top of page

Kaip iškepti tobulą viščiuką?

Kepta višta yra neabejotina ne tik kalėdinio, bet ir sekmadienio pietų stalo puošmena. Tačiau ją tinkamai iškepti ir patiekti taip, kad būtų ne tik skanu, bet ir gražu, yra užduotis, reikalaujanti pastangų. Kaip supaprastinti šį procesą ir apeiti dažniausiai pasitaikančias kliūtis, pataria netrukus pasirodysiančio naujojo kulinarinio žurnalo „Verdu ir kepu“ kulinarė Elžbieta Monkevič.

Kur ir kokią vištą pirkti?

Pagal galimybes. Finansiškai žmonės pajėgūs skirtingi. Skaniai galima išsikepti ir ekologiškai augintą viščiuką, ir tokį, kuris augintas dideliame paukštyne. Geriausiai kepa 1,4–1,8 kg viščiukas su pilna krūtinėle ir storomis blauzdelėmis.

Kaip kepant vištą orkaitėje sužinoti, kada ji tikrai iškepusi?

1,5 kg viščiukui iškepti reikia maždaug 1,5 valandos. Galima viščiuką pakelti virš skardos ir pažiūrėti, kokios sultys teka – jei skaidrios, vadinasi, paukštis iškeptas.

Ką daryti, kad mėsa nebūtų sausa?

Į marinatą reikia įpilti aliejaus. Galima su ranka pakelti krūtinėlės odelę ir mėsą patepti sviesto ir žolelių mišiniu. Kepant orkaitėje iš pradžių reikia naudoti garų funkciją (jei tokia yra) arba į skardą įpilti vandens, bet nedaug, kad jis galėtų išgaruoti, ne tiek, kad viščiukas tame skystyje virtų. Iš pradžių reikia kepti aukštesnėje (apie 200° C) temperatūroje, po to karštį sumažinti iki 180° C. Kepdami nepamirškite viščiuko dažnai laistyti sultimis – tiesiai iš indo, kuriame jis kepa. Iškepusį viščiuką reikia uždengti ir palikti 15 min. „pailsėti“.

Kaip ir kuo įdaryti viščiuką?

Kas kuo mėgsta. Mėgstamiausias mano įdaras yra kelios peiliu subadytos citrinos ir sumaigytos petražolių šakelės. Bet tai nėra toks įdaras, kurį po to valgytumėme – jis suteikia skonį ir aromatą pačiai vištai. Be abejonės, vištiena puikiai dera su vaisiais. Vis dėlto siūlyčiau paukščius įdarinėti tokiu įdaru, kuris nereikalauja papildomo termiško apdorojimo. O jeigu naudojami tokie produktai, kaip žalia mėsa, tuomet įdarą siūlau išsikepti atskirai.

Siūlau leisti pasigrožėti visu paukščiu padėjus jį ant stalo, o padalinti jį kur nors kitur

Kaip vištą patiekti į stalą?

Gražūs vaizdeliai, kai ant stalo stovi visas paukštis, paprastai būna arba nuotraukose, arba iki to laiko, kol jis nepradėtas pjaustyti. Po to viskas virsta kaulų krūva. Siūlau leisti pasigrožėti visu paukščiu padėjus jį ant stalo, o padalinti jį kur nors kitur. Galima patiekti iš karto padalintą porcijomis.

Koks garnyras tinka labiausiai?

Manau, kad nėra garnyro, kuris netiktų. Keptos, garintos daržovės, košės su daržovėmis arba grybais. Turi būti darna – marinatas, įdaras, garnyras, padažas.



Screen Shot 2015-11-27 at 9.31.41 PM

Višta su šviežiais čiobreliais

Screen Shot 2015-11-27 at 9.31.27 PM

Viščiukas su kiviais

Screen Shot 2015-11-27 at 9.32.37 PM

Kalėdinis viščiukas su konjaku

Viščiukas su „Filadelfijos“ sūriu


Naujausi įrašai

bottom of page