Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Ką virti: uogienę ar marmeladą?

Čia tai klausimas, tiesa? Virkite tai, ką labiau mėgstate. Kita vertus, visada verta atsižvelgti ir į technologinius bei naudojimo skirtumus.


braškių uogienė, VMG receptai
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Kas yra kas

Tobula uogienė – tai gražios uogos, vaisiai arba jų gabaliukai, tolygiai pasiskirstę skaidriame ir tirštame sirupe. Spalva mažai pakitusi. Blyneliai tiesiog reikalauja gardžios uogienės.

Marmeladas – tai tiršta vientisa vaisių arba uogų masė, dažniausiai vartojama įdarams arba kaip pusgaminis kitiems patiekalams ruošti. Puikiai tinka sumuštiniams.


Iš ko virti?

Uogienėms žaliava renkama ypač rūpestingai: vaisiai ir uogos turi būti švieži, be mechaninių pažeidimų, nepakenkti kenkėjų, prinokę, bet nepernokę.

Džemui ir marmeladui galima naudoti ir šiek tiek prastesnės kokybės žaliavą, bet prieš verdant visas pažeistas vietas būtina pašalinti. Marmeladas gali būti gaminamas tiek iš šviežių, tiek iš šaldytų vaisių arba uogų. Kietesni vaisiai prieš pertrinant gali būti apvirti nedideliame vandens kiekyje.

Džemus, uogienes ir marmeladus galima virti ir iš šaldytų uogų arba vaisių, bet šaldant juose žymiai sumažėja pektino kiekis, todėl ir DANSUKKER cukraus uogienėms, ir DANSUKKKER cukraus marmeladui naudokite 5–10 proc. daugiau, nei nurodyta.


<