Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Kaip austrių turgelis VMG komandą privertė užsikrėsti austrių karštine

Tik išgirdusi apie pirmą kartą Lietuvoje organizuojamą austrių turgelį VMG komanda nekantravo jame apsilankyti. Dar labiau tai padaryti skatino pasiekę gandai, kad pirmąją turgelio dieną visos austrės buvo išpirktos vos per kelias valandas, o Lietuvos austrių gliaudymo čempionui Tadui Gailiūnui netgi paskaudo rankas išlaisvinant jūros gėrybes. Klausėme savęs, ar per penkias dienas Vilniaus restoranuose suvalgytos 13 tūkst. austrių Halės turguje įsikūrusiame turgelyje reikš, kad lietuviai pakeis savo mitybos įpročius ir apleis mėsos gaminių vitrinas bei šakniavaisių dėžes?

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Ir atsakymas į šį klausimą buvo didelis TAIP. Austrės buvo perkamos ne po vieną ar dvi, o po visą pusšimtį, kai tuo metu buvo tikimasi, kad keturių asmenų šeima turėtų sau leisti įsigyti apie tuziną austrių. Kaip pasakojo „Assorti.lt“ direktorė Almena Dankienė, žmonės buvo šventiškai nusiteikę, planavo pasisėdėti ir šventė austrių festivalį: „Nebūsiu nepopuliari ir neįšoksiu į kitas roges, bet austrės ir šampanas yra amžinas derinys, todėl jie domėjosi ir gėrimų derinimu.“

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Turgelyje ant smulkinto ledo buvo prigulusios aštuonios austrių rūšys: karališkosios, plokščiosios, su aukso dulkėmis, „Fine de Claire“ ir kitos. Jos šventės organizatorių buvo pasirinktos kaip geriausios, skaniausios ir turinčios kitokį skonį. Apie austrių skonius ir skirtumus valandų valandas galėtų kalbėti austrių festivalio organizatorė Indrė Leikauskė, teigianti, kad nauja austrių turgelio idėja Baltijos šalyse parodė, kad lietuviai yra madingi ir pribrendę austrėms labiau nei kas galėjo tikėtis:

„Liudvikas XIV buvo didžiulis austrių gerbėjas. Jis turėjo raitelių rinktinę, kuri su specialiai ištreniruotais žirgais šuoliuodavo iš Kankalio į Versalį, kad austrės būtų kuo šviežesnės. Mano austrių sostinė yra Niujorkas, Chelsea turgus, kur vyksta netgi laimingosios austrių pardavimų valandos. O jau įvairovė! Kai susidomiu kokia tema, neriu į ją. Todėl užsisakiau visas įmanomas knygas apie austres, kurios buvo parašytos kalbomis, kuriomis galiu skaityti. Viena nuostabiausių knygų man buvo Marko Kurlanskio „Big Oyster“, pasakojanti Niujorko istoriją per austrių prizmę. Čia būdama valgau tik austres ir per ilgą vakarienę galiu suvalgyti 40–50 austrių. Manau, kad mes esame pakeliui į tai, ką matau Niujorke. Lietuviai domisi ir ieško. Austrės gali būti visokios: ir sūrios, lyg bučiuotumeis su undinėle, ir su riešutų poskoniu, taip pat kremiškos, traškios, gali turėti specifinį kartumą.“