Kaip paruošti skaniausią ir kvapniausią karštą vyną?
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Kaip paruošti skaniausią ir kvapniausią karštą vyną?

Šaltuoju metų laiku, o ypač žiemos švenčių periodu, karštas vynas tampa tikra vaišių stalo žvaigžde. Net jei žiema mus šiek tiek ir apleido, o snaigės pasirodo tik retkarčiais, tai netrukdo mėgautis šiuo sušildančiu gėrimu, kuris savo kvapu ir skoniu primena šaltus, bet jaukius praeitų metų žiemos vakarus prie židinio, skambant Frenkui Sinatrai. Karštą vyną pagaminti, rodos, lengva, tačiau jo skonis retai išeina toks, kokiu mėgaujamės restoranuose ar vyninėse. Tam įtakos turi karšto vyno prieskoniai. Tad kaipgi tą naminį karštą vyną pagaminti taip, kad tiek kvapas, tiek skonis, tiek vyno sukeliama nostalgija būtų su niekuo nepalyginama ir ypatinga?

Vienas pirmųjų rašytiniuose šaltiniuose aptinkamų karšto vyno receptų yra tiesiai iš viduramžių – 1390 metų. Galime tik įsivaizduoti, kas mėgavosi šiuo šiltu gėrimu tomis gūdžiomis žiemomis: riteriai, vienuoliai, kunigaikštytės ar jų patarnautojai tyliai pasislėpę ragaudavo tai, ko neišgerdavo šeimininkai. Šis istorinis receptas siūlo prancūzišką, sodrų raudonąjį vyną gardinti cinamono lazdelėmis, dviem imbiero rūšimis (mums gerai pažįstama paprastąja bei Siamo imbieru, angliškai vadinamu galangal), gvazdikėliais, ilgaisiais bei Kubetos pipirais, muskatu, mairūnu ir kardamonu. Atrodo, nieko ypatingo, tačiau sumaišius visus šiuos kiekvienoje virtuvėje randamus prieskonius ir vyną išties galima pasijausti lyg XIV amžiaus didiku.


Vis dėlto, šiandien variacijų yra žymiai daugiau – tereikia atsirinkti mėgstamus prieskonius. Dievinantiems aštrumą (arba norintiems sušilti greičiau), verta išbandyti aitresnius skonius ir karšta vyną su anyžiumi, lauro lapais arba aitriosiomis paprikomis. Karščiui nuslopinti tiks vaisiai: obuoliai, persikai, apelsinai, mandarinai, geltonosios ar žaliosios citrinos arba šių vaisių sultys. Įvairūs sirupai arba klampus cukrus „Farinas“ pasaldins jūsų gėrimą ir pavers karšto vyno gėrimo ritualą tikra švente.

Prieskonių daug, tačiau tobulas skonis – tik vienas. Deja, kiekvienam jis skirtingas, tad svarbiausia žinoti, kaip prieskonius derinti ir kokiu eiliškumu dėti, kad vietoje skanaus gėrimo nepagamintumėte mišrainės. Vyną užkaitinus dideliame puode, pirmiausia patartina suberti cukrų. Palaipsniui šylant vynui, cukrus tirpsta ir sudaro puikią bazę, kurioje galės atsiskleisti kiti prieskoniai. Cukraus kiekis priklauso nuo vyno kiekio ir nuo pačios vyno rūšies: sausesniam vynui reikės daugiau cukraus. Vietoje cukraus galite pilti sirupą, tačiau nederėtų persistengti, nes sirupas paprastai būna saldesnis ir dažnai turi tam tikrą (kai kuriuos erzinantį) poskonį. Subėrus saldžiąsias dalis, ateina eilė aštriesiems prieskoniams: nuo paprasčiausių tradicinių cinamono, gvazdikėlių ir muskato iki pipirų ar anyžiaus. Jei nerimaujate, kad primaišysite per daug prieskonių, įbėrę žiupsnelį vieno, luktelėkite, kol atsiskleis jo skonis, paragaukite, o tada jo berkite daugiau arba derinkite kitą prieskonį. Vaisių ar jų sulčių eilė – paskutinioji. Tuomet jau vynas bus tikrai pašilęs, bus galima puodą nukelti nuo ugnies ir leisti pjaustytiems vaisiams ar sultims įsimaišyti į tobulą masę tiek skoniu, tiek kvapais.


Su prieskoniais aišku, tačiau kokį vyną šildymui derėtų rinktis? Kad ir kaip keistai tai skambėtų, karšto vyno gėrimui netinka brangūs, pretenzingi, ilgai išlaikyti vynai. Vynas skirtas šildymui turi būti stipresnis, su vaisių poskoniu ir aromatu. Burgundijos, božolė, Merlot, Grenache rūšių vynai yra tinkamiausi karšto vyno gamybai. Be to, nebūtina apsiriboti raudonuoju vynu. Tiems, kam pabodo karšto raudonojo vyno skonis, gali išbandyti baltąjį vyną, tačiau jam netiks tokie aštrūs prieskoniai. Baltajame vyne puikiai atsiskleis vanilė, čiobreliai ar rozmarinas ir obuoliai. Be to, baltasis vynas yra saldesnis, tad jam saldinti vargu, ar reikės daugiau cukraus. Rekomenduojame paragauti ir karštą kriaušių sidrą. Rinkitės negazuotą sidrą ir gardinkite jį kriaušėmis, obuoliais ar jų sultimis, spanguolėmis ir vanile.

Daugiau originalių karšto vyno paruošimo būdų ieškokite ČIA

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Nuotrauka iš Pinterest.com

#gėrimai #karštasvynas #vynas

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg