top of page

Kaip nešti kavą, kad kuo mažiau jos išpiltume? Pataria fizikai

Ši diena yra ta diena, kai sužinosite, jog savo mėgstamiausią puodelį visą gyvenimą laikėte neteisingai. Naujas tyrimas atskleidė, kad dažniausiai kava yra išpilama būtent dėl neteisingo puodelio laikymo, skelbia Refinery29.com.

Anot tyrimo (pavadinto gana sunkiu pavadinimu „A Study on The Coffee Spilling Phenomena in the Low Impulse Regime“) autoriaus Jiwon Han, iš šios klaidos gali būti labai lengvai pasimokoma. Dauguma žmonių puodelį laiko už ąselės arba delnu apglėbdami patį puodelį. Tam, kad sumažintume vis išsipilančios kavos nuostolius, J. Han pataria laikyti puodelį sugriebus jį pirštais iš viršaus. Tai jis vadina „paukščio nagų“ metodu.

Eidami ir naudodami šį triuką sumažinsite fizikinį pagreitį („the magnitude of acceleration“), o kava bus mažiau judri ir išliks puodelyje. Jei neįsivaizduojate taip nešamo puodelio, J. Han siūlo ir kitą alternatyvą – eikite atbuli. Tai aiškinama tuo, kad mūsų kūnas nėra pratęs judėti atbulai, todėl, norėdamas išlaikyti pusiausvyrą, jis ima judėti siūbuodamas į šonus. Dėl šios priežasties skystis puodelyje taip pat ima judėti iš lėto ir lengvai sukdamasis.

Naujausi įrašai

bottom of page