugadintų maisto produktų. Pažįstama situacija? Taip, mums irgi.

Jeigu vis dėlto jums rūpi išmetamo maisto problema, dabar pats geriausias metas susimąstyti apie produktų laikymą. Pratęskime jų galiojimo laiką tiek, kiek įmanoma, kad galėtumėme mėgautis kiekvienu kąsniu! Šiam tikslui pasiekti derėtų paisyti kelių patarimų, kaip tinkamai laikyti įvairių rūšių vaisius ir daržoves. Ir, žinoma, keleto pagrindinių taisyklių:

  1. Naudokite specialius vaisių ir daržovių stalčius. Jie sukurti taip, kad nuolat būtų palaikoma tinkama temperatūra ir drėgmės lygis geriausiai saugoti produktus.

  2. Neprigrūskite į šaldytuvo lentynas pernelyg daug produktų – norint kokybiškai jas šaldyti būtina oro cirkuliacija.

  3. Nuolat patikrinkite, ar nėra gendančių produktų. Įtartinus produktus geriau iškart suvartoti (jei dar nėra pasibaigęs jų galiojimo laikas) arba paprasčiausiai išmesti – taip likusieji ilgiau išliks sveiki.

Screen Shot 2015-12-28 at 14.18.02

Jau nuo seno žinoma, kad citrusinius vaisius geriausia laikyti spintelėje.


ŠALDYTUVE LAIKYKITE:

UOGAS

Visų rūšių uogoms reikalingas šaldymas, kadangi jos, lyginant su vaisiais, linkusios greičiau gesti. Dėl šios priežasties prieš šaldant uogas reikėtų kruopščiai perrinkti ir išmesti visas bent kiek pažeistas, kadangi viena netinkama uoga labai greitai sugadina ir likusias. Uogas galima pamirkyti dubenyje šalto vandens su trupučiu baltojo acto – tai padeda pašalinti pelėsį. Svarbiausia – leisti joms sausai nudžiūti, o drėgmės perteklių kuo puikiausiai sugers į lėkštę ar pakavimo dėžę įtiesti popieriniai rankšluosčiai.

DAUGUMĄ DARŽOVIŲ

Žaliosios pupelės, žirniai, cukinijos, vasariniai moliūgai, baklažanai, brokoliai, kalafiorai, grybai, kukurūzai, agurkai, salierai, paprikos ir šakniavaisiai (išskyrus bulves) turėtų būti laikomi šaltai.

LAPINES DARŽOVES

Lapines daržoves galima laikyti skirtingais būdais, tačiau paisydami keleto nuorodų jas dažniau valgysite, o ne išmesite. Kai kuriuose patarimuose sakoma, kad jas geriausia laikyti nenuskabytais stiebais ir neplautas. Toks būdas ypač tinka tuomet, kai žinai, kad panaudosi ir stiebus. Kitais atvejais stiebus geriau pašalinti, lapus nuplauti ir, prieš dedant į laikymo indą, kruopščiai nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Jeigu nusipirkote didelį kiekį salotų lapų, įkiškite į jų vidų popierinį rankšluostį, kad būtų sugertas drėgmės perteklius ir salotos ilgiau išliktų šviežios. O jei pamišimo akimirką namo parsinešėte pernelyg daug žalumynų (o tai nutinka ne taip ir retai), galite juos nuplauti, nusausinti ir sudėti į šaldymo kamerą, vėliau kuo puikiausiai juos sunaudosite kokteiliams arba sriuboms.

ŠAKNIAVAISIUS

Tinkamai laikomi šakniavaisiai galioja tikrai ilgą laiką. Savuosius, kaip ir daugumą kitų produktų, patariama laikyti šaldytuve, daržovių stalčiuje. Jeigu šakninių daržovių įsigijote kartu su lapine dalimi, rekomenduojama ją pašalinti ir laikyti atskirai taip, kaip lapines daržoves. Lapai bus tinkami naudoti 3–5 dienas, o gal net ir ilgiau (priklausomai nuo daržovių pirkimo datos). Šakninės dalys galios savaites ar mėnesius, jei tik bus laikomos sausai ir šaltai. Jeigu turite iš tikrųjų šaltą, tamsų ir sausą rūsį, šakniavaisius drąsiai galite laikyti jame. Runkelius ir morkas sudėkite į plastmasinius, orui pralaidžius krepšius.

ŠPARAGUS IR ŽOLELES

Daugumą žolelių reikia laikyti šaldytuve. Lapinės žolelės, tokios kaip kalendra ir petražolė (tik ne bazilikas – apie jį kalbėsime atskirai), gali būti laikomos stiklinėje su trupučiu vandens. Šparagus laikykite taip pat. Patrumpinkite galūnes ir visą ryšelį pamerkite į vandenį. Jeigu neturite pakankamai vietos arba toks laikymo būdas yra nepriimtinas, galite patrumpinę galūnes tiesiog suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį.

Screen Shot 2015-12-28 at 14.21.18

Svogūnus ir česnakus geriausia laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve.


SPINTELĖJE LAIKYKITE:

POMIDORUS

Jums turbūt teko girdėti, kad pomidorai į šaldytuvą nededami tol, kol yra nesupjaustyti. Kodėl? Todėl, kad žema temperatūra keičia pomidorų konsistenciją – jie tampa miltingi. Tad leiskite jiems stovėti kambario temperatūroje.

BAZILIKUS

Nuskinti bazilikai įprastai ilgai neišsilaiko. Dėl šios priežasties jie turėtų būti laikomi spintelėje, kambario temperatūroje. Tiek dėl šaldymo, tiek dėl drėgmės pertekliaus jų lapai pajuoduoja. Geriausia vis dėlto bazilikus susmulkinti ir sumaišyti su trupučiu alyvuogių aliejaus arba vandens, o gautą tyrę supilti į ledo kubelių dėklą ir užšaldyti. Taip pat ilgai galios su bazilikais pagamintas pesto padažas.

CITRUSINIUS VAISIUS

Jau nuo seno žinoma, kad citrusinius vaisius geriausia laikyti spintelėje. Štai, pavyzdžiui, žurnalo „The Kitchen“ straipsnio iliustracijose pavaizduota, kaip citrinos sudedamos į hermetinį, vakuuminį maišelį. Taip jos išsilaiko ne savaitę, o visą mėnesį, ir tai – dar vienas puikus pavyzdys. Bet dažniausiai citrusiniai vaisiai suvartojami pakankamai greitai, o kambario temperatūros jie patys tinkamiausi sultims spausti.

BULVES

Tiek saldžiosios, tiek kitų rūšių bulvės niekada neturėtų būti dedamos į šaldytuvą. Laikant šaltai jų krakmolas pavirsta į cukrų, o juk niekas nenorėtų valgyti saldžios bulvių košės. Taip pat yra įrodyta, kad bulvių laikymas šaldytuve lemia aktyvų kancerogenų formavimąsi.

SVOGŪNUS IR ČESNAKUS

Svogūnus ir česnakus geriausia laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve. Svarbu prisiminti: svogūnus visada laikykite kuo toliau nuo bulvių. Jeigu jūsų virtuvinėje spintelėje yra bent vienas tamsus kampas – puiku. O jei ne, nuneškite juos į rūsį arba sandėliuką. Tas pats galioja ir žieminiams moliūgams.


Naujausi įrašai

bottom of page