top of page

Kada valgo korėjiečiai?



Gyvenimas Pietų Korėjoje sukasi apie maistą, tad šioje šalyje gali paragauti patiekalų, apie kurių egzistavimą net nežinojai. Tačiau dar labiau nei patiekalai stebina korėjiečių mitybos įpročiai.

Seulas yra naktinio miesto pavyzdys – jei į prekybos centrą užeitum vidury dienos, tave pasitiktų tik kreivi valytojų žvilgsniai, o žmonių nepamatytum kelių šimtų metrų spinduliu. Čia visas veiksmas vyksta naktį.

Darbas – dienai, pramogos – nakčiai

Korėjiečiai yra skrupulingi darbuotojai. Darbe praleidžia nuo ankstaus ryto iki sutemų. Net jei kartais yra priversti pasilikti ilgiau, kad išlaikytų darbingo žmogaus reputaciją, jie nesiskundžia. Didmiesčių gyventojai po darbo traukia ne namo, o pramogauti: į restoranus, parduotuves, o kartais tiesiog į gatvę.

Parduotuvės kviečia apsipirkti nuo devintos vakaro, o pats pikas prasideda jau įpusėjus nakčiai. Po įnirtingo batelių ieškojimo ar tiesiog vitrinų žiūrinėjimo visi išalksta. Bet ne bėda. Visur skubantys korėjiečiai eidami link metro pagriebia po populiariausių aštrių minkštų ryžių pyragėlių tteokbokki porciją ir būtinai užsigeria ryžių trauktine soju. Toks derinys atitolina slogią žvarbaus rudens nuotaiką, o kūną užlieja aštrių prieskonių sukelta šilumos banga.

Saldžiam miegui namai nebūtini

Jeigu pramogų ir maisto maža, retas kuris grįš namo ir gaminsis sočią vakarienę, atvirkščiai – kuo ilgiau pasiliks miesto širdyje, kur pasirinkimas – begalinis. Čia galima pabendrauti su kolegomis ir draugais, paskanauti šildančio bulgoki troškinio ir pamiršti darbą. Kartais vietiniai taip įsijaučia, kad praranda laiko nuovoką ir mieste užsibūna iki paryčių.

Pamatęs, kad grįžti namo į kitą miesto galą nebeapsimoka, nes miegui likusios vos kelios valandos, korėjietis užsuks pailsėti į pirčių ir poilsio kompleksą jimjilbang, kur yra specialių vietų giliam saldžiam miegui, o ryte vėl pavalgys kur nors pakeliui į biurą.

Gyvenimo būdas, bet ar sveikas?

Korėjiečių moterys tiki, kad lieknas kūnas yra šiuolaikinio grožio simbolis, tačiau į jų maitinimosi įpročius žiūrint vakariečio akimis, gali pasidaryti koktu. Dažnai korėjiečiai gali visą dieną burnoj neturėti nė kąsnio, o valgyti pradėti tik prieš pat miegą. Tai kodėl jie atrodo sveikai ir nėra nutukę?

Atsakymai yra keli. Visų pirma, korėjiečiai iš prigimties yra liekno sudėjimo. Nors gamta šaltuoju metų laiku būna atšiauri ir tenka valgyti didelėmis porcijomis bei sotų maistą, korėjiečių medžiagų apykaita ilgainiui tapo itin greita. Antra, korėjiečiai dažniausiai maitinasi mažai nesočiųjų riebalų rūgščių turinčiu maistu, valgo fermentuotus produktus, tokius kaip kimchi, ir naudoja daug prieskonių, kurie greitina medžiagų apykaitą. Be to, jie visą gyvenimą mankštinasi to visai nesureikšmindami – nuo paprasčiausių tempimo pratimų vos atsikėlus ir prieš miegą iki didelės ištvermės reikalaujančių gimnastikos treniruočių.

Naujausi įrašai

bottom of page